Zelf website maken

Zelf website maken Misschien ben je wel een zelfstandige met een eigen zaak, een particulier met een interessante hobby of je wil gewoon je eigen website maar je hebt geen enkel idee hoe je eraan moet beginnen? Met dit artikel helpen we je al een heel eind op weg. Na het lezen van dit artikel ben je vast en zeker in staat om snel en voor weinig geld jouw eigen website te bouwen en online te plaatsen. Om een website te kunnen maken heb je 2 zaken nodig, namelijk: een domeinnaam en een website hosting. Lees verder voor meer informatie.

Domein

Een domein is het bestemmingsadres van je website. Zonder domeinnaam kan niemand je website terugvinden. Een domeinnaam omvat 2 delen, heet eerste gedeelte kan je zelf kiezen, bijvoorbeeld: "mijneigenwebsite". Het tweede gedeelte heet men de domeinextensie. Deze is niet zelf te bepalen. De meeste extensies bestaan uit landcodes, bijvoorbeeld: .be voor België, .de voor Duitsland, .vs voor Verenigde Staten, ... Er bestaan ook nog organisatorische landcodes, bijvoorbeeld: .net, .org, .com, ... Je persoonlijke domeinnaam kan je heel eenvoudig reserveren, op voorwaarde dat deze nog nooit eerder door iemand anders is gebruikt. Voor het registreren van een domeinnaam moet je bij een registrar zijn. Er zijn registrars die tot wel 50 euro rekenen voor het online plaatsen van jouw domeinnaam. Ga daar vooral niet op in. Deze Dure registrars bieden echter geen extra voordelen tegenover goedkopere. Zoek daarom een goedkope registrar en betaal nooit meer dan 20 euro voor het plaatsen van jouw domeinnaam.

Hosting

Met website hosting bedoelt men het huren van een gedeelte schijfruimte dat op een server aanwezig is. Een server is een grote computer met enorm veel geheugen waarop alle verschillende pagina's van websites geplaatst zijn. Bovendien staat elke server constant in verbinding met internet. Een bepaald stuk schijfruimte inclusief alle bijhorende diensten wordt een hosting genoemd. Aan iedere website die op een hosting account geregistreerd staat kan een domeinnaam worden aangesloten. Een voorbeeld hiervan is: "mijneigenwebsite.be". Op die manier is je eigen website zeer makkelijk terug te vinden op internet. Op internet zijn er een heel aantal hosting bedrijven terug te vinden. Voor een gewone website heb je al voldoende met de volgende specificaties:
 • webruimte:
 • tussen 150 Mb en 1,5 Gb
 • dataverkeer:
 • tussen 1,5 Gb per maand en 15 Gb per maand. (onder dataverkeer verstaan we het verkeer tussen het internet en jouw website)
 • mailboxen:
 • tussen 2 en 8 mailboxen
 • database:
 • tussen 1 en 3 databasen. (een database heb je nodig om zekere functies op je website te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld: gastenboek, webbuilders, forum, ...)
  Verder zijn er nog een heel pak andere mogelijkheden en opties die je kan gebruiken op je website, zoals beveiligde mappen, statistieken en bezoekerstellers, antivirus voor e-mail, ... Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende hosting pakketten. Je kan al voor 1 of 2 euro per maand aan de slag met een hosting. Betaal zeker nooit meer dan 4 euro per maand voor een hosting pakket. Bij het kiezen van een hosting voor jouw website is het van groot belang om ook de persoonlijke support die een bepaalde hosting bied te vergelijken. Het is later gemakkelijk als je snel antwoord krijgt op al jouw vragen. Indien je de mogelijkheid hebt om te kiezen tussen een Windows of Linux server, ga dan vast en zeker voor Linux. Dit is steeds de goedkoopste en beste keuze.

  Website bouwen

  Je beschikt nu al over een domeinnaam en een eigen hosting account, er rest nu enkel nog het bouwen van de website. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden:
  1. Je maakt je website volledig zelf op jouw eigen computer door middel van een webdesign programma. Via ftp (file transfer protocol) is het mogelijk je website nadien door te sturen naar je server. Op internet zijn er verschillende ftp's gratis beschikbaar, voor de meeste is zelfs geen kennis van html vereist.
  2. Je maakt gebruik van het webdesign programma van je hosting account. De meeste hosting bedrijven bieden een Webbuilder aan. Daarmee kan je via je eigen browser snel en eenvoudig een website ontwerpen.
  3. Je hebt dan uiteraard ook nog de CMS, dit staat voor content management system. Deze zijn speciaal ontworpen voor het maken van webblogs. Ook deze software kan heel eenvoudig gebruikt worden om een simpele website samen te stellen. Het is wel belangrijk dat je deze CMS systemen eerst op je hosting account installeert. Dit kan je zelf doen of gewoon even aan je hosting bedrijf vragen.

  Een doodgewone website op het internet plaatsen is op het eerste zicht niet eenvoudig, maar wel perfect haalbaar voor iedereen. Het belangrijkste is gewoon om een goed hosting bedrijf uit te kiezen die correcte prijzen aanrekent en een uitstekende persoonlijke ondersteuning blijft garanderen.
  © 2012 - 2024 Maartenrogge, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
  Gerelateerde artikelen
  Een website maken met HTML en FTPEen website maken met HTML en FTPEen website bouwen is moelijk, je hebt FTP software nodig en je moet html kennis hebben. Vaak blijven domeinen gewoon le…
  Een domeinnaam registreren, tips voor de juiste keuze ervanEen domeinnaam registreren, tips voor de juiste keuze ervanEen domeinnaam registreren maakt tegenwoordig deel uit van het dagelijkse leven. Bedrijven, verenigingen of gewoon de fa…
  De betekenis van Publiek DomeinDe betekenis van Publiek DomeinFilms, teksten, geluidscomposities en alle andere media die mensen hebben gemaakt zijn of auteursrechtelijk beschermd of…
  Hoe een webhosting provider kiezen?Hoe een webhosting provider kiezen?Webhosting is nodig als je een website 24 uur per dag live wil hebben. Via een server is die dan permanent aangesloten o…

  Draaitabel opmakenDraaitabel opmakenEen draaitabel in Excel 2000 kan jou veel eenvoudig rekenwerk, zoals cumulatieve totalen, aantallen, gemiddelden en perc…
  Bronnen en referenties
  Maartenrogge (19 artikelen)
  Gepubliceerd: 25-05-2012
  Rubriek: Pc en Internet
  Subrubriek: Tips en tricks
  Bronnen en referenties: 1
  Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.