Gratis software voor je Mac; Top 5 beste gratis chat clients

Gratis software voor je Mac; Top 5 beste gratis chat clients Een chat client is een programma om mee in te kunnen loggen op je chat-adres, bijvoorbeeld je MSN of je AOL. Vervolgens kun je met dat programma praten (/chatten) via dat adres met andere gebruikers. In Nederland is de PC-versie van MSN Messenger veruit het populairst en - naar mijn mening - ook het best, dit artikel gaat over chat clients voor een computer met Mac OS X erop. In dit artikel probeer ik de beste vijf gratis chatprogramma's voor de Mac te vinden en te beschrijven.

Nummer 5: iChat

Het standaard chat-programma op een Mac is iChat. Het grote nadeel hiervan is echter dat dit geen MSN ondersteund. Het programma is gemaakt ter ondersteuning van AOL. Dit heeft iChat verder wel goed gedaan.

Een positief punt is het uiterlijk. Omdat dit programma gemaakt is door Apple, past dit programma perfect bij de rest van je Mac. Een ander punt is de compatibility met de (standaard) Mac applicatie Adresboek. Contacten die hierin staan, komen ook in iChat te staan. De nadelen zijn dus de gebrekkige ondersteuning, maar ook de weinige functies. Apple had waarschijnlijk in gedachte een heel simpele maar goede chatapplicatie te maken. Dit is ze goed gelukt, maar er hadden wel wat meer opties bij gemogen.

Extra informatie

Versienummer: 3.1.9
Grootte: 25MB
Dit programma zit standaard op elke Mac.

Nummer 4: Colloguy

Colloguy blinkt uit in haar openheid, zo kun je bijvoorbeeld op meerdere servers tegelijkertijd chatten en ondersteund Colloguy bovendien IRC, SILC en ICB. Daarnaast zijn ze open source, wat betekend dat iedereen aan hun programma code kan sleutelen voor een optimaal programma, en is er veel mogelijkheid tot (third-party) plug-ins en AppleScript.

Wat ik zelf een groot voordeel vind, is dat je kan kiezen of je meerdere schermen of slechts één scherm open hebt voor je chatsessies. Wat nu vaak het probleem is, is dat wanneer je één scherm hebt en je chat met twee mensen, je beter twee schermen kan hebben. Maar als je met bijvoorbeeld zes mensen chat, is het zeer onhandig om zes schermen open te hebben.
Leuk extra'tje misschien: er is ook een iPhone / iPod Touch-versie beschikbaar van Colloguy.

Nadelen van Colloguy zijn er ook, anders zou dit programma niet op de 4e plek staan maar op de 1e. Een belangrijk nadeel is dat dit programma voornamelijk gaat om de ondersteuning van IRC, hierdoor is er voor de rest nauwelijks wat compatible. Verder is het uiterlijk van het programma ook niet zo mooi als anderen, maar heeft het wel hele leuke smileys.

Extra informatie

Versienummer: 2.2
Grootte: 7MB
Compatible met MAC OS 10.4 of hoger (10.5), loopt ook op Intel of Powermacs

Nummer 3: Skype

Iedereen kent Skype wel. Dit programma maakt het mogelijk om gratis over internet te kunnen bellen met andere Skype-gebruikers. Dit programma heeft ook een chat-functie die prima werkt. Daarbij kun je met iemand bellen en chatten tegelijkertijd. Zelf gebruik ik het niet zoveel omdat ik geen microfoon heb, maar ik ken mensen die Skype constant gebruiken. De chatversie ondersteund veel van de basisfuncties voor een chat client (zoals smileys, bestanden versturen, een avatar, etc.) toch is het chat gedeelte erg simpel. Het gaat natuurlijk vooral om het bellen. Een ander positief punt is het uiterlijk van dit programma. Skype heeft de mooiste, maar ook handigste, interface van deze vijf genoemde programma's. Een nadeel aan skype is dus dat, omdat dit programma zich toelegt op het bellen, de chat een beetje simpel is gebleven.

