Voorkom RSI bij Laptop-gebruik
Een laptop computer is handig in gebruik. Neemt weinig ruimte in en kan makkelijk meegenomen worden. Wel is het uitkijken voor RSI. Door het kleine toetsenbord, de onhandige muisbediening en het niet in hoogte verstelbare scherm ga je al gauw verkrampt zitten. Met een paar simpele en goedkope maatregelen kan dit voorkomen worden.
Wat is RSI en wat is CANS ?
RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Hiermee worden klachten bedoeld die veroorzaakt worden door het steeds weer uitvoeren van dezelfde handelingen. Een veel genoemde reden is het computer gebruik (muis en toetsenbord van de pc), maar onder andere ook cassieres kunnen RSI krijgen.
Een aantal jaren geleden leek het er even op alsof de term RSI zou gaan verdwijnen en voortaan CANS gebruikt zou gaan worden. CANS staat voor Complaints of Arm, Neck and Shoulder (klachten van arm, nek en schouder). Tegenwoordig wordt weer meestal de term RSI gebruikt.
Waarom verhoogt laptop-gebruik het risico op RSI ?
Vaak blijkt dat laptopgebruikers een hogere kans hebben op RSI. Waarschijnlijk komt dat omdat een laptop (of notebook) ergonomisch niet helemaal optimaal is. Met andere woorden: het gemak van alles in 1 klein apparaat wreekt zich bij langdurig gebruik.
Het toetsenbord van een laptop is vaak wat kleiner dan van een normaal toetsenbord (van een desktop pc), zodat de toetsen kleiner zijn en dichter bij elkaar zitten. Ook is het bedienen van de muisfunctie wat lastiger. Dit gaat met een klein beweegbaar piefje midden tussen de toetsen in het toetsenbord of met een aanraak-vlak onder de toetsen waar je met je vinger overheen wrijft. Toetsenbord en beeldscherm zitten aan elkaar vast en als de laptop dan voor je op tafel ligt, is het scherm vaak te laag om prettig te kunnen kijken.
Dit alles werkt een verkrampte en in elkaar gedoken houding in de hand. Gelukkig is de ergonomie met een paar eenvoudige ingrepen te verbeteren.
Gebruik een losse muis en een los toetsenbord
Allereerst verdient het aanbeveling om via de USB-aansluitingen een apart toetsenbord en een "echte" muis aan te sluiten.
Als je de laptop vaak op 2 plaatsen gebruikt, bijvoorbeeld thuis en op het werk, dan is het handig om op beide plaatsen een los toetsenbord te hebben liggen. Zo duur zijn toetsenborden niet, voor 10 of 15 Euro heb je er al een.
De losse muis hoeft ook niet meer dan 10 a 15 Euro te kosten en kan eventueel met de laptop meegenomen worden in de laptop-tas. Dan heb je in ieder geval overal een handige muis bij de hand, ook onderweg.
Zet de laptop in een laptopstandaard
Met een laptopstandaard kun je de hoogte van het scherm aanpassen. Dat gebeurt eigenlijk door het toetsenbord-gedeelte (dat op de standaard ligt) schuiner te zetten waardoor de achterkant van het toetsenbord omhoog gaat en daarmee uiteraard ook het beeldscherm. Het beste is om de bovenkant van het scherm ongeveer op ooghoogte te zetten.
Een laptopstandaard is al voor een paar tientjes te koop. De laptopstandaard, eventueel in combinatie met los toetsenbord en muis, wordt ook wel ergokit genoemd. Eigenlijk zorgt een ergokit er dus voor dat het laptopgebruik ergonomisch gezien vergelijkbaar wordt met het gebruik van een desktop pc.
Vaak op dezelfde plek met de laptop: gebruik een docking-station
Als de laptop ergens neergezet wordt om te gebruiken moet er van alles aangesloten worden.
Netwerk-kabel, stroomkabel, USB-apparaten (bijvoorbeeld los toetsenbord en muis, printer, etcetera) en soms ook een aparte monitor.
Een oplossing om niet steeds alles opnieuw te hoeven aansluiten is dan een zogenaamd Dockingstation. De randapparatuur is dan op de werkplek aangesloten op dit docking station en als de laptop neergezet wordt kan deze vaak met 1 kabel aangesloten worden op het dockingstation.
Niet echt noodzakelijk voor een ergonomisch gebruik en ook wat prijziger dan de laptopstandaard en een los toetsenbord en muis, maar wel gemakkelijk.