Wat zijn ISO bestanden? En hoe open ik ISO bestanden?

Wat zijn ISO bestanden? En hoe open ik ISO bestanden? Bijna iedereen download wel eens een bestand. Sommige bestanden hebben een bekende extensie zoals: .avi, .jpeg of .exe. Soms kom je bestanden tegen met een minder bekende extensie, zoals .ISO. Voor menigeen zijn dit soort bestanden dan ook een groot raadsel, want hoe speel je die bestanden nou eigenlijk af?

Wat is een ISO bestand?

ISO staat voor een bestand met een bestandsindeling volgens ISO-9660. Feitelijk is een ISO bestand een exacte kopie van een CD of DVD met software. Deze exacte kopie wordt ook wel een image genoemd. De image bevat alle informatie om de CD te branden, waaronder ook essentiële informatie zoals: bestandssysteem metadata, boot code, structuren en attribute.

Behalve CD's en DVD's met software kunnen ook CD's en DVD's met muziek of film geripd worden en daarna gekopieerd worden als ISO-bestand. De muziek CD is dan een CD met MP3's geworden (en dus een CD met software, geen audio CD). Het is mogelijk om zelf een selectie (op je computer of laptop) te maken van meerdere nummers en deze als een ISO op een CD te branden. Sommige oudere CD-spelers hebben problemen om dergelijke CD's af te spelen. De CD-spelers uit het verleden kunnen alleen audio CD's afspelen, maar CD-spelers van recentere datum kunnen ook CD's met MP3 afspelen.

Waarvoor worden ISO bestanden gemaakt?

Er zijn een aantal redenen om ISO bestanden te gebruiken:
 • door een image te maken is een CD overbodig. Dit betekent dat mensen met een laptop, niet langer CD's hoeven mee te nemen. Dit voorkomt dus kwijtraken en onnodige ballast.
 • door een image te maken van een bestaande DVD of CD, hoeft deze niet gebruikt te worden en raakt dus niet beschadigd
 • door een image te maken kunnen (illegaal) gekopieerde spellen gespeeld worden

Is het maken of gebruiken van ISO bestanden illegaal?

Het maken of gebruiken van een kopie van je eigen software is niet illegaal. Het wordt strafbaar als je op deze wijze de software gaat verspreiden. Het is bij wet verboden om media te uploaden voor gebruik door derden.

Hoe speel ik ISO-bestanden met muziek of video af?

Niet alle mediaspelers kunnen ISO-bestanden openen. VLC mediaplayer en Ogle (voor Linux) kunnen ook ISO-bestanden met muziek en film afspelen. Bij deze programma's is het mogelijk om gebruik te maken van het DVD menu. De standaard mediaspelers van Microsoft kunnen dit niet. Een reguliere CD-speler moet het bestandstype van de muziek (bijvoorbeeld MP3) ondersteunen.

Hoe maak je een ISO bestand

Er zijn twee manieren om zelf .iso-bestanden te maken op een CD:
 • van een CD of DVD
 • van bestanden op de harde schijf
Hiervoor gebruik je de software, die bij de DVD-brander is meegeleverd. Een alternatief programma is Imgburn. Dit programma wordt continue door ontwikkeld en is waarschijnlijk tot meer in staat dan de software van de DVD-brander. In windows 7 is het mogelijk om ISO-bestanden vanuit verkenner te branden op een CD.

Hoe open je een ISO bestand?

Bij het downloaden van bestanden kun je ISO bestanden downloaden. Zoals geschreven zijn dit feitelijk kopieën van CD's, maar het is mogelijk om deze bestanden vanaf de harde schijf te openen. Hiervoor is speciale software nodig, die werkt als een virtuele schijf. In de ICT wordt het openen van bestanden op deze manier het mounten van de ISO genoemd. De software voor het mounten van ISO bestanden worden virtual drives genoemd. Het mounten van software kan onder meer gedaan worden met de volgende programma's:
 • MagicDisk
 • Alcohol 52%
 • Daemon Tools
 • Virtual Clone Drive
Het populairste programma is waarschijnlijk Daemon Tools, alhoewel dit programma mogelijk spyware bevat. Dit geldt overigens ook voor Alcohol 52%.

Kopieerbeveiligingen

Veel software makers beveiligen hun product tegen kopiëren. Om gebruikers in staat te stellen de gemaakte back-ups te blijven gebruiken, doen de ontwerpers van virtual drivers er alles aan om de kopieerbeveiliging te omzeilen. Een kopieerbeveiliging is onder meer om te kijken of er een virtual drive geïnstalleerd is op de PC. De makers van de virtual drivers hebben hun tegenzet gedaan en nu zullen de software makers met een nieuwe vorm van beveiliging moeten komen. Het is een virtuele wapenwedloop tussen de makers van software en de makers van virtual drivers.
© 2014 - 2024 Roboh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen CD-speler op je computer? Gebruik Virtual Clonedrive!Geen CD-speler op je computer? Gebruik Virtual Clonedrive!Moderne computers hebben niet altijd meer een CD- of DVD-station. Dat geldt zeker voor Windows-tablets, netbooks of ultr…
Bijlagen als oplossing voor een cv langer dan twee A4Bijlagen als oplossing voor een cv langer dan twee A4De lengte van twee A4 voor een cv is een richtlijn, je cv mag korter of langer zijn. Helaas zijn er nog steeds mensen di…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…
Virtual Spinning, op een leuke manier calorieën verbrandenVirtual Spinning, op een leuke manier calorieën verbrandenVirtual spinning is een nieuwe en unieke sensatie op sportgebied. Door te kijken naar een groot videoscherm, waant u zic…

Webdesign software voor Mac gebruikersWebdesign software voor Mac gebruikersAls webdesigner en Mac gebruiker bestaat er een verscheidenheid aan professionele kwalitatieve programma's die je niet e…
De Sims 3 vaardigheid - HandigheidEen van de meest belangrijke taken in de Sims 3 is het bezitten en verkrijgen van verschillende vaardigheden. De handigh…
Bronnen en referenties
 • http://groepen.hcc.nl/tips-en-trucs/algemeen-computer/722-alles-over-iso-bestanden.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/DAEMON_Tools
Reactie

Fred den Haring, 17-05-2016
Soms lees je dat ISO bestanden ook af te spelen zijn terwijl ze niet gebrand zijn op een disk.
Is dat zo? Kun je een film of spel afspelen zonder het eerst te branden? Als een soort virtuele cd of dvd op je computer? Reactie infoteur, 23-05-2016
ISO-bestanden hoeven niet op een disk gebrand te worden. Het is mogelijk om een virtuele schijf te maken als vervanging. In het artikel zijn een aantal voorbeelden van software opgenomen. LET OP: sommige software kan malware bevatten.

Roboh (28 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.