Schoonmaak voor je computer

Schoonmaak voor je computer Electronica trekt stof aan. Dit vanwege de combinatie van warmte en statische electriciteit. Niet alleen aan de buitenkant is dit zichtbaar, maar ook aan de binnenkant en dat kan je PC flink gaan beschadigen op den duur. Wil je je PC dus langer (schoon) houden? Tijd voor een schoonmaak!

Computer

Maakt je PC lawaai? Grote kans dat hij vol zit met stof. Stof komt binnen via de koelers die koude lucnt van buiten aanzuigen, maar ook via kleine openingen. Al na een jaar zit een splintrnieuwe PC vol met stof. Doordat stof isoleert, kan de pc-kast zn hitte minder goed kwijt, waardoor de temperatuur zal toenemen. Dat kan tot instabiliteit leiden. Het is dan ook aan te raden de computer minimaal eens per jaar open te schroeven en schoon te maken.

Nodig:

 • Stofzuiger
 • Spuitbus met perslucht

Schoonmaakprocedure

 • Schakel de computer uit en Koppel de stroom af
 • Schroef de pc open en leg hem plat op een tafel
 • Gebruik een stofzuiger met plastic opzuigstuk (of krachtige kruimeldief).
 • Gebruik eventueel een spuitbus met (pers)lucht voor hardnekkige plekken (en zuig het stof direct weg).
 • Demonteer eventueel pci (express)-kaarten om het stof grondig te verwijderen

Let op!
Laat het metalen deel van de stofzuigerslang niet in aanraking komen met de kast.Houd een spuitbus met perslucht altijd rechtop (deze bevat nl. vloeistof).
Stof laat zich makkelijker verwijderen wanneer de componenten koud zijn (dus laat de computer een tijdje afkoelen alvorens schoon te maken).


Monitor

Het beeldscherm trekt door warmte stof aan, waardoor er uiteindelijk een flinke laag stof op zit. Gecombineerd met vocht en vet een keer iets aanwijzen, een keer niezen wordt het scherm smoezelig, wat de coating kan aantasten. Deze coating is een dun laagje dat de monitor beschermt en bovendien stofwerend is en reflecties minimaliseert. Het is daarom goed om de monitor regelmatig te reinigen.

Nodig

 • Reinigingsvloeistof
 • Zachte droge (niet pluizende) doek

Schoonmaakprocedure

 • Zet de monitor uit en wacht tot deze is afgekoeld
 • Veeg eerst met een droge doek voorzichtig het stof van het scherm
 • Spuit vervolgens wat schoonmaakvloeistof in het midden van het scherm
 • Wrijf dit met cirkelende bewegingen uit over het scherm met een micro-fiber doekje

Let op dat je geen traditionele schoonmaakmiddelen zoals alcohol, spiritus of glassex gebruikt, deze tasten namelijk de beschermlaag van het scherm aan.

Toetsenbord

Er is wetenschappelijk vastgesteld dat een toetsenbord meer bacterieen telt dan een wc-bril! Het probleem is dat het vuil vaak niet echt te zien is, omdat het met name onder de toetsen zit. Denk dan aan etensresten, stof, vocht en huidschilvers. Naast het feit dat dit onhygienisch is, kunnen toetsen ook slecht gaan functioneren. Test het zelf: houd je toetsenbord eens op de kop en schud het op en neer.

Nodig:

 • Spuitbus met perslucht
 • Vochtig doekje
 • Schroevendraaier (optioneel)

Schoonmaak procedure:

 • Houd het toetsenbord op zn kop en schud het heen en weer (zodat stofdeeltjes en kruimels eruit vallen).
 • Reinig de toetsen aan de bovenkant met een licht vochtig doekje.
 • Gebruik een stofzuiger met small plastic opzetstuk
 • Spuit wat lucht met een spuitbus onder de toetsen
 • Demonteer eventueel indien mogelijk het toetsenbord, zodag je dit grondig van binnen kunt schoonmaken.
 • Let op: gebruik niet te veel water, er zit electronica in het toetsenbord.

Muis

De muis schoonmaken is een goede zaak. Want alles wat aan je handen heeft gezeten, komt ook op je muis terecht. Daardoor krijgen bacterien vrij spel, en daar kun je letterlijk ziek van worden. Gelukkig is het niet zo lastig om muizen te reinigen; een vochtig doekje met eventueel wat schoonmaakmiddel is voldoende. Tenzij je nog een ouderwetse balmuis hebt.

Nodig

 • Licht vochtig doekje met desinfecterend schoonmaakmiddel (alcohol)
 • Wattenstaafjes of schroevendraaier (igv balmuis).

