Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!

Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt! Het is al jaren in opmars: bellen via internet, en dan vooral gratis bellen. Er is ook al genoeg over geschreven, maar vooral op technisch gebied. Daarom wordt in dit artikel duidelijk wat je moet weten om gratis te bellen - zowel vast als met je mobiel. Het leven is tenslotte zonder al die belkosten ook al duur genoeg!

Voip

Om je toch een klein beetje een basis te geven: Voip staat voor 'voice over IP' en wordt soms ook wel IP-telefoneren genoemd. Termen die je eigenlijk vrijwel gelijk weer kunt vergeten, want internetbellen wordt langzamerhand zo gewoon dat je het straks digitaal bellen of gewoon 'bellen' kunt noemen. Wat je wel moet onthouden is wat Voip voor mogelijkheden biedt om goedkoper en gratis te bellen.

Goedkoop en gratis bellen met de huistelefoon

Ziggo, UPC en KPN bieden het al jaren aan: digitaal bellen. Doordat dit een maatschappij minder kost, kost het jou ook minder. Bij de drie genoemde providers kun je een abonnement afsluiten voor de vaste telefoon.

Wat heb je nodig?

In elk geval één vaste telefoon en een abonnement bij één van de genoemde providers. Tip: combineer het met tv en internet en je kunt al snel besparen op je maandlasten.

Hoe werkt het?

Als voorbeeld neem ik UPC. Voor een tientje per maand kun je met het pakket Bellen onbeperkt + Europa gratis bellen naar alle vaste nummers in Nederland. Binnen Europa en zelfs naar landen als Amerika zijn de beltarieven zeer laag. Je betaalt een vast starttarief en daarna kun je vrij lang bellen voor weinig geld.

Zijn er nadelen?

Doet je internet het niet, dan kun je ook niet bellen. Is je internetverbinding slecht, dan kan je bereik dat ook zijn en versta je de ander slecht of de ander kan jou niet goed horen. Over het algemeen is het echter zo dat internetbellen prima werkt bij een gemiddelde verbinding. Daarbij wordt het bellen over internet steeds meer geoptimaliseerd.

Goedkoop en gratis bellen vanuit het buitenland

Goedkoop bellen vanuit het buitenland is natuurlijk ideaal als je even je familie of vrienden wilt laten weten dat je nog leeft en het heel leuk hebt tijdens je vakantie. Er zijn diverse manieren om dit goedkoop of zelfs gratis te doen.

Wat heb je nodig?

Skype kun je downloaden op je smartphone of op je laptop. Voor je laptop is nog een koptelefoon met microfoon nodig (tenzij deze op je laptop zijn ingebouwd).

Hoe werkt het gratis bellen?

Via Skype kun je naar andere Skype-accounts bellen. Dit gaat allemaal via het internet en is gratis.

Hoe werkt het goedkoop bellen?

Je kunt beltegoed kopen via Skype. Vervolgens kun je binnen Skype bellen naar mobiele en vaste telefoonnummers, waar dan ook ter wereld. Let wel op: goedkoop bellen is het alleen als je naar vaste nummers belt. Naar mobiel ben je zo door je tegoed heen. Het is echter nog wel goedkoper dan vanuit het buitenland bellen via je mobiele telefoonprovider.

Andere optie?

Alhoewel telefoonproviders van mobiele abonnementen nog veel vragen voor bellen in het buitenland, zijn er wel bundels die je kunt activeren (en na je reis weer kunt de-activeren) om goedkoper te kunnen bellen van en naar het buitenland. Je kunt eens kijken welke bundels jouw provider heeft en zien of het je geld scheelt.

Gratis (beeld)bellen naar mobiel: de iPhone 4 en de iPad 2

Besparen op je beltegoed: dat is fijn! Met de iPhone 4 en de iPad 2 is beeldbellen over draadloos internet zelfs mogelijk - en dat werkt verrassend snel als je verbinding een beetje in orde is.

Wat heb je nodig?

Jij en degene die je wilt bellen moeten beschikken over een iPhone 4 of een iPad 2. Met een MacBook zou het overigens ook moeten werken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je start eerst FaceTime. De eerste keer zul je het e-mailadres van degene die je wilt bellen in moeten voeren om contact te maken. Vervolgens klik je op 'connect' of 'bellen'.

Wat als het niet lukt?

Het kan zijn dat je een verkeerd e-mailadres hebt ingevoerd. Vraag degene die je wilt bellen naar het e-mailadres dat zij/hij voor Facetime gebruikt. Dit is het adres dat je moet hebben. Op de iPhone kun je bovendien je contactpersoon opzoeken in de lijst en dan kiezen voor 'bellen naar e-mailadres'.
© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skype, de bekendste VOIP-aanbieder naast WeChatSkype, de bekendste VOIP-aanbieder naast WeChatVoor het grote publiek is Skype de eerste en bekendste softwareaanbieder voor gratis en goedkoop bellen en telefoneren v…
VoipBuster, bel ook gratis naar vaste nummers!VoipBuster, bel ook gratis naar vaste nummers!VoipBuster staat voor software van een telecom-provider waarmee u kunt bellen en gebeld worden over een bestaande intern…
Gratis bellen naar het buitenland, maar ook in binnenlandGratis bellen naar het buitenland, maar ook in binnenlandGratis bellen, ook naar het buitenland. Dat kan gewoon met de hedendaagse technologie. De methoden werken niet altijd ev…
De kracht van Voice over IP, VOIPDe kracht van Voice over IP, VOIPBijna niemand zal de kracht van Voice over IP hebben kunnen missen. Het wordt immers steeds gebruikelijker om via het in…

Test en verbeter je internetsnelheidTest en verbeter je internetsnelheidDe snelheid van je internetverbinding is afhankelijk van diverse factoren. Maar al te vaak wijkt de daadwerkelijke snelh…
Wordfeud: woorden met drie lettersWordfeud: woorden met drie lettersSpeel je graag Wordfeud, dan wil je natuurlijk ook meer woorden kennen om je winkans te vergroten. Lees daarom verder en…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 10-06-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.