De print screen knop

Iedereen heeft de print screen knop op zijn toetsenbord zitten. Wat kun je er eigenlijk mee? Je kunt een schermafbeelding ermee maken. Het plaatje wat je op je monitor ziet kun je vastleggen en opslaan. Dat kan een uitkomst zijn als je iets wilt laten zien. Een plaatje vertelt meer dan 1000 woorden. Dat geldt ook voor print screens. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Waar zit de print screen knop?

De print screen knop is een handige knop. Hij zit op ieder toetsenbord. Soms wordt de toets aangeduid met ¨prt sc¨. Veel mensen weten niet wat je hier nou mee kunt. Wat is de functie van print screen? Misschien heb je hem wel eens ingedrukt om te kijken wat er gebeurde. Er gebeurt ogenschijnlijk niets! Daar kan verandering in komen als je verder leest. De print screen-knop is een handig instrument.

Schermafbeelding

Als je op de print screen knop drukt dan slaat de computer de schermafbeelding op die op dat moment op je monitor is te zien. In de bureau-accesoires vind je het programma ´Paint´. Wanneer je na op de print screen knop gedrukt te hebben het programma ´Paint´ opent, moet je op ‘plakken’ klikken. De sneltoets Control + v indrukken op het toetsenbord geeft hetzelfde resultaat. Je ziet nu de schermafbeelding verschijnen die je zojuist hebt gemaakt. Nu hoef je hem alleen maar een naam te geven en op te slaan. Je kunt één schermafbeelding tegelijk opslaan met de print screen knop. Door Paint te gebruiken kun je er net zoveel opslaan als je wilt. Je kunt elke afbeelding een andere naam geven.

Print screen is een handig instrument

Printscreen bij Ubuntu

In het bestruingsysteem Ubuntu van Linux zit automatisch een print screen programma meegeleverd. Het voordeel hieraan is dat je kunt kiezen: of het hele scherm fotograferen, of een deel van het scherm. Meestal heb je maar een deel van het scherm nodig. Wie dit programmaatje gebruikt hoeft dus niet de print screen-knop te gebruiken.

Waar is dit nu handig voor?

Stel dat iemand aan jou vraagt hoe een computerprogramma werkt. Dan kun je precies beschrijven in welk menuvenster je iets aan moet klikken. Dat is een ingewikkelde zaak. Door een schermafbeelding te maken kun je het hele verhaal in één keer laten zien. Een plaatje vertelt meer dan duizend woorden.

Voorbeeld screenshot van de lijst met de eerste 13 Infoteurs (genomen op 29 mei 2007)Voorbeeld screenshot van de lijst met de eerste 13 Infoteurs (genomen op 29 mei 2007)

Foto van video

Het kan zijn dat je een videoafspeelprogramma gebruikt waarmee je geen foto’s kunt maken van het beeld. Als je dat toch wil, kun je met de print screen functie foto’s maken van de videofilm, ongeacht welk programma je gebruikt om de video mee af te spelen. Soms zie je dan een taakbalk of ander windows-item op de schermafbeelding. Deze kun je met Paint eraf halen zodat je een mooier plaatje krijgt.

Met print screen software hoef je niet altijd de print screen knop meer te gebruiken.

Andere mogelijkheden

  • Games: Een andere mogelijkheid is om een foto uit een game te laten zien aan iemand anders. Zo kan je elkaar helpen in een game of elkaar leuke situaties laten zien die anders verloren gaan in het heetst van de strijd.
  • Een financiële toepassing is: Je maakt één keer in de maand een foto van de beurspagina van internet met de belangrijkste koersen zodat je die later met elkaar kunt vergelijken.
  • Foto´s: Het is helemaal aan jou hoe je deze functie gebruikt. Je kunt zelfs foto’s van internet opslaan van sites waarop de foto’s beveiligd zijn tegen opslaan maar dat willen de eigenaren van die site niet. Uit principe doe je dat dus niet.
  • Sport en spel: Stel je wilt de ranglijsten volgen. Nu worden ranglijsten steeds geactualiseerd. Het is niet altijd snel mogelijk om een ranglijst van een paar weken terug te zien. Dat kun je voorkomen door op gezette tijden een printscreen te maken van een ranglijst.

