Basis uitleg over iTunes

Basis uitleg over iTunes Itunes is een muziekprogramma van Apple. Je kan hiermee je muziek beheren, ordenen en overzetten op je iPod. Het gebruik is niet heel ingewikkeld en het is een handig programma.

Itunes op de computer zetten

Itunes is freeware. Dit houdt in dat het gratis te downloaden is. Dit kan op verschillende websites, maar mijn advies is om het te downloaden op de site van Apple om virussen e.d. te voorkomen. Hier volgt een link (als u hierop klikt wordt u naar de Apple site gebracht): http://www.apple.com/nl/itunes/download/ Als U op de site komt klikt u links op Itunes downloaden. Er zal een schermpje openen. Druk op uitvoeren. Nu zal de download beginnen.

Druk wanneer het programma het vraagt op "uitvoeren", "volgende", "akkoord" of "voltooien". Na +/- 10 min zal het programma op uw computer staan.

Muziek van een CD in Itunes zetten

Itunes staat nu op uw computer. Maar nu willen we natuurlijk muziek op die Ipod hebben. Pak de CD waarvan u nummer(s) op uw Ipod wil. Start Itunes op. Doe vervolgens de CD in de computer. Als het goed is, verschijnt aan de linkerkant, onder het kopje APPARATEN een symbooltje van een CD met daarachter de naam van de CD. Als u hierop klikt komt u bij een overzicht van alle nummers op uw CD terecht. Waarschijlijk zal Itunes aan u vragen of u de CD wil importeren zodra U hem erin stopt. Als U op "ja"klikt zullen alle nummers gelijk geïmporteerd worden. Als u maar een paar van de nummers op uw Ipod wil en niet de hele CD klikt u op "nee". Vervolgens haalt u de vinkjes weg bij de nummers die u niet wil importeren. Daarna drukt u op "Cd importeren"(helemaal rechtsonder in de hoek).

Een muziekbestand van op de computer in Itunes zetten

Het kan ook zijn dat u niet een CD op uw Ipod wil zetten, maar een nummer dat u al als bestand op de computer heeft staan. In dit geval opent u Itunes. Dan klikt u op "Bestand" (links boven). Er opent zich een nieuw aantal opties. Druk op "bestand aan bibliotheek toevoegen". Er opent zich nu een nieuw scherm waarbij u het bestand kan zoeken in bv. uw Documenten. Dubbelklik op het bestand en het zal geïmporteerd worden. Het vervelende is alleen, dat dit nummer voor nummer moet. Als u meerdere nummers tegelijk van uw computer in Itunes wil zetten, is er de optie "map aan bibliotheek toevoegen". Dit werkt hetzelfde, alleen importeert u nu alle nummers in de geselecteerde map tegelijk.

Itunes

Nu heeft u Itunes op uw computer en er staan een aantal muziekbestanden in. Aan de linkerkant staat een menu met veel submenu's en dergelijken. Om met Itunes als muziekprogramma te werken is er eigenlijk maar een van belang :Muziek. U vindt dit knopje in die linkerkolom helemaal bovenaan, gelijk als eerste onder BIBLIOTHEEK. Als u op "Muziek' klikt, komt u bij het overzicht van alle nummers op de Ipod.

Muziek ordenen en hernoemen

U bent nu bij uw overzicht van alle muziek. (druk op "muziek", linksboven). Wat kunt u nu allemaal doen? Allereerst kunt u natuurlijk uw muziek beluisteren, want naast een muziekprogramma om nummers op uw Ipod te zetten is Itunes ook een afspeelprogramma. Dubbelklik op een nummer en het zal beginnen te spelen. Met de knoppen bovenaan kunt u de muziek pauzeren, stoppen, voor- of achteruitspoelen en het geluid harde/zachter zetten.

Maar u kan uw muziek ook ordenen. En wel op "naam"(de titel van het nummer), "tijd", "artiest", "album", en "genre". Als u de nummers wil ordenen op bijvoorbeeld de naam van de artiest, dan klikt u op het knopje "artiest". Alle muziek zal nu van plaats veranderen; de muziek van artiesten met een A bovenaan, en die met een Z onder. Als u dit andersom wilt hebben drukt u nog een keer op "artiest". Hierdoor zal de muziek andersom gerangschikt worden; dus Z bovenaan en A onderaan. Hetzelfde geldt voor "naam", "tijd", "album", en "genre".

Het kan natuurlijk gebeuren dat een nummer niet heet zoals u wil. In dit geval kunt u een nummer hernoemen. Dit is vrij simpel. U zoekt het nummer op en klikt op de naam. Let op: één klik, niet dubbelklikken, anders gaat de muziek spelen. Nu komt er een typbalkje met de huidige naam. Deze kunt u verwijderen en er een nieuwe naam voor in de plaats typen.

U kunt ook de weergave van de nummers veranderen. Dit is te doen met 3 kleine knopjes rechtsbovenaan. De afbeelding hieronder laat zien hoe het eruit ziet waneer u elk van deze opties kiest.

Ipod synchroniseren

Als u klaar bent met het in Itunes zetten van al uw muziek dan kunt u uw Ipod gaan synchroniseren. Dit is een moeilijk woord voor het gelijk maken van de inhoud van uw Ipod met die van Itunes. Als u er in Itunes nieuwe nummers op heeft gezet komen deze er op uw Ipod bij en als u er nummers af heeft gehaald, gaan ze eraf. Hoe synchroniseert u uw Ipod? Pak uw Ipod. Sluit hem aan op de computer met een kabel. U ziet nu onder APPARATEN een tekentje van een Ipod verschijnen met daarachter de naam van de Ipod. Ga in Itunes naar "bestand"(linksboven) en dan naar "Ipod synchroniseren". Wacht tot Itunes hiermee klaar is en druk dan op het loskoppel-knopje van de Ipod(zie hieronder). Dit knopje is te vinden achter de naam van uw Ipod onder het kopje APPARATEN. Haal de kabel niet uit de computer tot de Ipod zegt dat hij losgekoppeld kan worden.
© 2010 - 2024 Akindt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is iTunes Match?IPhone-fabrikant Apple lanceerde onlangs zijn muziekdienst iTunes Match. Wat is dit voor een dienst?
Gratis iTunes Store account zonder creditcardDe iTunes Store is een handige online winkel van Apple die ingebouwd is bij Itunes. Hier kun je gratis Podcast, Video's…
Muziek van een cd of lp digitaliserenMuziek van een cd of lp digitaliserenHet is tegenwoordig makkelijker dan ooit om je muziekcollectie ergens mee naartoe te nemen en af te spelen, op een lapto…
Zo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletZo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletPodcasts worden steeds populairder. De meeste podcasts worden echter beluisterd via iTunes. Android telefoons zoals de S…

Gemakkelijke computerhulp met TeamViewerNiet iedereen kan een kei zijn in het computer gebeuren. Hoe vaak gebeurt het niet dat je dacht: Nu heb ik toch wel even…
De basis van ExcelDe basis van ExcelHier in dit artikel zult u veel lezen over hoe Excel precies werkt, hoe u er mee omgaat en voor de rest alles wat u moet…
Bronnen en referenties
Akindt (10 artikelen)
Laatste update: 08-10-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.