HTML de basisbeginselen

Voor het maken van een website heb je enige kennis van HTML nodig. HTML is de basis van een website. In dit artikel lees je de basisbeginselen van HTML.

Website

Als je een website wilt maken heb je een webhost nodig. Er zijn op dit gebied veel mogelijkheden. Als een webhost zoekt bedenk dan van te voren wat je wilt met je website. Als je een fotowebsite wilt maken heb je een webhost nodig met veel opslagcapaciteit en dataverkeer. Webhost heb je in verschillende soorten en maten. Er zijn gratis webhost en betaalde webhost. De kosten voor een webhost zijn afhankelijk van de hoeveelheid die je nodig hebt.

HTML editor

Als je een standaard HTML bestand wilt maken heb je een tekst editor nodig. Je kunt “kladblok”gebruiken die standaard bij Windows zit, maar je kan ook een HTML editor gebruiken. Dit is makkelijker en werkt een stuk sneller. Deze zijn genoeg te vinden op het Internet en is vaak freeware. (Je hoeft er dus niet voor te betalen)

Tags

Bij HTML werk je met tags. Dat zijn commando’s. Deze commando’s staan altijd tussen < en >. Als je een commando (tag) eindigt, eindig je altijd met een /. Oftewel het komt er zo uit te zien <TAG> </TAG> . Als je / niet gebruikt dan kan dat grote gevolgen hebben voor je pagina.

Basisbestand HTML

Een basisbestand van HTML ziet er als volgt uit.
<HTML>

<HEAD>
<TITLE>Hier komt de titel van je pagina </TITLE>
</HEAD>

<BODY> Hier komt alle inhoud van je pagina.
</BODY>

</HTML>
Het maakt bij HTML niet uit of je de commando’s in hoofdletters schrijft of in kleine letters.

Uitleg tags

<HTML> Deze tag wordt altijd gebruikt om het begin van een HTML document aan te geven.

<HEAD> Hier komt belangrijke informatie over je pagina te staan. Zet je deze informatie tussen de tags, zoals TITLE dan zien bezoekers deze informatie. Er kan echter ook andere informatie staan, dit heten de meta-tags. Meta-tags zijn woorden die je meegeeft waardoor bezoekers je site eerder zullen vinden bij google. Deze woorden zijn niet te zien op je website door bezoekers.

<TITLE>Dit is het begincommando van je titel van je pagina. Na deze tag typ je de titel en je sluit hem af met </TITLE>.

<BODY></BODY> Dit zijn toch wel de belangrijkste tags van je HTML bestand. De inhoud van je pagina komt tussen deze twee tags te staan. Niet alleen je tekst komt hier in te staan, maar ook informatie over:
  • Lettertype
  • Letterkleur
  • Achtergrond
  • Links
Je eindig een HTML bestand ook altijd weer met het commando: </HTML>
© 2008 - 2024 Arjanne26, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht HTML tagsOverzicht HTML tagsHTML staat voor Hyper Text Markup Language en wordt gebruikt om bijvoorbeeld een website vorm te geven. Er zijn vele tag…
Websites maken voor beginners: HTMLWebsites maken voor beginners: HTMLVrijwel alle websites zijn grotendeels in HTML geschreven. Maar wat is HTML precies en hoe kun je er een website mee mak…
Wat is HTML of Hypertext Markup Language? (De basis)Wat is HTML of Hypertext Markup Language? (De basis)Een browser, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox of Internet Explorer, heeft gegevens nodig om een website weer te geve…
HTML: basisbegrippenHTML staat voor HyperText Markup Language. Deze taal wordt gebruikt voor de opmaak voor bijvoorbeeld websites. De basis…

Microsoft Word - Afbeeldingen en teksten invoegenMicrosoft Word - Afbeeldingen en teksten invoegenHet meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma is Microsoft Word. Het typen van een tekst lukt vrijwel iedereen, maar het…
Wat zijn .Flac bestanden en hoe brand je deze op een CDWat zijn .Flac bestanden en hoe brand je deze op een CDJe zult vast wel eens gehoord hebben van de hoge kwaliteit muziek bestanden genaamd .FLAC In dit artikel leg ik uit wat…
Arjanne26 (32 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.