3D printers, voordelen

3D printers, voordelen In steeds meer winkels zijn 3D printers te koop. Ze worden steeds compacter, gebruiksvriendelijker en goedkoper. Ook hebben ze steeds meer toepassingen waardoor ze voor meer en meer mensen interessant worden. Niet alleen voor bedrijven maar ook voor consumenten met bijvoorbeeld hobby’s of interesses is het printen van 3D modellen interessant. Maar welke voordelen en mogelijkheden biedt een 3D printer tegenwoordig? Hieronder worden enkele voordelen beschreven.

Voordelen 3D printers

Welke voordelen heeft een 3D printer nu precies. Sommige voordelen liggen meer voor de hand dan anderen, maar ook die voordelen zijn zeker interessant als u meer informatie wilt over een 3D printer of het kopen van een 3D printer.

Een aantal voordelen zijn:

Fysiek 3D model

Een fysiek hanteerbaar 3D model zegt duizend maal meer dan een folder met plaatjes. Men print het product als klein schaal model in 3D. Vervolgens kan men het meenemen naar bijvoorbeeld belangrijke klanten of een beurs. Op deze manier kunnen verkopers veel daadkrachtiger het product aanprijzen en verkopen aan klanten.

Besparing in de ontwikkelfase

Veel bedrijven in Nederland ontwikkelen zelf machines en apparaten. In de meeste gevallen is er een moment dat men een prototype maakt van het product om te zien of de ontwikkelingen mogelijk en naar wens zijn. Dit zijn vaak stappen in het ontwikkelproces die veel tijd en geld kosten, maar die wel noodzakelijk zijn in een ontwikkelproces. Een 3D prototype uitprinten tijdens het ontwikkel proces kan hierin een grote kosten besparende rol spelen. Zo kan men zien of bepaalde onderdelen wel goed bereikbaar zijn. Of men ziet in een vroeg stadium dat het uiterlijk of de hoofdafmetingen totaal niet passen of kloppen bij wat men in gedachten had. Dit zijn vaak vooraf moeilijk te bepalen of te berekenen eigenschappen van de nieuwe machine.

Klantontwerp makkelijker tonen

Een ander zeer groot voordeel is dat je met dit 3D model eventueel potentiële klanten kunt laten oordelen zonder dat je meerdere verschillende dure prototypes of opzetten maakt waaruit ze kunnen kiezen. Denk hierbij aan een kunstwerk of gebouw. De kunstenaar of architect kan in een vroeg stadium verschillende modellen die hij tot dan toe heeft bedacht, die allen voldoen aan de klant omschrijving, in 3D uitprinten. Dit is mogelijk omdat de ontwerper in dit stadium nog niet alles in detail heeft uitgewerkt maar wel 3D modellen op hoofdlijnen kan maken die voldoen aan de klantwensen. Vervolgens krijgt de klant de mogelijkheid om aan te geven waar zijn voorkeuren naar uitgaan. Dit werkt natuurlijk veel beter dan dat de klant zijn keuzes moet maken aan de hand van schetsen op papier of dure houten mallen die speciaal vervaardigd zijn alleen voor dit voortraject. Of dat de ontwerper alle opties nog verder uitwerkt terwijl hij al weet dat er maar één kan overblijven.

3D printen met 3D CAD programma’s

Wanneer je weet dat je een 3D printer ter beschikking hebt, werk je meestal in een 3D CAD tekenprogramma. Enkele voorbeelden zijn SolidWorks en Inventor (Link naar een artikel van ons). Voor meer informatie over Solidworks lees dan verder in 3D CAD programma SolidWorks.
Deze 3D CAD programma’s hebben de mogelijkheid je 3D model rechtstreeks te printen op een 3D printer. Men is dus geen kostbare tijd kwijt met het omzetten of inlezen van informatie naar de 3D printer.

Online 3D programma's voor consumenten

Voor consumenten zijn er online gratis programma’s beschikbaar. Deze kunnen dan gedownload worden en op de eigen pc geïnstalleerd worden. Het model wordt dan online verstuurd naar bet bedrijf dat 3D print, zoals bijvoorbeeld Shapeways.

Bewegende delen printen

Sommige 3D printers zijn al in staat om tijdens het printen rekening te houden met bewegende delen die na het printen daadwerkelijk kunnen bewegen zoals het uiteindelijke product ook zal doen. Denk hierbij aan een bahco waarbij de sleufbreedte daadwerkelijk verandert wanneer je hem verstelt met het wieltje. Of een simpele kap of dop die op een product zit en open kan. Een derde voorbeeld kan zijn dat er in het product uitneembare delen zitten

Gekleurde objecten printen

Zoals in het kopje hierboven is beschreven kunnen sommige printers bewegende delen printen. Maar er zijn ook printers die verschillende kleuren kunnen verwerken in het 3D model. Er zijn 3D printers die bijvoorbeeld 2 of 3 standaard kleuren hebben. Maar er zijn ook modellen die de kleurstoffen kunnen mengen in het print medium. Het laat zich raden dat de ene 3D printers duurder zijn dan de andere. Maar voor sommige gebruikers zijn standaard kleuren ruim voldoende terwijl anderen juist met veel kleuren willen werken.

Origineel cadeau

Met een 3D printer kan men relatief gemakkelijk een origineel en uniek cadeau maken. Gaan mensen trouwen of wordt er iemand 50 jaar oud? Of heeft er iemand een eerste huis gekocht? Dan bent u bijvoorbeeld in staat om een leuk 3D model te printen van een schattig huisje, of Abraham.

Origineel relatiegeschenk

Originele en mooie relatiegeschenken voor belangrijke en nieuwe klanten zijn steeds belangrijker voor bedrijven om hun klantrelaties te onderhouden. Een mooi 3D model kan ook voor de marketing gunstig werken, omdat de relaties die een 3D model hebben gekregen dit vaak weer aan hun relaties en klanten laten zien. Ook op een grote en belangrijke beurs trekken mooie geprinte 3D modellen in een verlichte vitrine veel bekijks.

Lees verder

© 2011 - 2024 Javis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van de 3D-printerDe ontwikkeling van de 3D-printerDe 3D-printer gaat een steeds grotere rol vervullen en er kan steeds meer mee. Het einde van deze ontwikkeling is nog la…
Maak pdf’s met AcroPdfMaak pdf’s met AcroPdfIn feite was OpenOffice.org de eerste die programmatuur beschikbaar stelde waarmee je eenvoudig pdf’s kunt maken. Inmidd…
A0 en A1 printers: alle types en mogelijkhedenEr zijn vele verschillende A0 en A1 printers op de markt. De vraag is: welke grootformaat printer past het beste bij uw…
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…

Printers all-in-one in opmarsPrinters all-in-one in opmarsAll-in-one printers verdringen conventionele printers die alleen maar kunnen afdrukken. Met één enkel apparaat afdrukken…
Welke videokaart kopen, de beste videokaartWelke videokaart je moet kopen hangt af van het gebruik van je computer. De beste videokaart kun je vinden door een insc…
Bronnen en referenties
Javis (21 artikelen)
Laatste update: 31-12-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.