Voorkom RSI bij Laptop-gebruik

Voorkom RSI bij Laptop-gebruik Een laptop computer is handig in gebruik. Neemt weinig ruimte in en kan makkelijk meegenomen worden. Wel is het uitkijken voor RSI. Door het kleine toetsenbord, de onhandige muisbediening en het niet in hoogte verstelbare scherm ga je al gauw verkrampt zitten. Met een paar simpele en goedkope maatregelen kan dit voorkomen worden.

Wat is RSI en wat is CANS ?

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Hiermee worden klachten bedoeld die veroorzaakt worden door het steeds weer uitvoeren van dezelfde handelingen. Een veel genoemde reden is het computer gebruik (muis en toetsenbord van de pc), maar onder andere ook cassieres kunnen RSI krijgen.

Een aantal jaren geleden leek het er even op alsof de term RSI zou gaan verdwijnen en voortaan CANS gebruikt zou gaan worden. CANS staat voor Complaints of Arm, Neck and Shoulder (klachten van arm, nek en schouder). Tegenwoordig wordt weer meestal de term RSI gebruikt.

Waarom verhoogt laptop-gebruik het risico op RSI ?

Vaak blijkt dat laptopgebruikers een hogere kans hebben op RSI. Waarschijnlijk komt dat omdat een laptop (of notebook) ergonomisch niet helemaal optimaal is. Met andere woorden: het gemak van alles in 1 klein apparaat wreekt zich bij langdurig gebruik.

Het toetsenbord van een laptop is vaak wat kleiner dan van een normaal toetsenbord (van een desktop pc), zodat de toetsen kleiner zijn en dichter bij elkaar zitten. Ook is het bedienen van de muisfunctie wat lastiger. Dit gaat met een klein beweegbaar piefje midden tussen de toetsen in het toetsenbord of met een aanraak-vlak onder de toetsen waar je met je vinger overheen wrijft. Toetsenbord en beeldscherm zitten aan elkaar vast en als de laptop dan voor je op tafel ligt, is het scherm vaak te laag om prettig te kunnen kijken.

Dit alles werkt een verkrampte en in elkaar gedoken houding in de hand. Gelukkig is de ergonomie met een paar eenvoudige ingrepen te verbeteren.

Gebruik een losse muis en een los toetsenbord

Allereerst verdient het aanbeveling om via de USB-aansluitingen een apart toetsenbord en een "echte" muis aan te sluiten.

Als je de laptop vaak op 2 plaatsen gebruikt, bijvoorbeeld thuis en op het werk, dan is het handig om op beide plaatsen een los toetsenbord te hebben liggen. Zo duur zijn toetsenborden niet, voor 10 of 15 Euro heb je er al een.

De losse muis hoeft ook niet meer dan 10 a 15 Euro te kosten en kan eventueel met de laptop meegenomen worden in de laptop-tas. Dan heb je in ieder geval overal een handige muis bij de hand, ook onderweg.

Zet de laptop in een laptopstandaard

Met een laptopstandaard kun je de hoogte van het scherm aanpassen. Dat gebeurt eigenlijk door het toetsenbord-gedeelte (dat op de standaard ligt) schuiner te zetten waardoor de achterkant van het toetsenbord omhoog gaat en daarmee uiteraard ook het beeldscherm. Het beste is om de bovenkant van het scherm ongeveer op ooghoogte te zetten.

Een laptopstandaard is al voor een paar tientjes te koop. De laptopstandaard, eventueel in combinatie met los toetsenbord en muis, wordt ook wel ergokit genoemd. Eigenlijk zorgt een ergokit er dus voor dat het laptopgebruik ergonomisch gezien vergelijkbaar wordt met het gebruik van een desktop pc.

Vaak op dezelfde plek met de laptop: gebruik een docking-station

Als de laptop ergens neergezet wordt om te gebruiken moet er van alles aangesloten worden.
Netwerk-kabel, stroomkabel, USB-apparaten (bijvoorbeeld los toetsenbord en muis, printer, etcetera) en soms ook een aparte monitor.

