De kracht van Voice over IP, VOIP

De kracht van Voice over IP, VOIP Bijna niemand zal de kracht van Voice over IP hebben kunnen missen. Het wordt immers steeds gebruikelijker om via het internet te bellen, van computer naar computer of van smartphone naar smartphone, met het beeld van je gesprekspartner erbij. Denk dan vooral aan Skype en bijvoorbeeld VoipBuster. Skype is anno 2017 niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven.

Bellen via internet

Met de grote opkomst van internet kon ook VOIP bellen niet uitblijven. Het biedt namelijk vele voordelen:
  • bijna iedereen beschikt over een pc,
  • de internetverbindingen liggen er al,
  • door de digitale combinatie wordt veel minder bandbreedte ingenomen,
  • het is voor zowel de aanbieder als gebruiker goedkoop.

Bekende voorgangers zijn onder andere Skype en Voipbuster.

Van vast naar mobiel

De analoge telefonie kennen we sinds Graham Bell in 1876. Later werd het verfijnd tot een uiterst betrouwbaar communicatiemiddel, via een zeer uitgebreid vast telefoonnetwerk. Aanvankelijk met telefonistes die handmatig doorschakelden, maar al snel machinaal. Aan de hegemonie van de vaste telefoon werd eerst gerommeld door de mobieltjes. Velen lieten hun vaste telefoon afsluiten en vervangen door een mobiele telefoon. In financieel opzicht was dit werkelijk een aderlating voor een bedrijf als KPN, dat van oudsher veel geld verdiende met de vaste telefonie. Daarom heeft ook KPN snel de omslag van alleen vaste telefonie naar meer mobiel gemaakt.

Van IP naar VOIP

De Internet hype, eind jaren negentig tot 2001, zorgde voor een bloei van telecombedrijven die allemaal nieuwe kabels de grond in stampten. Deze overdaad aan glasvezels heeft tot veel overcapaciteit geleid. Reden waarom naarstig naar toepassingen werd gezocht om deze overcapaciteit te benutten. Als reddende engel was daar het IP, het Internet Protocol. Alle aanbieders accepteerden IP als de standaard, en begrepen direct dat de toepassingen legio zouden zijn. Een aanvankelijk probleem was wel dat internet een geschakeld netwerk is, waarop pakketjes worden verstuurd. Alles wordt in stukjes geknipt en verzonden, iets wat zich moeilijk verhoudt tot een aaneengesloten gesprek zonder haperingen.

Communicatie via Internet

Inmiddels is communicatie via internet de gewoonste zaak van de wereld. Via e-mail en chatten. Microsoft bood NetMeeting, maar dat was nog geen echte VOIP. Die kwam met Skype die het als eerste mogelijk maakte om met andere Skype gebruikers te telefoneren over Internet. Een vaste telefoonverbinding is daarmee niet meer nodig, omdat een pc volstaat.

Soorten IP telefoons

Ook op de hype van internet zijn de telecomaanbieders snel ingehaakt. De mogelijkheden om van VOIP gebruik te maken is snel verder uitgebreid met een breed assortiment aan toestellen:
  • Via speciale vaste IP telefoons, zeg maar de uitgebreide ISDN toestellen;
  • Draadloze IP telefoons. Deze werken via LAN en WiFi;
  • SoftPhones. Die vereisen meegeleverde software voor de pc;
  • Conversie kastjes. Met deze kastjes kunnen ook bestaande analoge toestellen eenvoudig worden aangesloten op een IP netwerk.

Slot

Inmiddels is VOIP niet meer weg te denken. Skype wordt heel veel toegepast en is echt een uitkomst als de gesprekspartner ver weg zit. Het is handig en goedkoop en zal daarom alleen maar verder uitgroeien in de wereld.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skype, de bekendste VOIP-aanbieder naast WeChatSkype, de bekendste VOIP-aanbieder naast WeChatVoor het grote publiek is Skype de eerste en bekendste softwareaanbieder voor gratis en goedkoop bellen en telefoneren v…
VoipBuster, bel ook gratis naar vaste nummers!VoipBuster, bel ook gratis naar vaste nummers!VoipBuster staat voor software van een telecom-provider waarmee u kunt bellen en gebeld worden over een bestaande intern…
Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!Voip in de praktijk: hoe je gratis mobiel en vast belt!Het is al jaren in opmars: bellen via internet, en dan vooral gratis bellen. Er is ook al genoeg over geschreven, maar v…
Internet via de satellietInternet via de satellietIedereen die zich buiten het breedband Internet gebied bevindt, heeft sinds kort de mogelijkheid om Internet via de sate…

Infobesitas: te veel informatie maakt ziekInfobesitas: te veel informatie maakt ziekWanneer gaat u in de digitale stress verminderen? Overladen worden met informatie geeft veel stress, maakt ziek. Deze ni…
Netvibes is meer dan een persoonlijke paginaNetvibes is meer dan een persoonlijke paginaNetvibes is top. Steeds meer gaan mensen hun informatiebehoeften personaliseren. Er is zo veel te krijgen op internet, d…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.