Domeinnaam registreren, hoe doe je dat?
Domeinnaam registreren, waar moet u beginnen? Wereldwijd zijn er al miljarden domeinnamen geregistreerd. Lang niet al die domeinnamen worden ook daadwerkelijk actief gebruikt. Vaak worden ze geregistreerd om te voorkomen dat een ander de naam vastlegt. Als u een eigen website wilt bouwen of laten bouwen, heeft u eerst een domeinnaam nodig. Als u een leuke of geschikte domeinnaam in gedachten heeft, kunt u die het beste snel laten vastleggen anders is de naam waarschijnlijk snel bezet.
Een
domeinnaam is de naam van een domein op het internet. Domein betekent gebied, dus als u een domeinnaam registreert legt u eigenlijk een stukje gebied op het internet vast, voor persoonlijk of zakelijk gebruik. Dat kan dus een privédomein zijn of een zakelijk domein. U kunt aan de domeinnaam een persoonlijke website koppelen die al bestaat, of een zakelijke website die al bestaat. Vaak bestaat de website echter nog niet. U laat de website dan bouwen of u bouwt de website zelf.
Domeinnaam registreren, waar?
Een domeinnaam bestaat uit twee delen. De naam en het top level domein (TLD). Bij de naam, zoals bijvoorbeeld: mijndomeinnaam.nl is mijndomeinnaam dus de gekozen domeinnaam en het top level domein is .nl en dat staat natuurlijk voor Nederland. Zo betekenen andere toplevel domeinen dus:
- .com / commercieel
- .org / organisatie/organisation
- .be - België
- enzovoorts
Er zijn veel aanbieders waar u domeinnamen kunt registreren. De prijzen kunnen variëren van een paar euro tot wel 30 euro per jaar. U kunt een domeinnaam registreren met of zonder website erbij. Ook kunt u domeinnamen registreren in combinatie met software waarmee u direct zelf een website kunt bouwen, zonder kennis van html. Voordat u een domeinnaam registreert is het belangrijk om ervaringen van mensen op internet te lezen. Kies een betrouwbaar bureau om een domeinnaam te registreren. Kijk voor negatieve reacties over domein registraties ook eens bij Tros Radar.
Wat is een generiek domein?
Een generiek domein is een domein dat niet aan een land gekoppeld is. Zoals .com en .org .biz en .info domeinen. Landdomeinen eindigen vaak op twee letters zoals .nl (Nederland) en .ca (Canada) .com domeinen staan voor commercieel en .org voor organisation. Er zijn ook domeinnamen die oorspronkelijk voor een land stonden maar die later voor ander doeleinden gebruikt worden, zoals .tv (Tuvalu eilanden() wat actief voor televisie gebruikt wordt en .ws (West Samoa) wat een snel groeiende domeinhost is omdat het als afkorting voor WebSite gebruikt word. In Nederland werden de .nu domeinnamen populair, omdat het woord ‘nu’ een Nederlands woord is wat je leuk kunt combineren met de naam van je domein.
Domeinnaam al bezet, wat nu?
Een domeinnaam wordt nooit uw bezit. U huurt/least de domeinnaam voor zolang als beide partijen dat willen. De .org. com en .nl domeinnamen zijn vaak al bezet omdat de markt voor die domeinen zo’n beetje verzadigd is. Als de domeinnaam die u heel graag wilt hebben al bezet is, kunt u de naam niet meer registreren. U kunt de domeinnaam soms ‘kopen’ van de ‘huidige eigenaar.’ U kunt daarvoor het beste contact op nemen met de eigenaar van de website van het domein. Lukt dat niet, dan zult u een andere domeinnaam moeten bedenken. Bij .nl, .org en .com wordt het steeds moeilijker om gewenste domeinnamen te registreren omdat de meeste namen eenvoudig al door anderen geregistreerd zijn. U kunt domeinnamen ook proberen te registreren bij een host waar u meer kans van slagen heeft omdat de (Nederlandse) markt daar nog niet verzadigd is. Dat is afhankelijk van de plannen die u met de website heeft. Daarnaast kunt ook nog geld verdienen met .ws domeinregistratie.
Shorttail of longtail domeinen, wat is het verschil?
Misschien heeft u de term longtail domein wel eens voorbij horen komen. Toen internet nog maar pas begon registreerden mensen vooral shorttail domeinen. Domeinnamen die uit slechts een woord bestonden, bijvoorbeeld het woord Jansen.nl, mogelijk geregistreerd door iemand die Jansen van zijn achternaam heeft. De shorttail domeinnamen zijn nu wel z'n beetje allemaal bezet, dus zoekt men steeds vaker naar longtail domeinnamen, dat zijn domeinnamen die uit meerdere woorden bestaan, bijvoorbeeld: ikzoekmeneerjansen. Voor elk domeinnaam geldt dat de website goede inhoud moet hebben, en regelmatig moet worden geüpdatet. Een kleine verandering aan een pagina kan al als update gelden, bijvoorbeeld het opfrissen van de tekst, het verwijderen van spelfouten of actuele informatie toevoegen. Wees consequent met het gebruik van keywoorden maar overdrijf het niet. gebruik ook synoniemen van de belangrijkste keywoorden. Dan krijgt u de meeste bezoekers naar uw website. En natuurlijk heeft u links naar uw website toe, nodig. Dat verbetert uw positie bij de zoekmachines. U krijgt het gemakkelijkste links naar uw website als uw website goede inhoud bevat. Dan komen de links vanzelf.
Domeinnaam registreren, wat kost het?
Er wordt veel geadverteerd voor het registreren van domeinnamen. De prijzen lopen vaak niet eens zoveel uiteen maar het kan toch flink verschillen. Soms wordt u zelfs een domeinnaam voor een habbekrats aangeboden, maar meestal betaald u dat verschil na een tijdje weer gewoon terug of u zit te lang aan het contract vast terwijl u na een bepaald moment juist meer gaat betalen dan bij anderen, waardoor u uiteindelijk meer betaald. Lees dus altijd goed de voorwaarden.