Computer schoonmaken

Computer schoonmaken Het schoonmaken en schoon houden van de computer en dan met name de fysieke hardware, zorgt er voor dat de pc goed blijft werken. Het helpt verder bij het tegengaan en verspreiden van stof. Het gevolg van het niet schoonmaken van een computer kan zijn, dat de ventilator oververhit raakt. Hierdoor kan de computer op den duur zelfs crashen.

Hoe vaak maak je een computer schoon?

Hoe vaak je een computer schoonmaakt, is afhankelijk van het gebruik. Een computer voor thuisgebruik in een schone omgeving, hoeft minder vaak schoongemaakt te worden dan een computer in een klaslokaal op een middelbare school. Er zijn een aantal factoren die zorgen dat een computer al dan niet snel vies wordt:
 • Computer voor thuisgebruik.
 • Gebruik van computer in een schoon kantoor.
 • Gebruik van computer in industrie en/of bouwplaats.
 • Computersystemen die gebruikt worden op een school.
 • Huisdieren die toegang hebben tot de ruimte waar een computer staat.
 • Roken naast een computer.
 • Eten en drinken bij een computer.
 • Gebruik van een computer door kinderen tot 12 jaar.

Hoe maak je een computer schoon

Om de computer schoon te maken en schoon te houden, hierbij een aantal tips. Een schone computer zorgt voor een nettere omgeving en heeft een andere uitstraling dan wanneer de computer stoffig en smerig is.
 1. Om een computer en onderdelen daarvan schoon te houden, is het aan te raden om eten, drinken en roken zo veel mogelijk in andere ruimtes te doen dan in de ruimte waar de computer staat.
 2. Als je een computer of een onderdeel daarvan wilt reinigen, schakel het dan eerst uit en haal zo mogelijk de stekker uit het stopcontact.
 3. Spuit nooit een vloeistof of schoonmaakmiddel direct op een computeronderdeel. Als een schoonmaakmiddel nodig is, spuit dit dan eerst op een doekje en maak daarmee de computer of een onderdeel daarvan schoon. Een katoenen doek is voor het schoonmaken van een computer het beste aan te raden. Papieren doekjes kunnen na verloop van tijd uiteen vallen en alsnog in de computeronderdelen gaan zitten.
 4. Gebruik een stofzuiger voor het opzuigen van viezigheid en haar om de computer. Gebruik de stofzuiger echter niet voor het uitzuigen van de binnenkant van de computer. Een stofzuiger kan statische elektriciteit veroorzaken en dit kan een computer beschadigen. Gebruik hiervoor een stofzuiger op batterij, of een compressor met lucht.
 5. Bij het schoonmaken van een ventilator: hou deze vast. Zet deze mogelijk vast om beschadigen te voorkomen

Keybord of toetsenbord schoonmaken

Sommige toetsenborden zijn gevoeliger voor viezigheid. Met name wanneer de toetsen de binnenkant van het toetsenbord niet helemaal afsluiten. Na verloop van tijd kan er dan ook veel stof, etensresten en andere viezigheid in een toetsenbord gaan zitten. Dit is onhygiënisch en ziet er bovendien smerig uit.

Voordat je een toetsenbord schoon maakt, sluit eerst de computer af. Als je een usb-toetsenbord gebruikt, haal de usb dan uit de pc. Een veel gebruikte methode om een toetsenbord schoon te maken is deze op de kop te houden en te schudden. Het is echter efficiënter om hiervoor luchtdruk of een compressor te gebruiken. Voor het gebruik bij computers zijn er busjes te koop met gecompresseerde lucht. Een uitgebreidere manier van het schoonmaken van een toetsenbord is de toetsen verwijderen en na het schoonmaken weer terug plaatsen.

Reinigen van beeldscherm

Een beeldscherm is het best schoon te maken met een microvezeldoekje. Nieuwere monitoren hebben een coating die je met gebruik van schoonmaakmiddelen makkelijk kunt beschadigen. Ook met papier kun je al snel krassen veroorzaken, waardoor stof makkelijker aan een beeldscherm hecht.
© 2016 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reinigen: schoonmaken van de computerReinigen: schoonmaken van de computerHet is met enige regelmaat om uw pc te laten schoonmaken. Dit komt omdat zich in een computer snel veel stof kan verzame…
Recycling: oude computer verkopen of inleverenRecycling: oude computer verkopen of inleverenEr is niet verstandig om uw oude computer zomaar weg te gooien. Er zijn speciale bedrijven gespecialiseerd in het verwer…
Afwasmachine schoonmaken / vaatwasser reinigenStinkt je afwasmachine of vaatwasser? Is het apparaat verstopt of heb je er andere problemen mee? Experts raden aan dat…

Hoe blokkeer je speluitnodigingen op Facebook?Hoe blokkeer je speluitnodigingen op Facebook?Je kent het wel. Uitnodigingen voor spelletjes op Facebook. Candy Crush, Jelly Splash, Farmville, Trivia Crack, enzovoor…
Domeinnaam uit quarantaine kopenDomeinnaam uit quarantaine kopenEr is een levendige handel in domeinnamen die uit quarantaine komen. Dit zijn domeinnamen die verlopen doordat de eigena…
Bronnen en referenties
 • http://computertotaal.nl/pc/je-randapparatuur-schoonmaken-in-3-stappen-67382#6CiKMwuljoK8VHJe.97
Evertse (47 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.