Een oplossing om niet steeds alles opnieuw te hoeven aansluiten is dan een zogenaamd Dockingstation. De randapparatuur is dan op de werkplek aangesloten op dit docking station en als de laptop neergezet wordt kan deze vaak met 1 kabel aangesloten worden op het dockingstation.

Niet echt noodzakelijk voor een ergonomisch gebruik en ook wat prijziger dan de laptopstandaard en een los toetsenbord en muis, maar wel gemakkelijk.
© 2008 - 2024 Marcel68, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kunt u doen als de tekens op uw toetsenbord veranderen?Wat kunt u doen als de tekens op uw toetsenbord veranderen?Het komt bij iedereen wel eens voor dat de toetsen op het toetsenbord van uw computer of laptop ineens andere tekens wee…
Tafeltje voor op bed speciaal voor gebruik laptopTafeltje voor op bed speciaal voor gebruik laptopAls je vaak al liggend op bed gebruik maakt van je laptop dan kan dit op den duur leiden tot rugklachten. Dit komt omdat…
Verantwoord werken met je laptop: houding en instellingenVerantwoord werken met je laptop: houding en instellingenEen laptop is heel praktisch, maar heeft ook bepaalde nadelen. Wanneer je niet de juiste houding aanneemt kun je last kr…
Computer kopen: desktop of laptop?Computer kopen: desktop of laptop?De technologie van tegenwoordig schiet omhoog. De computers worden steeds beter, kleiner en de oude steeds goedkoper. Je…
Verwarmde computermuis voorkomt koude handen achter computerVerwarmde computermuis voorkomt koude handen achter computerHeb je vaak last van koude handen als je aan het werk bent? Een computermuis die heet wordt zorgt ervoor dat je geen ver…
Bronnen en referenties
Reactie

C. Huurdeman, 05-08-2009
Ik wil inderdaad graag een los toetsenbord aansluiten op mijn laptop. Maar met mijn vorige laptop kon ik, nadat ik een los toetsenbord had aangesloten, het toetsenbord van mijn laptop niet meer gebruiken. Mn de leestekens werkte niet meer. Dus iets in mijn instellingen was gewijzigd. Ik kan nergens vinden hoe ik dit kan voorkomen of veranderen. Niet via Google, niet via mijn kennissenkring. Het toetsenbord ligt nu te wachten op aansluiting, maar ik wil eerst weten hoe het zit met de instellingen, voordat ik weer afhankelijk ben van een los toetsenbord. Ik heb een Acer Aspire 5520G. Heeft u de oplossing. Reactie infoteur, 07-08-2009
Zelf gebruik ik op mijn werk een laptop van HP met een los toetsenbord en een losse muis. Beide hebben een USB-stekker en stop ik dus in een USB-aansluiting van de laptop. Ik doe dat overigens voordat ik de computer aanzet. Ik heb geen drivers o.i.d. geinstalleerd, Windows XP herkent toetsenbord en muis vanzelf zonder daar ook maar enige melding over te geven.
Het toetsenbord van de laptop blijft bij mij gewoon werken, hoewel ik 'm eigenlijk nooit gebruik. Ik gebruik gewoon altijd het losse toetsenbord.
Bij een aantal collega's die andere merken of types laptops hebben (o.a. DELL), heb ik ook gekeken of het toetsenbord van de laptop nog werkt en dat is bij hen ook het geval.
Ik weet niet waarom het bij u niet goed ging. Mogelijk betrof het een toetsenbord met een ander type stekker (geen USB), waardoor er iets met drivers gebeurd is?
Wellicht is het verstandig om in dat geval ook een toetsenbord met USB-stekker aan te schaffen. En anders zou ik advies inwinnen bij de firma waar u de laptop gekocht heeft.
Met vriendelijke groeten, Marcel.

Marcel68 (30 artikelen)
Laatste update: 01-06-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.