Wat is een XPS-bestand? Hoe openen, omzetten en converteren?

Wat is een XPS-bestand? Hoe openen, omzetten en converteren? XPS-bestanden zie je steeds vaker wanneer je surft op het internet of bestanden doorgestuurd krijgt via e-mail. Maar wat zijn deze bestanden? Hoe kan je ze openen, omzetten en converteren? XPS-bestanden zijn erg makkelijk om mee te werken en bovendien compatibel met erg veel systemen. Daardoor zijn ze erg veelzijdig en worden ze steeds populairder bij de hedendaagse computergebruiker. Ontdek meer over deze veelzijdige XPS-bestanden in dit artikel.

Inhoud


XPS is een alternatief voor PDF.XPS is een alternatief voor PDF.

Wat zijn XPS-bestanden?

XPS-bestanden zijn een bepaalde structuurtaal voor bepaalde bestanden die opgemaakt zijn met een ander programma. Zo kunnen Microsoft Word-documenten opgeslagen worden als .xps-bestand zodat personen die geen Microsoft Word geïnstalleerde hebben op hun computer het bestand ook kunnen openen. De software om .xps-bestanden te lezen staat standaard geïnstalleerd op de belangrijkste besturingssystemen. XPS kan dus best gezien worden als de bekende .pdf-bestanden, ware het niet dat XPS ontwikkeld werd door Microsoft en PDF afkomstig is van concurrent Adobe. Dit soort bestanden zijn handig omdat ze op vrijwel ieder computersysteem geopend kunnen worden. Mensen met een eigen website of webblog kunnen daarom beter een PDF- of XPS-bestand aanbieden om te downloaden dan bijvoorbeeld een .doc-bestand.

Wat betekent XPS?

XPS staat voor 'Open XML Paper Specification'.
  • Open: Wijst erop dat deze XPS 'open standaard' is waardoor de extensie door verschillende partijen gebruikt kan worden zonder daarvoor te betalen.
  • XML: Een opmaaktaal waarop XPS gebaseerd is.
  • Paper Specification: Wijst op het feit dat XPS-bestanden dienen om afdrukbare bestanden weer te geven op een computerscherm.

Een reeks XPS-bestanden in de Windows mappenstructuur.Een reeks XPS-bestanden in de Windows mappenstructuur.

Hoe moeten XPS-bestanden geopend worden?

Een XPS-bestand dient gewoon geopend te worden zoals eender welk bestand. Wanneer een dergelijk bestand op de lokale schijf van een Microsoft Windows systeem staat dient men er bijvoorbeeld op te dubbelklikken en het bestand zal automatisch openen. Er is dus geen extra software vereist om dit soort bestanden te openen. Doordat XPS een open standaard is mogen ook andere softwareontwikkelaars deze standaard aanbieden in hun pakket. Zo maakt kunnen XPS-bestanden ook geopend worden in een Macintosh-systeem waartoe ook de iPad behoort. Daarnaast wordt XPS ook ondersteund door Android tablet PC's en Linux-systemen.

Kunnen XPS-bestanden bewerkt worden?

XPS-bestanden kunnen zeker en vast bewerkt worden, al is dat niet altijd mogelijk. De persoon die het bestand aangemaakt heeft kan door middel van Windows RMS (Rights Management Services) bepalen wie het bestand mag bewerken en hoelang die dat mag bewerken. Het is bijvoorbeeld dus best mogelijk dat een bestand vandaag nog bewerkt kan worden, maar dat dat morgen niet meer mogelijk is doordat de rechter dan vervallen zijn.

Hoe kunnen XPS-bestanden omgezet worden?

XPS-bestanden kunnen omgezet worden naar verschillende andere bestandsformaten. Daar bestaan verschillende professionele softwarepakketten voor, maar via internet kan het doorgaans gewoon gratis. Er zijn veel extensies waarnaar een XPS-bestand kan omgezet worden maar .doc, .xls en .pdf zijn de meest gangbare. Voer in je internetbrowser bijvoorbeeld 'convert .xps to .pdf' in via een zoekrobot, er zullen vervolgens een hele reeks mogelijkheden verschijnen.

Kies de XPS Writer en klik op OK om een XPS-bestand aan te maken.Kies de XPS Writer en klik op OK om een XPS-bestand aan te maken.

Hoe kan een XPS-bestand aangemaakt worden?

XPS-bestanden kunnen via verschillende programma's aangemaakt worden. In Windows kan dat door het bestand niet op te slaan als een document, maar te printen. Vervolgens dient bij het keuzevenster van de printer niet gekozen te worden voor 'Printer' of 'Fax' maar voor 'Microsoft XPS Document Writer'. Klik vervolgens op 'OK' en voer de gewenste bestandsnaam in en het XPS-bestand is klaar. Dit kan voor alle mogelijke softwarepakketten die het mogelijk maken om een document af te printen.

Kunnen andere bestanden omgezet worden naar XPS?

Net zoals XPS-bestanden ook omgezet kunnen worden naar een ander bestandsformaat is het ook mogelijk om andere bestandsformaten om te zetten naar XPS. Dit principe is tegengesteld aan de beschrijving 'Hoe kunnen XPS-bestanden omgezet worden?', maar werkt eigenlijk op dezelfde manier. Verschillende soorten bestanden kunnen omgezet worden naar .xps zoals .jpg, .doc., .ptt,... etc. Voer bijvoorbeeld 'convert .pdf to .xps' in via een zoekrobot in je internetbrowser, er zullen vervolgens een hele reeks mogelijkheden verschijnen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EPub-bestanden lezen op pc of laptopEPub-bestanden lezen op pc of laptopTegenwoordig is het een trend om ePub-bestanden te lezen op ebooks. Het is zelfs zo populair dat heden ten dage boeken a…
Gratis PDF naar ePub converterenGratis PDF naar ePub converterenJe hebt een PDF bestand die je eigenlijk naar een ePub wilt omzetten zodat je hem beter op je e-reader kan lezen. Er zij…
Gratis pdf-maker Pdf Creator en pdf-maker pdf995Gratis pdf-maker Pdf Creator en pdf-maker pdf995Pdf Creator is gratis software waarmee u vrijwel elk bestand kunt omzetten in een pdf bestand. Een belangrijk voordeel v…
Wat zijn ISO bestanden? En hoe open ik ISO bestanden?Wat zijn ISO bestanden? En hoe open ik ISO bestanden?Bijna iedereen download wel eens een bestand. Sommige bestanden hebben een bekende extensie zoals: .avi, .jpeg of .exe.…

Office365 voor kleine zelfstandige en onderwijsKleine zelfstandige en één persoonsbedrijfjes, ZZP’ers in het MKB, willen graag goed bereikbaar zijn en zich goed aan kl…
De voordelen van documenten schrijven met LaTeXDe voordelen van documenten schrijven met LaTeXZie je wel eens tekst in boeken staan waarvan je denkt "zo mooi en zo professioneel opgemaakt, dat wil ik ook kunnen." G…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.