Windows 7 installeren via upgrade of schone installatie

Windows 7 installeren via upgrade of schone installatie Windows 7 het nieuwe, toch ook wel succesvolle besturingssysteem van Microsoft, ligt nu al een tijdje in de schappen. Maar het wil sommige mensen niet altijd lukken om het te installeren, of je nu een aangepaste installatie wilt of een upgrade installatie. Wat vooraf belangrijk is om even na te gaan is of je desktop of laptop wel Windows 7 kan draaien. Wanneer een computer al over Windows Vista beschikt dan zal het ook wel Windows 7 moeten kunnen draaien. Microsoft heeft hier een tool voor uit gebracht namelijk de Windows 7 Upgrade Advisor. Deze tool geeft aan of je Windows 7 wel kan draaien en welke versie het meest geschikt zal zijn voor jou computer. Officieel heeft Windows 7 minimaal 1 GHz CPU en 1GB RAM nodig, als je hier al aan voldoet zou je al Windows 7 moeten kunnen draaien. Voor de meeste thuisgebruikers zal de Premium versie van Windows 7 meer dan voldoende zijn. Daarnaast moet bij het aanschaffen ook gekeken worden welke bit versie van Windows 7 gebruikt moet worden. Windows 7 is in 32 bit (x86) en 64 bit (x64), 64 bit kies je wanneer je CPU dit ondersteunt en je meer dan 3 GB werkgeheugen in de computer hebt. Anders kan er wel gewoon gekozen worden voor de 32 bit versie.

Gratis Windows 7 Upgrade

Als na Juli 2009 een laptop is aangeschaft met Windows Vista is het mogelijk om gratis (excl. eventuele verzendkosten en administratiekosten) je besturingssysteem te upgraden naar Windows 7. Deze upgrade wordt door de maker van de computer aan je verstrekt, Mircosoft of de winkel waar je de computer gekocht hebt staat hier buiten. Bij Acer bijvoorbeeld heb je de Windows 7 upgrade voor 14,95 op je computer. Dit zijn administratie kosten die je moet betalen. Waar je op moet letten is dat je geen DVD thuis krijgt toegestuurd maar een downloadlink via de mail, via deze download kan je Windows Vista upgraden naar Windows 7. Wat wel lastig is bij Acer in dit geval is dat er alleen maar met Visa en Creditcard betaald kan worden. Ieder merk kan zijn eigen prijs bepalen voor Windows 7, dus zal de ene upgrade wel wat duurder uitvallen als de ander.

Bij deze upgrade moet Windows Vista geïnstalleerd zijn op je computer. En met deze upgrade is het niet mogelijk om een schone installatie te doen.

Upgrade: Bij een upgrade installatie horen de bestanden en programma`s die je hebt geïnstalleerd op je computer te blijven staan. Deze worden mee overgezet naar Windows 7, mits de installatie helemaal succesvol is gelukt. Het installeren van een upgrade duurt langer dan een schone installatie.

Bestanden back-uppen

Wanneer je van plan bent om het besturingssysteem te installeren heb je een groot risico om je bestanden kwijt te raken. Dit omdat het installeren van een besturingssysteem grondig gedaan wordt. Als je stroom uitvalt tijdens het installeren dan is de kans heel erg groot dat er iets fout is gegaan bij het installeren en dat je alle bestanden kwijt bent. Back-up daarom alle belangrijke data, bijvoorbeeld met het Windows back-up programma dat standaard op Windows 7 zit, of een andere back-up programma.

Upgrade of aangepaste installatie

Wanneer je de DVD van Windows 7 opstart heb je de keuze om een upgrade te doen of een aangepaste installatie. Wanneer je hier bij ook voor de upgrade kiest moet er ook hier bij Windows Vista geïnstalleerd zijn. Bij een oudere besturingssysteem zal voor de aangepaste installatie gekozen moeten worden.

Wanneer er voor de aangepaste installatie gekozen wordt zijn er meer opties die je kan selecteren en uitvoeren. Zoals het formatteren van de schijf en het aanwijzen of aanmaken van een partitie. Bij een aangepaste installatie moet er rekening worden gehouden dat dit niet vanuit Windows gedaan kan worden. Je zult de computer opnieuw moeten opstarten en dan via de DVD.

Gebruikt Windows Easy Transfer

Deze mogelijkheid kan gebruikt worden bij de aangepaste installatie, Windows Easy Transfer is een tool die als jij bestanden overzet van de vorige Windows naar Windows 7. De tool zet geen programma`s over, wil je dit wel dan moet je voor de upgrade installatie kiezen. Back-up eventueel zelf voor het geval dat je bestanden op een DVD of externe harde schijf zodat je altijd weet dat de bestanden er nog zijn. Want als er tijdens het installeren iets fout gaan kan het zijn dat de bestanden verloren raken.

Installeren van Windows 7

Het installatie-menu van Windows 7 spreekt verder helemaal voor zich. Microsoft heeft een duidelijk installatie scherm gemaakt waar iedereen wel mee overweg kan. Even de taal selecteren en de soort installatie selecteren, en vervolgens eventueel formatteren van de harde schijf of een partitie aanmaken en het installeren gaat helemaal vanzelf. Een schone installatie duurt op een gemiddelde computer ongeveer een 30 a 45 minuten. De upgrade kan wel anderhalf uur duren, dit is helemaal afhankelijk van de hoeveelheid programma`s en bestanden er overgezet moeten worden. Zorg er voor dat je computer met internet verbonden is zodat je meteen de nieuwste updates kan installeren. Dat ben je weer helemaal up-to-date.
© 2010 - 2024 Gekkegerrit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parallels Desktop voor de MacParallels Desktop voor de MacWindows 7 op je Apple Macintosh gebruiken kan tegenwoordig op meerdere manieren. De twee meest gebruikte zijn het in het…
Gebruik Windows ReadyBoostGebruik Windows ReadyBoostAls je je werkgeheugen onder Windows wilt vergroten, maak dan gebruik van de Windows ReadyBoost. Readyboost geeft een mo…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…
Windows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratisWindows 10-upgrade: tot 29 juli 2016 kan het nog gratisMicrosoft heeft in juli 2015 Windows 10 gelanceerd. Voor een jaar is het gratis geweest om alle versies van Windows 7,8…

Het besturingssysteem Windows 7Veel computers (PC) hebben als besturingssysteem Windows 7. Windows 7 is de opvolger van het besturingssysteem Vista. Wi…
Windows 7 gratis upgrade: Windows vista upgraden naar 7Windows 7 gratis upgrade: Windows vista upgraden naar 7Windows 7 kost rond de 100. Wanneer je in het bezit bent van Windows Vista is het mogelijk om een upgrade uit te voeren…
Bronnen en referenties
  • Pcmag.com
  • Mircosoft.com
Gekkegerrit (16 artikelen)
Laatste update: 21-03-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.