Lees verder

© 2007 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf T-shirt bedrukken met een laserprinter foto, afbeeldingZelf T-shirt bedrukken met een laserprinter foto, afbeeldingHet laten bedrukken van T-shirts of stof, is vaak een dure aangelegenheid en dus vraagt u zich af hoe u het handig thuis…
Kleding of t-shirts bedrukkenHet kan handig en leuk zijn om kleding te customizen voor een groepsvakantie, promotiemateriaal of een club. Een t-shirt…
Een green screenWat is een green screen en hoe maak je er zelf een? En wat is chroma keying en waarmee kan ik het toepassen? Op deze vra…

Het werken met tabs in WordVoor veel mensen is het werken met tabs in een document abacadabra, toch is het niet moeilijk als je even de tijd neemt.
Meet de populariteit van een website!Wil je weten hoeveel links er naar jouw website gaan? Of naar iedere willekeurige andere website? Lees hier hoe je daar…
Bronnen en referenties
  • Eigen computerervaring sinds 1981, toen je ook al print screens kon maken.
Reacties

Riley, 16-10-2015
Nou, die is er niet bij IEDEREEN bij mijn toetsenbord is ie er niet hoor.
hoe moet het dan? als het dan niet kan toch bedankt. Reactie infoteur, 12-02-2016
Tegenwoordig zit het toetsenbord wat anders in elkaar da ten tijde van het schrijven van dit artikeltje. Maar een print screen kan nog steeds op elke computer worden gemaakt. Op een chromebook moet je bijvoorbeeld even een app installeren en dan kan je printscreentjes maken.

Monica, 19-09-2015
Ik krijg een ander print van wat ik met printscreen heb gemaakt en kan ze niet verwijderen ook komt altijd terug? Reactie infoteur, 21-09-2015
Beste Monica, kun je het probleem wat exacter beschrijven? kun je melden welke besturingssysteem je gebruikt?

Sia, 28-07-2015
Hallo, vraagje: mijn prt sc toets doet het niet. Als ik schermtoetsenbord open en daarmee een printscreen maak dan doet die het wel. Kan het dan alleen aan mijn toets liggen? Ik heb een sony vaio vpcf11m1e Reactie infoteur, 09-08-2015
Normaal gesproken moet je na het indrukken van de print screen toets een ander programma openen (bv paint) om de afbeelding in te plakken. Anders kun je ervoor kiezen om gratis printscreensoftware te installeren; dan wordt dat programmaatje automatisch geopend als je op de print screen toets drukt.

Marjorie, 20-07-2015
Hallo ik heb een vraag: mijn printscreenknop werkt niet meer, ik heb verschillende keyboards al geprobeerd op mijn pc maar ik heb het idee dat het in de computer zit. Wat kan ik doen om de printscreen weer te laten werken? Reactie infoteur, 20-07-2015
Om dit probleem op te lossen is het belangrijk om te melden of het om een windows, apple, linux of chromebook computer gaat. Overigens is er voor al deze besturingssystemen ook gratis software beschikbaar om printscreens te maken. Dat kan soms iets handiger zijn.

Paulien, 25-09-2013
Print Screen toets gebruiken, en dan plakken in Paint… so far, so good… maar dan print ik dat, en dan blijkt de afdruk van de pagina de grootte te hebben van een visitekaartje (nou ja, ietsje groter, maar veel te klein om leesbaar te zijn).
Hoe kan dat, en wat kan ik er aan doen?
Paulien Reactie infoteur, 25-09-2013
Dat heeft meer iets met de print instellingen te maken. Probeer eerst een ´afdrukvoorbeeld´ en als het te klein is, moet je wat instellingen veranderen totdat het gewenste formaat verschijnt.

Stijn, 24-06-2013
Ik heb wel een printscreenknop op mijn computer maar hij werkt niet, ik heb lightshot gedownload maar normaal op mijn andere computer werkt dit wel door op de kop printscreen te drukken, maar met deze computer wilt het niet lukken, enig idee hoe dit komt? Reactie infoteur, 24-06-2013
Stijn,
Als op je toetsenbord het woord prt sc is omlijnd met een rechthoekje moet je de fn-toets, die is omlijnd met een vierkantje tegelijkertijd, met de print screen toets indrukken. Dat kan een oplossing zijn. Een print screen toets is in dat geval een functietoets op het toetsenbord.
Lukt het zo wel?
Tom008

Dijana Milosevic, 15-01-2013
Ik heb hier alle reacties gelezen op zoek naar antwoord voor het vergroten van 'print screen' document, maar heb het niet kunnen vinden (het kan ook aan mijn Nederlands liggen). Iemand zei iets om het in PDF vergroten. Klopt dat en hoe kan ik een Pdf document openen? Ik moet namelijk de data onderaan in de rechte hoek vergroten, om zo vast te leggen op welke datum de print screen is gemaakt. Alvast bedankt Reactie infoteur, 15-01-2013
Beste Dijana Milosevic,
Ik begrijp dat het lukt om een print screen te maken maar dat het niet lukt deze uit te vergroten. Als het een printscreen in JPG is kun je toch met de afbeeldingenviewer inzoomen op een bepaald detail? Of wil je er een PDF-document van maken? Dat kan in office, een PDF kun je als deze eenmaal af is vergroten met ´view; om iets beter te kunnen lezen. een derde optie is om de print screen in een fotobewerkingsprogramma dusdanig te veranderen dat het beeld groter wordt. Dat vereist enige kennis van foto´s bewerken.
Ik hoop dat je met dit antwoord geholpen bent,
Tom008

