Partitioneren met de GParted-Live CD (Freeware)

Partitioneren met de GParted-Live CD (Freeware) Noodzakelijke veranderingen aan uw NTFS-partitie kunt u nu eindelijk zonder risico maken - met de Live-CD van GParted. GParted is een partioneringsprogramma voor het indelen van vaste schijven in partities. Bij deze minidistributie gaat het om een Linux-omgeving, waar in het middelpunt het vrije partioneringsprogramma GParted staat.

GParted

GParted heeft slechts één doel: harde schijven zullen snel, eenvoudig en veilig partioneert kunnen worden. Ondanks de kleine grote biedt GParted een functieomvang aan, die commerciële producten gedeeltelijk overtreft. Daarbij is het programma zeer gebruikersvriendelijk.

Linux / Windows

Door de eigen Linux omgeving functioneert de Live-CD onafhankelijk van het geïnstalleerde besturingssysteem. Alle gebruikelijke Unix filesystemen, evenals FAT16/32 en NTFS worden ondersteund. Daarmee profiteren ook Windows gebruikers van GParted.

Gebruik

In tegenstelling tot veel andere partioneringsprogramma’s moet u zich niet door een tekstgebaseerd program vechten:
  • Gparted gebruikt de Fluxbox als venster manager en kan daarom worden bediend in een grafische omgeving.
  • De Live-CD kan nochtans niet alleen partities aanlegen, wissen, verschuiven of veranderen, maar ook filesystemen repareren, evalueren of anders noemen.
  • De bediening is zeer gemakkelijk, aangezien alle instellingen door muis-klik worden gemaakt.
  • Bij de Live-CD behoren behalve GParted ook de Fluxbox-Window-Manager en een reeks van harde schijf hulpmiddelen,
  • die elke administrator of poweruser in de gereedschapskist zou moeten hebben.
  • Zelfs als deze Live-CD misschien slechts alle paar maanden wordt gebruikt, is het geruststellend om haar in de schuiflade te hebben.

Installatie

Na het downloaden van het ISO-Imagefile brand u eerst de Live-CD en start daarna de doelcomputer van deze CD. GParted plaatst daarna enkele vragen over taal en beeldscherm instellingen. Daarna start de Fluxbox en u kunt de bewerkingen uitvoeren. Nadat de veranderingen verwerkt zijn en de partitionstabel opnieuw geschreven werd, moet in ieder geval een herstart (reboot) worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de herschreven partitionstabel opnieuw ingelezen.

Het werken met GParted is vrij eenvoudig en maakt zelfs pret. Daarna zou men de CD goed moeten opbergen – men weet ja nooit, wanneer men ze opnieuw terug nodig heeft. De freeware GParted werkt met: Windows 98, ME, NT, 2000, XP, 2003, Vista, DOS, Linux

Downloaden

Het programma GParted kan je volkomen gratis downloaden op de site van GParted.

OPGELET!

HET IS VERSTANDIG EEN BACKUP TE MAKEN VOORDAT PARTITIES VERANDERD WORDEN!
© 2007 - 2024 4711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Partities maken en beheren in WindowsPartities maken en beheren in WindowsOp Windows Vista is vaak kritiek geuit. Sommigen vragen zich af of je niet met de installatie moet wachten totdat de voo…
Fat32 omzetten naar NTFSU heeft Windows XP geïnstalleerd maar nu is de tweede schijf beperkt wat opslag betreft, en dat terwijl u een grotere ha…

EVE 2 tegen plagiaat (plagiaatsoftware)EVE 2 tegen plagiaat (plagiaatsoftware)Door het internet neemt plagiaat steeds meer toe, teksten zijn openbaar en eenvoudig te kopiëren. Van de andere kant is…
Google Sky pimpt Google Earth verder opGoogle Sky pimpt Google Earth verder opTot nu toe is de ruimtevaart vooral weggelegd voor de professionals of de echt rijken onder ons. Maar zou u in 2017 ook…
Reactie

Ab van Mourik, 26-09-2007
Na het artikel gelezen te hebben met zinnen als "vrij eenvoudig en maakt zelf pret" kon het voor mij niet meer stuk.

Dus direct maar gaan downloaden Gparted liveCD 0.3.4-8 iso, direct op CD gebrand met Nero, gecontroleerd of iso bestand op CD aanwezig was, dat klopte, dus nu maar proberen om partities te maken.

Bios laten op starten vanaf DVD station en wachten tot Gparted zal starten, nu de computer loopt gewoon door en start niet vanaf CD maar van 2e boot station, ook 2e boot station op DVD volume gezet maar de schijf wil niet starten vanuit dit station.

Jammer het was snel uit met de pret, de test die ik wilde doen was op OS winXP, werkt Gparted ook goed op Vista want daar wil ik het op gebruiken. Zie graag uw oplossing tegemoet.

Bij voorbaat hartelijk dank
mvrgr Ab van Mourik

De beoordeling Algemeen: goed is voor mij zo als het gaat werken Reactie infoteur, 08-10-2007
Ik heb zelf gparted op mijn pc onder XP Home SP2 getest en geen problemen ondervonden.
misschien heeft u de cd niet juist gebrand, het mag niet als gewone Data schijf gebrand worden, maar wel als opstart CD!
voor verdere uitleg kunt u op de homepage van gparted gaan en onder FAQ nazien.

onder VISTA kan het problemen geven hoor ik van anderen, dit heb ikzelf niet getest.

met vriendelijke groeten,
4711

4711 (5 artikelen)
Laatste update: 08-10-2007
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.