Wat is een browser? Overzicht van de populairste browsers!

Wat is een browser? Overzicht van de populairste browsers! Browser hier, browser daar. Je hoort het woord vaak vallen wanneer je een uitstap maakt op het wereldwijde web. Bekijk deze website het best in deze browser en de andere website bekijk je best in die browser. Blijkbaar toch wel een belangrijk iets zo'n browser-ding. Maar wat is nu eigenlijk een browser en welke gebruik ik het best?

In dit artikel


Internet Explorer 9 browser.Internet Explorer 9 browser.

Wat is een browser?

De hamvraag van dit artikel is en blijft, wat een browser nu eigenlijk is. Misschien besef je het niet maar wie dit artikel leest gebruikt op dit eigenste moment een browser. Nog een tip? Ook om je Facebook te controleren gebruik je wellicht een browser. Inderdaad, een browser is een toepassing geïnstalleerd op een computer die dient om internetpagina's (websites) te bekijken. Zelden komt het ook voor dat men een browser een andere benaming geeft zoals: internetbrowser, web-bladeraar of webverkenner.

Welke browsers bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten browsers. Wie echter, tot hij dit artikel ontdekte, niet besefte wat een browser was gebruikt wellicht de standaard browser van Windows; B]Windows Internet Explorer[/B]. Er bestaat echter een groot aantal van dit soort applicaties. Behalve Windows Internet Explorer zijn ook populair: Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari en de Opera browser van Opera Software. Er bestaat nog een hele resem aan andere browsers die wellicht ook goed zullen zijn. De vijf voorgaande zijn echter de meest courante en populairste op het net.

Mozilla Firefox 4 Browser.Mozilla Firefox 4 Browser.

Welke browser past bij mij? Vergelijking van de populairste browsers

Denk nooit zomaar een browser is maar een browser. Sommige browsers laden een website namelijk aanzienlijk sneller dan de andere. Een andere browser laat je dan weer meer toe om een eigen thema te geven aan de browser. Uiteindelijk kiest de gebruiker zelf wat best bij hem past. Voor de ene persoon is dit belangrijk en voor de andere persoon weer dat andere. Belangrijke punten voor het kiezen van een browser zijn:
  • De snufjes: Onder een snufje verstaan we onder andere een eigen thema geven aan de browser. Maar ook handige plug-ins zoals een zoekmachine in de browser, tabbladen, RSS-feeds,... en nog veel meer. Ze maken het surfen op het wereld wijde web gewoon aangenamer.
  • Gebruiksgemak: Het gebruiksgemak is erg belangrijk. Een browser moet namelijk vlot in gebruik zijn voor iedereen. Als het nu een computerprogrammeur is of een staalarbeider, beiden moeten even vlot met een browser kunnen werken.
  • Veiligheid: Hoeveel van de gegevens van de gebruiker laat een browser toe om 'gestolen' te worden? Of denk maar aan virussen of vervelende pop-ups. Niet iedere browser is hier even sterk mee.
  • Snelheid: Hoe snel laadt een browser een website? Dit is erg belangrijk want sommige trage browsers tonen de inhoud van een pagina niet steeds correct!

Hieronder vindt u een tabel met de vijf meest courante browsers. Leerwiki.nl gaf ze punten van 0 (slecht) tot 4 (zeer goed) op bovenstaande items.

ItemFirefoxChromeInternet ExplorerOperaSafari
Snufjes3,53,53,543
Gebruiksgemak3,53,53,533,5
Veiligheid443,543
Snelheid3,53,53,52,55
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste internetbrowsersTegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden bij het kiezen van een goede browser. Zo heb je in Internet Explorer de meest…
Goede internet browser(Internet Explorer 8, Firefox, Chrome)Goede internet browser(Internet Explorer 8, Firefox, Chrome)Om te kunnen internetten heb je een internet browser nodig. Tegenwoordig zijn er vele gratis internet browsers beschikba…
Populaire Firefox Add-onsAdd-ons zijn kleine uitbreidingen voor Firefox die je gratis kunt downloaden. Ze zijn erg handig en vergemakkelijken het…

Wat zijn cookies? Wat doen ze en waarvoor dienen ze?Cookies, u hoort het woord wellicht vaak en ziet het regelmatig op uw computerscherm verschijnen. We hebben bet hier nie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Leerwiki.nl
  • Wikipedia.org
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.