Wat is een webserver?

Wat is een webserver? De webserver is een computer die constant verbonden is met internet, hij vormt de basis voor alle websites. De software die op de webserver staat, noemt men ook de webserver. Kom er hier van alles over te weten.

Webserver


Wat doet een webserver?

Een webserver kan je beschouwen als een computer zoals degene u nu gebruikt, maar webservers zijn speciaal gebouwd om weinig ruimte in te nemen en een goede verbinding met internet te hebben. Als u op het web surft zal u gegevens afhalen van het internet, dit is downloaden en als u een mail verstuurt zal u gegevens op het net zetten, kan dat beschouwd worden als uploaden. Daaruit volgt dat een webserver heel veel moet uploaden naar surfers en ook soms wat gegevens binnenkrijgt van gebruikers.

Hoe ziet hij eruit?

Omdat webservers optimaal zijn gebouwd om het internet te voeden van informatie, hebben ze alleen maar een harde schijf, een moederbord en een cooler nodig.

Harde schijf

De belangrijkste. Ten eerste heb je natuurlijk de hoeveelheid gegevens, bv. 500 GB. Ten tweede moet het een snelle harde schijf zijn om een optimale connectie met het internet te garanderen. Ten derde, als de harde schijf het niet aankan om dag en nacht te blijven draaien en gebruikt te worden, gaat ze uiteraard stuk.

Moederbord

Het hart van de computer en zo ook van de webserver. Wanneer iemand naar de website gaat, zal het moederbord al de logische beslissingen zodat de gegevens naar de surfer gezonden worden. De verbinding met internet komt binnen via het moederbord.

Cooler

Belangrijker bij een webserver dan bij een personal computer, een pc. Omdat tegenwoordig de webserver zo een groot mogelijke uptime moeten hebben. (uptime: tijd die webserver OK is op de tijd die webserver niet bereikt kan worden, bv. 99.9%) Zo staan die servers continu aan en zouden aan de hitte bezwijken zonder goed koelsysteem. Het gebeurt soms dat harde schijven smelten en alle data ook verdwijnt...

Aangezien een webserver geen scherm, geen printer, geen geluidsboxen, geen kaartlezer, geen DVD-lezer, geen toetsenbord, geen muis en nog zoveel minder nodig heeft, ziet een modern model eruit als een platte (3-5 cm) rechthoek(30-40cm op 40-50cm). Ze kunnen op elkaar gestapeld zijn of rechtopstaand naast elkaar staan. De gegevens kunnen erop gezet worden via internet.

Hoe werkt hij?

Een webserver heeft webserversoftware nodig die ook een webserver wordt genoemd. Als een surfer op een website komt, zal de webserver (de software) beslissen welk bestand geopend moet worden. Er is namelijk een *Root map ingesteld en het bestand dat heet "index" zal geopend worden, bv. index.html of index.php. Die "index" kan ook ingesteld worden door de webserver.

*Als je een website voorstelt als een omgekeerde boom is de root (de wortels) bovenaan en de vertakkingen daaronder. Als alle watervaatjes informatie vervoeren is er één speciale die standaard "index" heet.

Hoe wordt hij bestuurd?

Hij wordt bestuurd door een webhost, die dan limieten bepaalt voor een gebruiker die z'n eigen site wil maken.
© 2006 - 2020 Wmnoa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe een webhosting provider kiezen?Hoe een webhosting provider kiezen?Webhosting is nodig als je een website 24 uur per dag live wil hebben. Via een server is die dan permanent aangesloten o…
Een website maken met HTML en FTPEen website maken met HTML en FTPEen website bouwen is moelijk, je hebt FTP software nodig en je moet html kennis hebben. Vaak blijven domeinen gewoon le…
Een goede webhost vindenEen goede webhost vindenHet vinden van een goede webhost lijkt soms even moeilijk als het vinden van een geschikte levenspartner. Toch is er een…
HTML de basisbeginselenVoor het maken van een website heb je enige kennis van HTML nodig. HTML is de basis van een website. In dit artikel lees…

Domeinnaam registreren, hoe doe je dat?Domeinnaam registreren, hoe doe je dat?Domeinnaam registreren, waar moet u beginnen? Wereldwijd zijn er al miljarden domeinnamen geregistreerd. Lang niet al di…

Reageer op het artikel "Wat is een webserver?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Dounia, 07-03-2008 22:14 #3
Graag wil ik weten het verschil tussen webserver en terminal server.

Met hartelijke groet,
dounia Reactie infoteur, 30-01-2010
Een terminal server kende ik tot voor kort ook niet, maar 'terminal' wijst op manier dat de server beheerd wordt. Dat gebeurt in bijna alle gevallen door een terminal. Misschien ken je MS-DOS, dat is een terminal. Je hebt geen muis van doen, in plaats daarvan staat er één lijntje met daarop je locatie (bv. C:/User/Dounia) en daarachter kan je commando's typen.
Op deze manier bespaar je veel software omdat de server geen grafische toepassingen moet kunnen weergeven.
Een tweede voordeel is, dat je die commando's evengoed vanaf een andere computer kan ingeven en laten verwerken, waardoor helemaal geen grafische kaart nodig is. (Vroeger betaalde men makkelijk 200 euro voor een grafische kaart)

Ik gebruik nu Linux Ubuntu en de snelste manier om instellingen te wijzigen en programma's te installeren is via de terminal. Mocht ik willen, kan ik vanaf deze computer een verbinding maken met elke server tenminste als ik de logingegevens weet. Zo heeft iemand hier al eens haar zelfgemaakte programma's getoond. Die programma's zelf waren wel grafisch: de grafische gegevens werden op de server uitgerekend naar deze computer doorgestuurd en hier verwerkt door mijn grafische kaart om ze op m'n scherm te laten tonen. Al bij al behoorlijk complex…

Sabina Graafland, 13-02-2008 15:22 #2
Is een webserver iets anders dan een 'gewone' server die bedrijven gebruiken? Ik zou namelijk graag al deze gegevens daarvoor willen lezen. (wat is, wat doet, hoe werkt, voor- en nadelen.)

Met hartelijke groet,
Sabina Graafland

Pietje Puk, 06-02-2008 13:02 #1
Het is een uitleg die zijn doel bereikt :-)

Infoteur: Wmnoa
Gepubliceerd: 15-12-2006
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hosting
Reacties: 3
Schrijf mee!