Schoonmaakprocedure klassieke muis

 • Verwijder het klepje aan de onderkant
 • Haal de muisbal eruit en maak deze schoon met een licht vochtige doek
 • Maak de wieltjes en rolletjes voorzichtig schoon met een schroevendraaier
 • Schroef de muis weer in elkaar
 • Reinig de buitenkant van de muis met een doekje met desinfecterend schoonmaakmiddel.

Schoonmaakprocedure Optische muis

 • Reinig de buitenkant van de muis met een doekje met desinfecterend schoonmaakmiddel
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Computer schoonmakenComputer schoonmakenHet schoonmaken en schoon houden van de computer en dan met name de fysieke hardware, zorgt er voor dat de pc goed blijf…
Reinigen: schoonmaken van de computerReinigen: schoonmaken van de computerHet is met enige regelmaat om uw pc te laten schoonmaken. Dit komt omdat zich in een computer snel veel stof kan verzame…
Verantwoord werken met je laptop: houding en instellingenVerantwoord werken met je laptop: houding en instellingenEen laptop is heel praktisch, maar heeft ook bepaalde nadelen. Wanneer je niet de juiste houding aanneemt kun je last kr…
Voorkom RSI bij Laptop-gebruikVoorkom RSI bij Laptop-gebruikEen laptop computer is handig in gebruik. Neemt weinig ruimte in en kan makkelijk meegenomen worden. Wel is het uitkijke…

Waar vind je gratis pc-versnellers?Waar vind je gratis pc-versnellers?Met gratis pc-versnellers kan je de snelheid van je computer verbeteren en de levensduur van je trage pc verlengen. Een…
Hoe internetgeschiedenis te verwijderenHoe internetgeschiedenis te verwijderenIedere keer je een site bezoekt komt dit in je geschiedenis te staan. Heb je niet graag dat iemand daar in kan zien welk…
Bronnen en referenties
Reacties

Jan Prins, 26-12-2014
Bij deze nog een gelukkig kerstfeest en een voorspoedig 2015 toegewenst. Even dit. Wat kan ik gebruiken buiten een schilderskwastje voor het schoonmaken van mijn computer? Ik heb sprays gezien, maar ik zie dat hij zonder harde snelle ven op een hoogte van 62 graden komt te staan, welke ik een beetje aan de (veel) te hoge kant vind. Ik heb zelf een AMD Radeon 6870 videokaart en met een mooie buizenkoeler erop, maar ik denk dat deze aan een grote schoonmaak toe is en dat bij reguliere kleinere schoonmaak niet alles weggaat natuurlijk. Ik wil het niet zover drijven dat er een laag stof tussen mijn videokaart en mijn koeler komt te zitten. Ik kan het uitbesteden en zeggen:"Maak maar schoon en doe alsof het je eigen computer is, maar ik weet niet hoe anderen met hun eigen computer omgaan, dus doe ik dat klusje liever zelf. Hopelijk kunt u me even helpen hiermee. Bedankt! Reactie infoteur, 06-01-2015
Beste Jan,

Bij deze nog de beste wensen voor 2015 en ook excuus dat ik niet eerder heb kunnen reageren.
Als ik mijn computer schoonmaak gebruik ik vaak kwasten die meer penselen zijn en dus dunner en in verschillende formaten zijn. Ook gebruik ik wattenstaafjes omdat hier het vuil aan blijft zitten. Ik maak weinig gebruik van sprays, dus hier kan ik op zich niet veel van zeggen uit eigen ervaring.
Qua koeler problemen, het is waar dat je niet te lang moet wachten omdat je koeler functionaliteit kan afnemen als er teveel stof is. Ik moet zeggen dat ik dit klusje laat uitbesteden aan iemand anders die meer weet over wat waar in de computer zit. Ik wil niet perongeluk iets kapot maken. Misschien weet je iemand die in je familie of kennissen kring iets meer van computers weet? Dat scheelt je ook meer in de kosten.
Ik hoop dat je hiermee iets kan. Success!

Groeten,
Esther

Dspolleke, 13-04-2011
Als je de pc van de stroom afkoppelt mis je dus ook de aarde draad. Deze is essentieel voor het afvoeren van de electrostatische spanning. Ook de kunstof opzetstukken van de stofzuiger kunnen statisch worden. (wrijf maar eens langs een wollen trui en probeer met je haar of het nu statisch is ).

Het verwijderen van PCI kaarten kan misschien de bereikbaarheid vergroten maar het levert ook het risico op dat men dingen beschadigt (zeker met bovenstaande in gedachten). Reactie infoteur, 13-04-2011
Dat is inderdaad ook iets om rekening mee te houden! Dank voor de adviezen.

Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 10-11-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.