Extra informatie

LINK: Skype
Versienummer: 2.7.0
Grootte: 60 MB
Compatible met MAC OS 10.4 of hoger (10.5), loopt ook op Intel of Powermacs

Nummer 2: Messenger

Dit is de Mac versie van de PC-applicatie MSN Messenger. Messenger heeft veel functies van MSN Messenger, maar lang niet alle. Wel heeft Messenger genoeg functies om het als prima chat client te gebruiken. Het voordeel van MSN Messenger ten opzichte van Colloguy en iChat, is dat deze wel MSN ondersteunt. Het is er zelfs voor gemaakt, wat helaas wel ervoor zorgt dat geen andere (zoals AOL of gMail) worden ondersteund.

Een nadeel is bij MSN Messenger, dat alle schermen met chatgesprekken in een apart scherm worden geopend. Dit zorgt er na een tijdje voor dat het een grote chaos wordt op je beeldscherm. Verder ondersteund dit programma smileys, groepsgesprekken, het versturen van bestanden, het (de)blokkeren van contactpersonen en de meeste andere functies die je van een chat client verwacht.

Extra informatie

Versienummer: 7
Grootte: 55MB
Compatible met MAC OS 10.4 of hoger (10.5), loopt ook op Intel of Powermacs

Nummer 1: Adium

Voor veel Mac gebruikers, waaronder ik, is Adium dé chat client. De kracht van Adium ligt bij het feit dat veel adressen worden ondersteund, je kunt niet alleen chatten via MSN, maar zelfs via gMail en vele anderen. Een ander voordeel is het feit dat chatschermen, net als bij Colloguy, apart of bij elkaar, of gegroepeerd kunnen worden weergegeven. Zo kun je tijdens het chatten een apart scherm maken met alle zakelijke gesprekken en een scherm met persoonlijke gesprekken. Daarnaast heeft ook Adium veel van de basis chat functies (veel smileys waaronder die van MSN zelf, bestanden versturen, groepsgesprekken, avatars, etc.), maar ook extra functies die bijvoorbeeld niet te vinden zijn bij MSN Messenger. Zo worden al je contactpersonen automatisch gelinkt aan dezelfde persoon uit je adresboek. Zo kun je makkelijk extra gegevens opvragen van iemand.

Net als Colloguy, heeft ook Adium een grote functionaliteit wat betreft het toevoegen van extra plug-ins. Zo heeft Adium zelfs een aparte website aangemaakt met alleen plug-ins. Een ander voordeel is de logboekfucntie. Hierin worden alle gesprekken opgeslagen, die kan je dan later weer teruglezen. Dit teruglezen gaat erg eenvoudig en kan tijden het chatten haast in hetzelfde scherm. Een nadeel is wel dat je moet oppassen dat je met een extern programma (zoals OnyX) niet perongeluk in één keer je hele gespreksgeschiedenis weggooit.

Extra informatie

LINK: Adium
Versienummer: 1.3.4
Grootte: 60MB
Compatible met MAC OS 10.4 of hoger (10.5), loopt ook op Intel of Powermacs
© 2009 - 2024 Bas-s, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis bellen via het internet: 4 alternatieven voor SkypeGratis bellen via het internet: 4 alternatieven voor SkypeSkype is de populairste software waarmee je gratis kan chatten en telefoneren. Het programma werkt op alle Windows, Mac…
Twitch: hoe begin je een stream op Twitch?Twitch: hoe begin je een stream op Twitch?Twitch.tv is een website waar je je games kunt streamen. Mensen kunnen dan zien hoe jij je game speelt en met je communi…
Gratis bellen naar het buitenland, maar ook in binnenlandGratis bellen naar het buitenland, maar ook in binnenlandGratis bellen, ook naar het buitenland. Dat kan gewoon met de hedendaagse technologie. De methoden werken niet altijd ev…
Thuiswerk als sms chat operatorThuiswerk als sms chat operatorAls je op zoek bent naar thuiswerk, zie je vaak verschillende oproepen staan voor sms chat operators. Bij dit werk kun j…

Fedora, een Linux-besturingssysteemFedora 11 is in juni 2009 beschikbaar gekomen. Fedora is een Linux besturingssysteem dat onder de gebruikers natuurlijk…
Gestolen laptop met software opsporenGestolen laptop met software opsporenEen gestolen laptop kan tegenwoordig gevonden worden als er bepaalde software op staat. Deze software spoort de gestolen…
Bas-s (20 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.