Gratis bellen via het internet: 4 alternatieven voor Skype
Skype is de populairste software waarmee je gratis kan chatten en telefoneren. Het programma werkt op alle Windows, Mac en Linux computers en ook op sommige tablets en telefoons. Veel mensen ervaren echter problemen met Skype. Het programma is nogal zwaar en er zijn vaak problemen met de internetverbinding. Daarnaast is er veel andere gratis software die meer mogelijkheden bevat voor bijvoorbeeld conference calls of het delen van het scherm. Hier worden vier alternatieve softwareprogramma's besproken waarmee je gratis kan bellen via het internet.
Google hangout
Google breidt steeds meer uit. Los van de zoekmachine en het advertentienetwerk heeft het nu ook een sociaal netwerk: Google+. Een van de takken van Google+ is de Google Hangout. Deze software is zeer vergelijkbaar met Skype. Het is gratis software, het enige wat je ervoor nodig hebt is een Google account die je al automatisch bezit als je een Gmail of Google+profiel hebt aangemaakt. De software is veel lichter dan die van Skype, het werkt op de computer namelijk als browserextensie bij de Google Chrome software.
Via Google Hangout kan je zowel chatten als bellen, met of zonder video. Er zijn daarbij meer opties dan bij Skype. Zo is het mogelijk om met meer dan tien mensen tegelijkertijd in een gesprek te videobellen. Hierdoor kan je met een grote groep vrienden tegelijk online iets bespreken of vergaderen. Ook is het mogelijk om meldingen te ''snoozen'': als iemand je een berichtje stuurt terwijl je bezig bent met iets anders kan je deze melding uitstellen waardoor je er later weer op terug kan komen. Tenslotte is het mogelijk om de Hangout-extensie op verschillende apparaten (computers, laptops, pads en telefoons) tegelijkertijd te gebruiken. Wanneer een melding op een van de apparaten is bekeken wordt dit gesynchroniseerd met de andere apparaten.
VSee
Dit platform wordt voornamelijk gepresenteerd als videochat en screenshare voor medicinale doeleinden. Het is echter prima mogelijk om deze software ook te gebruiken voor persoonlijke gesprekken. VSee is gemaakt door professoren en computerexperts van de Stanford Universiteit. Naast de mogelijkheid tot chatten en videochatten is de software gespecialiseerd in het delen van kaders binnen het beeldscherm. Zo kan de ander waarmee je aan het videochatten bent zien waar je mee bezig bent. Dit is erg handig voor werkvergaderingen of om projecten met elkaar te bespreken. Skype heeft ook de feature om het scherm te delen maar binnen Skype is het alleen mogelijk om het gehele scherm te delen, dit wordt snel heel onoverzichtelijk. Binnen VSee is het mogelijk om slechts bepaalde vensters of kaders te delen met de ander. Een nadeel is dat VSee vrij commercieel is, je kan slechts een beperkt aantal keer vensters op het scherm delen per dag. Als je het vaker wilt gebruiken moet je voor lidmaatschap betalen.
Naast de mogelijkheid om het scherm te delen is Vsee verder een veel mobielere applicatie dan Skype. De vensters kan je zelf vergroten en verkleinen. Ook is het programma veel lichter en zijn er minder verbindingsproblemen. Een nadeel kan zijn dat de installatie wat langer duurt en dat het programma niet zo gebruikersvriendelijk is als Skype.
iChat (mac)
Voor de macgebruikers is iChat ook een optie. Hiermee kan je zowel chatten als videobellen. Wanneer je een Appleproduct bezit zal deze applicatie automatisch op de computer zijn geïnstalleerd. De software is zeer gebruikersvriendelijk en heeft een duidelijke interface. Ook is het mogelijk om met deze applicatie het scherm te delen. Alhoewel iChat de perfecte videochatsoftware lijkt is er een groot nadeel: het werkt alleen op Apple producten. Hierdoor is het niet mogelijk om via deze applicatie in contact te komen met mensen die op een Windows, Android of Linux computer werken.
VBuzzer
VBuzzer is ook een browserextensie. De software wordt dus aan de browser gekoppeld en vereist geen moeilijke installatie. Vbuzzer heeft alle basisfeatures die Skype ook heeft: telefoneren, chatten en videochatten. Daarnaast heeft deze software ook de mogelijkheid om videoconferenties te hebben met tot vier personen tegelijkertijd. Voor meer personen moet betaald worden. De videokwaliteit is erg goed maar met een langzame internetverbinding kan deze erg haperen.