Hoe een webhosting provider kiezen?

Hoe een webhosting provider kiezen? Webhosting is nodig als je een website 24 uur per dag live wil hebben. Via een server is die dan permanent aangesloten op het internet. In theorie kan je een site zelf hosten of kiezen voor gratis hosting, maar webhosting tegen betaling verdient de voorkeur. Welke soorten hosting zijn er en welke moet je kiezen?

Wat is een webhosting provider?

Een webhosting provider is een bedrijf dat je webpagina ís op een speciale server onderbrengt om die zodoende via breedband permanent met het internet te verbinden.

Technisch is het mogelijk om je website zelf te hosten, mits je voldoende hoge overdrachtssnelheid in opgaande richting kan bieden. In feite maken bezoekers van een website downloads, en halen webpagina's in neerwaartse richting op (download). Dat betekent dus dat de server voornamelijk webpagina's verstuurt (upload). In de praktijk heeft het voordelen om de hosting uit te besteden aan een professionele hosting provider.

Om voldoende kwaliteit en service voor uw bezoekers te garanderen, moet u zich persoonlijk overtuigen van de prestaties van uw toekomstige webhosting provider. Aan het slot van deze toelichting vindt u een handige checklist voor het kiezen van de juiste webhost.

Welke vormen van webhosting bestaan er?

Hoewel er ook gratis hosting bestaat, wordt professionele webhosting uitsluitend tegen betaling aangeboden. Bij professionele hosting onderscheidt men grofweg de volgende varianten:
 • Shared hosting: het gaat hierbij om een hostingservice waarbij op één server meerdere websites worden ondergebracht. De klant huurt als het ware een deel van de harde schijf op een webserver.
 • Dedicated hosting: de volledige webserver wordt slechts aan één individuele klant beschikbaar gesteld.
 • Colocated hosting: houdt in dat de klant zijn eigen webserver in het datacenter van de hostingaanbieder onderbrengt en gebruik maakt van diens internetverbinding en overige services zoals backup-faciliteiten etcetera.

Gratis hosting

Er zijn legio sites die gratis hosting aanbieden, maar het is verstandig de voorwaarden van een dergelijke service zorgvuldig te onderzoeken. Vaak bevat het aanbod van die providers de hosting van een website met een beperkte schijfruimte.

Vaak gaat die vorm van hosting ook gepaard met het vertonen van reclame op uw website, hetzij in een hoek of als pop-up. Ook is vaak de snelheid en de beschikbaarheid van deze diensten niet optimaal of wordt er geen eigen domeinnaam toegekend en moet men het doen met een omleiding vanuit de domeinnaam-URL van de gratis aanbieder. In dat geval zou de domeinnaam er als volgt uit kunnen zien: www.mijn-firma.isp.com, waarbij ISP staat voor de Internet Service Provider.

Shared hosting

Shared hosting bestaat eruit dat meerdere websites hosten op één server. Het betreft een economische oplossing die het mogelijk maakt om een kwalitatief goede service te krijgen tegen een redelijke prijs.

Het aanbod bestaat uit een geconfigureerde server, software (server, database, e-mailadressen, enz.) en een afgesproken schijfruimte. Klanten hebben geen beheerdersfaciliteiten op de server. De configuratie geschiedt via webinterface. Het is daarom belangrijk om de parameters van de configuratie zo nauwkeurig mogelijk aan te kunnen geven.

Dedicated Hosting

Dedicated hosting houdt in dat een klant een volledige server tot zijn beschikking krijgt.

Colocated hosting

Klanten die meerdere grote websites of een bedrijfskritische applicatie willen hosten, kunnen bij sommige aanbieders ook opteren voor housing van hun eigen server. Dergelijke providers bieden aan de klant dan een netwerkverbinding met een volledige, een halve of een kwart poort. Ook verzorgen ze de plaatsing van de client-server. Men spreekt dan van colocation (Engels voor huisvesting).

Bij dit aanbod kan de klant een server naar eigen keuze installeren en bewerken. De provider biedt bovendien een uitstekende infrastructuur, breedbandtransmissie, een aantal aanvullende diensten en afdoende beveiligingen.

De beste hosting kiezen

Om de beste hosting voor uw situatie te bepalen, moet u eerst uw behoeften bepalen. Onderstaand vindt u een (niet uitputtende) lijst van elementen die meestal door providers worden aangeboden.

 • Beschikbare schijfruimte
 • Toegestane bandbreedte: wat wordt er extra in rekening gebracht bij overschrijding van de toegestane bandbreedte?
 • Servertype: toegang configureren (htaccess)
 • Servertaal
 • Domeinnamen: configuratie van virtuele domeinen, aantal domeinnamen, aantal subdomeinen
 • Toegang via SSH (versleuteld inloggen)
 • Inhoud te actualiseren via FTP (File Transfer Protocol)
 • Berichtenserver: webmail voorhanden, aantal beschikbare e-mailadressen, aantal toegestane mail-aliassen
 • Forwardingopties (doorleiden naar een extern mailadres)
 • Antivirus en antispam
 • Auto-respons functie
 • Databaseserver: type, maximum aantal databases, databasebeheer toegankelijk via webinterface
 • Statistieken
 • Extra webservices zoals E-mail-contact formulier en gepersonaliseerd account
© 2009 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exchange hostingExchange hostingExchange hosting is een service waarbij een telecomaanbieder een email-postvak en schijfruimte op een server beschikbaar…
Reseller hosting - eenvoudig je eigen hostingbedrijf startenReseller hosting is dé opkomende online business. Reseller hosting is een vorm van web hosting, waarbij de accounteigena…
Zelf website makenZelf website makenMisschien ben je wel een zelfstandige met een eigen zaak, een particulier met een interessante hobby of je wil gewoon je…

Exchange Server, Microsoft Exchange HostingDit is een server systeem (exchange servers) waarop het verzenden en ontvangen van email en/of andersoortige interactiev…
Waarom een domeinnaam registreren?Waarom een domeinnaam registreren?In principe zijn deelnemers op Internet ook zonder domeinnaam bereikbaar. Ingave van het IP-adres volstaat. Maar numerie…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 11-05-2013
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hosting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.