Kees, 08-08-2012
Zou graag willen weten hoe een los document (b.v.) een rekening, op mijn pc kan krijgen. en dan opslaan. Die kan dan meegestuurd worden bij Declaraties.
Graag in volgorde van handelen.
Hoop op HULP. Reactie infoteur, 08-08-2012
Je bedoelt een los document inscannen en digitaliseren? Je kunt dat op 2 manieren inscannen. Manier 1: een scanner gebruiken. De meeste printers hebben een scanfunctie en manier 2: Je kan er een foto van maken. Een foto is wat moeilijker en het is gewenst om deze te verkleinen, te ´croppen´ in een fotobewerkingsprogramma. Maar dit heeft allemaal niets met een print screen te maken.

Ignace van Liemt, 07-08-2012
Bij het printen van bankafschriften heb ik stellig de indruk dat er een print screen afdruk tevoorschijn komt. Kan /moet ik de print screen activiteit uitzetten om een normale afdruk te krijgen? Reactie infoteur, 07-08-2012
Dit is een té specifieke vraag om zo te beantwoorden. Het ligt er maar net aan welke bank het om gaat en welke software deze gebruikt. U kunt altijd zelf een print screen maken om bankafschriften te printen. Het uitprinten van een print screen is m.i. een goede manier om online bankafschriften uit te printen.

Wanneer u alleen het bankafschrift wilt zien, en de rest van het scherm niet, dan is er maar één oplossing: croppen. Croppen is een vierhoekig gebied selecteren in een fotobewerkingsprogramma. Er zijn daarnaast print screen programma´s waar je een voorgeselecteerd vierkant kan opslaan als print screenshot met als doel dit te bewaren als uitprintbare JPG.

Nina, 25-05-2012
Lonneke, bedankt voor je vraag en reactie infoteur, bedankt voor het antwoord! Ik zit namelijk met een opdracht waar ik een grafiek voor nodig had, en ik zag een goede, maar die kon ik niet kopiëren, maar nu heb ik hem toch. alleen even bewerken met paint! heel erg bedankt. xx Reactie infoteur, 26-05-2012
Graag gedaan Nina. fn staat trouwens voor functie. De print screen knop is een handige functietoets.

Lonneke, 06-11-2011
Ik heb een compaq laptop en de printscreen knop werkt niet bij mij. De prt sc knop zit op dezelfde knop als 'insert'. Ook met alt prt scr werkt het niet.
Wat kan ik nog meer doen? Reactie infoteur, 06-11-2011
Lonneke, Is het woord prt sc met een vierkantje omlijnd? Dan werkt het namelijk alleen in combinatie met de FN-toets die meestal naast de CTRL-toets zit. De FN-toets is ook met een vierkantje omlijnd. Op deze manier moet de print screen te maken zijn als je daarna ´Paint´ opent en ´plakken´ kiest.

Rinus, 15-07-2011
Bij mij lukt het niet.
Als ik op prt.scr knop druk dan kopieerd hij het door mij gekozen filmbeeld wel.
Als ik hem plak in coverdesigner van Nero dan staat hij erop.
Maar gek genoeg kan ik met het plaatje niet heen en weer schuiven het beeld blijft exakt in het midden gecentreerd.
Maar als ik de dvd uit mijn computer haal, dan is het plaatje in coverdesigner ook weg en zie ik alleen nog een zwart beeld.

Mijn vraag is HELP.
Wie weet wat ik moet doen om het toch goed te doen. Reactie infoteur, 17-07-2011
Beste Rinus,
Het lukt dus wel om een print screen te maken. Wellicht is het bestand te groot voor nero. Probeer daarom om eerst het bestand als jpg op te slaan. Wanneer dat ook niet helpt dan kun je proberen om eerst het project in nero op te slaan voordat je de dvd gaat branden.

Ilham, 23-04-2011
Bij mij lukt het niet om mijn venster vast te leggen. ik heb de printscreen knop in gedrukt, maar hij legt de venster niet vast. Ik heb een paar keer op contr alt gedrukt op paint ik krijg geen afbeelding. Reactie infoteur, 17-07-2011
Ilham, Op de nieuwste toetsenborden werkt print screen als functie. Je moet dan de knop met fn in een vierkantje erom heen indrukken tegelijk met print screen. Zo lukte het althans voor Wil. Hopelijk is dat ook de oplossing voor jouw toetsenbord. De fn-knop zit waarschijnlijk op de onderste rij toetsen naast de ctrl-knop.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.