Maak pdf’s met AcroPdf

Maak pdf’s met AcroPdf In feite was OpenOffice.org de eerste die programmatuur beschikbaar stelde waarmee je eenvoudig pdf’s kunt maken. Inmiddels zijn er meerdere programma’s op het web waarmee je probleemloos en gratis pdf’s kunt maken. Er is AcroPdf 6.1 (shareware), maar er zijn ook gratis versies zoals bijvoorbeeld AcroPdf 1.0. Ook met Windows 10 kun je eenvoudig een pdf maken.

Pdf

Pdf is voor de elektronische uitwisseling van bestanden optimaal: de lay-out van het bestand wordt gelezen en geprint op de wijze waarop je het bedoeld had. De lay-out is daarmee niet platform-, printer- of pc-afhankelijk. Bijkomend groot voordeel is dat pdf bestanden vaak licht van gewicht zijn. Steeds meer wordt het format gebruikt voor instructies, handleidingen, prijslijsten of tutorials.

Adobe

Het lezen van pdf-bestanden gaat eenvoudig via de Acrobat Reader, die regelmatig wordt ge-update en steeds meer mogelijkheden biedt. Het maken van pdf-bestanden was tot voor kort een dure aangelegenheid, als je tenminste de professionele programmatuur daarvoor gebruikte. Inmiddels zijn er een aantal gratis “pdf-makers”, indien voor eigen gebruik.

AcroPdf

Het AcroPDF Systems werd in 1995 opgericht door Michael Duc en Pierre Gilles. Hun nichemarkt was het ontwikkelen van de zogenaamde “printer drivers”. Deze techniek wordt ook toegepast in het programma AcroPdf. Versie 6.1 is gratis, de hogere versie is vooralsnog shareware.

Printer driver, hoe werkt dat?

Via de techniek van de printer driver wordt aan de pc een virtuele printer toegevoegd. Als je een printopdracht geeft, verschijnt de vraag welke printer je wilt gebruiken. Klik de AcroPdf printer aan en binnen de kortste keren is het om te zetten document gekopieerd als pdf document. Wat rest is aan te geven waar op de pc het pdf-bestand moet worden opgeslagen. Je print je bronbestand naar een pdf bestand. Het spreekt voor zich dat het echte printen direct via de gebruikelijke printer gebeurt en ook een pdf bestand kan vervolgens worden afgedrukt.

Windows 10

Ook Windows 10 biedt de mogelijkheid om een pdf bestand via een printer driver te maken. Dan heb je niet de mogelijkheden om een wachtwoord in te voeren of pdf bestanden samen te voegen, maar het is wel erg handig als je snel een bestand in dit format wilt opslaan. Klik op print en zoek de printer driver uit die een pdf bestand voor je maakt.

Linux

Wie als besturingssysteem Linus gebruikt, kan daarmee vrij eenvoudig ook een pdf bestand maken.

Enkele mogelijkheden

Enkele mogelijkheden van AcroPdf zijn:
  • Elk bestand dat geprint kan worden kan ook naar AcroPdf worden geprint. Dus ook Excel-bestanden, html, e-mails, noem maar op.
  • Met het keuzevak "enable encryption" (eigenschappen>encryption) kun je de mate van beveiliging van het document kiezen. Zo kun je aangeven of het document mag worden geprint, uitgenomen, gewijzigd of aangevuld.
  • Ook als rekening moet worden gehouden met afwijkende lettertypes, kun je betreffende fonts markeren (eigenschappen>fonts).

Systeemvereisten

AcroPdf werkt onder alle versies van Windows, Windows 9x, Windows NT, Windows XP, Vista, Windows 10. Het pakket is circa 0,3 Mb klein.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis PDF-maker CutePDFGratis PDF-maker CutePDFEen PDF-bestand maken is vaak handig in gebruik. U kunt een PDF-maker voor veel geld in de winkel kopen, maar dat zijn v…
A0 en A1 printers: alle types en mogelijkhedenEr zijn vele verschillende A0 en A1 printers op de markt. De vraag is: welke grootformaat printer past het beste bij uw…
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…
Gratis pdf-maker PDF reDirectGratis pdf-maker PDF reDirectPDF reDirect is een alom gewaardeerd en gratis programma. Met PDF reDirect maakt u snel pdf-bestanden van goede kwalitei…

Abiword om gratis je teksten te verwerkenAbiword om gratis je teksten te verwerkenTeksten verwerken, songteksten schrijven, alles kan met deze gratis tekstverwerker. Met Abiword kun je bovendien gratis…
FreeCommander als verkennerFreeCommander als verkennerFreeCommander is een oude bekende die werkt als nieuw op de pc. De wat meer ervaren computergebruiker is niet altijd zo…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 10-09-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.