Welke videokaart kopen, de beste videokaart

Welke videokaart je moet kopen hangt af van het gebruik van je computer. De beste videokaart kun je vinden door een inschatting te maken van het gebruik. De standaard gebruiker kan goed werken met een mid-range of een on-board videokaart. Ben je een stevige gamer, dan koop je een high-end videokaart voor de beste grafische prestaties. Er zijn websites waar je de beste videokaarten kunt vergelijken voordat je er eentje koopt.

Welke videokaart is de beste videokaart?

Afhankelijk van het computergebruik koop je een videokaart. Als je af en toe een spelletje speelt, op internet surft en email checkt, dan heb je niet een hele zware, dure videokaart nodig. Speel je vaak spellen of bewerk je veel foto’s en video's dan biedt een duurdere videokaart uitkomst. De prijzen van videokaarten kunnen uit een lopen van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s. Een duurdere kaart betekent automatisch een veel betere grafische kwaliteit. In dit geval gaat dat samen.

Low-end, mid-range en high-end videokaarten

De beste videokaart kopen is lastig. Daarom zijn de kaarten onderverdeeld in verschillende categorieën: de low-end, mid-range en high-end videokaart. Deze indeling is gebaseerd op de processorkracht van de kaart. Videokaarten vergelijken doe je ook op deze manier. Je zoekt de juiste categorie op en bekijkt binnen die categorie wat het beste aanbod is aan videokaarten. De meeste fabrikanten van kaarten, zoals Nvidia en ATI, hanteren deze indeling.

Low-end videokaart

De low-end videokaart is de minst zware van de drie. Deze kaart wordt gezien als een kaart die het beste geschikt is voor computers waarmee af en toe een spelletje wordt gespeeld, veel tekstverwerking op wordt gedaan en af en toe mee wordt gesurft op internet. Deze videokaart kost minder dan € 100.

Mid-range videokaart

De mid-range videokaart wordt gezien als een all-round videokaart. Je kunt hiermee de meest voorkomende zaken op videogebied regelen bij frequent computer gebruik. Foto- en videobewerking gaat goed met deze kaart. De grafisch wat complexere spelletjes worden kwalitatief gezien niet het beste weergegeven, maar zijn wel speelbaar. De kosten van deze kaart liggen tussen € 100 en € 250.

High-end videokaart

De high-end videokaart is de beste die er te koop is. Deze kaart is van dusdanige kwaliteit dat de meest complexe grafische weergaven soepel blijven verlopen. Als je een zware gamer bent dan kun je niet zonder een high-end videokaart. Het enige nadeel van deze kaart is de prijs. De kosten liggen boven de € 250.

On-board videokaart

De meeste on-board videokaarten zijn te vergelijken met de categorie mid-range kaarten. Er zijn veel computers te koop waar geen losse videokaart in zit. De videokaart is ingebakken op het moederboard (on-board). Voor de meeste foto- en videobewerkingen is een on-board videokaart toereikend, ook voor het af en toe een spelletje spelen. Doe je geen dingen op de computer waarvoor een zware videokaart is vereist, dan is een on-board videokaart de beste keuze.

De beste videokaarten vergelijken

Op internet kun je heel eenvoudig de beste videokaarten vergelijken op prestaties. Er bestaan verschillende websites die vergelijkingen bieden. Uiteindelijk bepaal je zelf welke kaart je gaat kopen. Hoe sneller de videokaart, hoe hoger de prijs. De meeste computer gebruikers kunnen uitstekend uit de voeten met een mid-range kaart.

Maak je veel gebruik van internet, email en tekstverwerking dan voldoet een mid-range kaart. Speel je daarnaast ook nog vaak spelletjes met veel grafische onderdelen, dan kun je het beste een duurdere mid-range kaart of een high-end kaart kopen.

Als je de computer eigenlijk alleen maar voor tekstverwerking en e-mail gebruikt, dan volstaat een on-board videokaart of een low-end videokaart.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Computer kopen: desktop of laptop?Computer kopen: desktop of laptop?De technologie van tegenwoordig schiet omhoog. De computers worden steeds beter, kleiner en de oude steeds goedkoper. Je…
Twee beeldschermen aansluiten op één PCBij privé-gebruik van een PC, bijvoorbeeld bij gamen is het soms handig om twee beeldschermen aan te sluiten op één PC,…
Wat doen de onderdelen in een computer?Een computer bestaat uit verschillende onderdelen. De onderdelen in een computer hebben allemaal een verschillende taak…
Hoe upgrade ik mijn PC?In dit artikel zullen we ons bezig gaan houden met het upgraden van je PC. Als je het artikel 'Help! Mijn PC doet raar!'…

3D printen hoe en wat3D printen hoe en wat3D printers zijn steeds meer in opkomst. Ook Hewlett Packard (HP) en Canon zijn bezig met het ontwikkelen van 3D printer…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.