Partitioneren met de GParted-Live CD (Freeware)

Partitioneren met de GParted-Live CD (Freeware) Noodzakelijke veranderingen aan uw NTFS-partitie kunt u nu eindelijk zonder risico maken - met de Live-CD van GParted. GParted is een partioneringsprogramma voor het indelen van vaste schijven in partities. Bij deze minidistributie gaat het om een Linux-omgeving, waar in het middelpunt het vrije partioneringsprogramma GParted staat.

GParted

GParted heeft slechts één doel: harde schijven zullen snel, eenvoudig en veilig partioneert kunnen worden. Ondanks de kleine grote biedt GParted een functieomvang aan, die commerciële producten gedeeltelijk overtreft. Daarbij is het programma zeer gebruikersvriendelijk.

Linux / Windows

Door de eigen Linux omgeving functioneert de Live-CD onafhankelijk van het geïnstalleerde besturingssysteem. Alle gebruikelijke Unix filesystemen, evenals FAT16/32 en NTFS worden ondersteund. Daarmee profiteren ook Windows gebruikers van GParted.

Gebruik

In tegenstelling tot veel andere partioneringsprogramma’s moet u zich niet door een tekstgebaseerd program vechten:
  • Gparted gebruikt de Fluxbox als venster manager en kan daarom worden bediend in een grafische omgeving.
  • De Live-CD kan nochtans niet alleen partities aanlegen, wissen, verschuiven of veranderen, maar ook filesystemen repareren, evalueren of anders noemen.
  • De bediening is zeer gemakkelijk, aangezien alle instellingen door muis-klik worden gemaakt.
  • Bij de Live-CD behoren behalve GParted ook de Fluxbox-Window-Manager en een reeks van harde schijf hulpmiddelen,
  • die elke administrator of poweruser in de gereedschapskist zou moeten hebben.
  • Zelfs als deze Live-CD misschien slechts alle paar maanden wordt gebruikt, is het geruststellend om haar in de schuiflade te hebben.

Installatie

Na het downloaden van het ISO-Imagefile brand u eerst de Live-CD en start daarna de doelcomputer van deze CD. GParted plaatst daarna enkele vragen over taal en beeldscherm instellingen. Daarna start de Fluxbox en u kunt de bewerkingen uitvoeren. Nadat de veranderingen verwerkt zijn en de partitionstabel opnieuw geschreven werd, moet in ieder geval een herstart (reboot) worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de herschreven partitionstabel opnieuw ingelezen.

Het werken met GParted is vrij eenvoudig en maakt zelfs pret. Daarna zou men de CD goed moeten opbergen – men weet ja nooit, wanneer men ze opnieuw terug nodig heeft. De freeware GParted werkt met: Windows 98, ME, NT, 2000, XP, 2003, Vista, DOS, Linux

Downloaden

Het programma GParted kan je volkomen gratis downloaden op de site van GParted.

OPGELET!

HET IS VERSTANDIG EEN BACKUP TE MAKEN VOORDAT PARTITIES VERANDERD WORDEN!
© 2007 - 2020 4711, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Partities maken en beheren in WindowsPartities maken en beheren in WindowsOp Windows Vista is vaak kritiek geuit. Sommigen vragen zich af of je niet met de installatie moet wachten totdat de voo…
Fat32 omzetten naar NTFSU heeft Windows XP geïnstalleerd maar nu is de tweede schijf beperkt wat opslag betreft, en dat terwijl u een grotere ha…
Gratis virussen verwijderenGratis virussen verwijderenHier wordt beschreven hoe alle virussen, cookies, overbodige bestanden, ongebruikte programma’s in één klap verwijderd w…
Automatisch defragmenteren met Disk Defrag Screen SaverAutomatisch defragmenteren met Disk Defrag Screen SaverHet defragmenteren van je harde schijven heeft veel invloed op de tijd waarin Windows opstart en de tijd waarin programm…

EVE 2 tegen plagiaat (plagiaatsoftware)EVE 2 tegen plagiaat (plagiaatsoftware)Door het internet neemt plagiaat steeds meer toe, teksten zijn openbaar en eenvoudig te kopiëren. Van de andere kant is…
Google Sky pimpt Google Earth verder opGoogle Sky pimpt Google Earth verder opTot nu toe is de ruimtevaart vooral weggelegd voor de professionals of de echt rijken onder ons. Maar zou u in 2017 ook…

Reageer op het artikel "Partitioneren met de GParted-Live CD (Freeware)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Derflügel, 28-04-2010 06:47 #10
Wat een flutartikel:

- "Noodzakelijke veranderingen aan uw NTFS-partitie kunt u nu eindelijk zonder risico maken"
Lees de laatste zin!

"De Live-CD kan nochtans niet alleen partities aanlegen, wissen, verschuiven of veranderen, maar ook filesystemen repareren, evalueren of anders noemen."
'nochtans" weghalen, "anders noemen" -> naam wijzigen

"en maakt zelfs pret"
Weghalen

"Zelfs als deze Live-CD misschien slechts alle paar maanden wordt gebruikt, is het geruststellend om haar in de schuiflade te hebben."
Het is handig om de live-cd te bewaren, zo kunt u in het vervolg eenvoudig schijfaanpassingen maken.

"men weet ja nooit"
Vielleicht falsch übersetzt?

Hank, 22-04-2010 21:32 #9
Van de versie 0.5.2 heb ik meerdere uitvoeringen op een opstartbare USB geprobeerd.
Steeds kwam ik het volgende mankement tegen: Ik kon niets seleteren in de BOX door ergens op te dubbelklikken. Bij een oudere versie (0.4.1.1-1) kan dat wel. Dit lukte in 0.5.2 alleen door eerst de muis ergens op te plaatsen en dan links-klikken (op notebook zonder extra muis). Is dit een bekend euvel?

Heinz, 22-04-2010 21:10 #8
Je moet niet gparted in een draaiende windows proberen op te starten.
a. Zorg er eerst voor dat in het BIOS de bootvolgorde juist is, dus booten vanaf CD komt voor booten vanaf HD
b. Laat de pc opnieuw opstarten.(CD geplaatst)
Zo moet het lukken.

Bob, 24-01-2009 17:38 #7
Hallo,

Ik heb net Gparted als ISO gedownload en er een CD van gebrand
Nu kan ik alleen niet verder.
De CD start niet automatisch op en ik ie er ook geen execute op zitten.
Hoe moet ik nu starten?

Roland, 23-12-2008 16:00 #6
Geweldig, het subkopje: "Noodzakelijke veranderingen aan uw NTFS-partitie kunt u nu eindelijk zonder risico maken - met de Live-CD van GParted."

Zonder risico. maar goed dat ze als laatste regel plaatsen dat het verstandig is een backup te maken. Dit is dus niet allemaal zonder risico!

Rob, 24-04-2008 18:59 #5
@Ab van Mourik
Zo te lezen KOPIEER je het ISO bestand naar de CD via Nero. Dit is een klassieke instinker. Je moet een image branden selecteren in het menu van je brandprogramma. Dus niet bestanden kopieren naar CD. Kijk op de volgende site voor de werkwijze met Nero: http://www.weethet.nl/dutch/cdrw_usingnero_iso.php

Een ISO bestand is een speciaal bestand, een letterlijke 1 op 1 kopie van de CD. In die ISO staan alle bestanden die je uiteindelijk na branden op de CD terugvindt op de CD als je deze bekijkt.

Da-peer (infoteur), 11-03-2008 09:25 #4
Waarom noem je GParted freeware, als het onder de GNU verkrijgbaar is dus Open Source?

@ Janneke:
GParted heeft wel degelijk toegevoegde waarde; Als je in Vista een D: schijf hebt, kan die met vista maar tot 80GB verkleind worden, met GParted kun je hem nog tot 3GB verkleinen. En als tweede punt werkt GParted onafhankelijk van je computer en kun je als je dat wilt gedeeltes van je harde schijf in ext3 / ext3 formateren (dat is voor linux) wat win Vista schijfbeheer niet kan

Marco, 02-03-2008 17:32 #3
Zou het ook kunnen dat de wereld groter is dan de OS van MS? :-)

Ab van Mourik, 26-09-2007 19:17 #2
Na het artikel gelezen te hebben met zinnen als "vrij eenvoudig en maakt zelf pret" kon het voor mij niet meer stuk.

Dus direct maar gaan downloaden Gparted liveCD 0.3.4-8 iso, direct op CD gebrand met Nero, gecontroleerd of iso bestand op CD aanwezig was, dat klopte, dus nu maar proberen om partities te maken.

Bios laten op starten vanaf DVD station en wachten tot Gparted zal starten, nu de computer loopt gewoon door en start niet vanaf CD maar van 2e boot station, ook 2e boot station op DVD volume gezet maar de schijf wil niet starten vanuit dit station.

Jammer het was snel uit met de pret, de test die ik wilde doen was op OS winXP, werkt Gparted ook goed op Vista want daar wil ik het op gebruiken. Zie graag uw oplossing tegemoet.

Bij voorbaat hartelijk dank
mvrgr Ab van Mourik

De beoordeling Algemeen: goed is voor mij zo als het gaat werken Reactie infoteur, 08-10-2007
Ik heb zelf gparted op mijn pc onder XP Home SP2 getest en geen problemen ondervonden.
misschien heeft u de cd niet juist gebrand, het mag niet als gewone Data schijf gebrand worden, maar wel als opstart CD!
voor verdere uitleg kunt u op de homepage van gparted gaan en onder FAQ nazien.

onder VISTA kan het problemen geven hoor ik van anderen, dit heb ikzelf niet getest.

met vriendelijke groeten,
4711

Janneke, 26-09-2007 11:30 #1
Dat maakt ja pret! :)

Ik zie echter nergens staan of Gparted toegevoegde waarde heeft ten opzichte van schijfbeheer van Vista. Weet iemand dit?

Infoteur: 4711
Laatste update: 08-10-2007
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Reacties: 10
Schrijf mee!