Laptop kopen: aankoopadvies gemiddelde gebruiker
Door de vele laptops die vandaag de dag te koop zijn is het erg moeilijk kiezen welke laptop voor u de beste is. Bovendien kunnen laptops of notebooks (zoals ze ook wel genoemd worden) ontzettend veel functies bevatten, die lang niet allemaal relevant zijn voor de gemiddelde gebruiker. Wilt u binnenkort een laptop kopen, maar u weet echt niet welke het beste geschikt is voor uw situatie? Hier vindt u een aankoopadvies voor redelijk goedkope laptops voor gemiddeld alledaags gebruik.
Door de vele
laptop aanbiedingen, merken en extra opties die vandaag de dag beschikbaar zijn voor laptops, wordt het vinden van een geschikte laptop voor gemiddeld alledaags gebruik wel erg lastig. Veel mensen weten wel ongeveer wat ze op hun laptop willen doen: internetten, e-mailen, Microsoft Office (Word, Excel e.d.) gebruiken, foto’s bewerken, DVD’s kijken enz. Maar hebben geen flauw idee wat voor processor, hoeveel werkgeheugen en wat voor harde schijf ze hier voor nodig hebben. Bovendien weten ze vaak niet goed welke aangeboden extra’s ze wel en niet nodig hebben en welke laptop aanbieding nu écht een goede is. Om u op weg te helpen, vindt u hier een aankoopadvies voor enkele specificaties die geschikt zijn voor de gemiddelde gebruiker.
Processor
Voor alledaags gebruik, zoals e-mailen, internetten, tekstverwerken enz. is niet de allernieuwste of allerduurste processor vereist. U zult een goedkope, goede, degelijke processor willen met acceptabele snelheid en één die uw accu een beetje spaart, zodat u lang kunt werken zonder netstroom. Een processor die aan deze verwachtingen voldoet is bijvoorbeeld de 2.0 GHz Core 2 Duo processor.
Harde schijf
Een tweede zaak waar u over na moet denken wanneer u een laptop gaat kopen, is de opslagcapaciteit van de harde schijf. Aangezien een harde schijf over het algemeen snel vol is, kunt u het beste voor een zo groot mogelijke opslagcapaciteit gaan. Let wel: meer geheugen is duurder. Een goede middenweg voor de gemiddelde gebruiker is een 160GB harde schijf (let wel op dat deze niet langzamer is dan 4200rpm). Harde schijven met een dergelijke opslagcapaciteit zijn vandaag de dag niet overdreven duur meer en bieden een acceptabele hoeveelheid geheugen voor de gemiddelde gebruiker.
U zult ook voor de keuze gesteld worden tussen een hard-disk drive (HDD) en solid-state drive (SDD). Mijn advies is simpel: Ga voor de HDD, deze is wel iets zwaarder, maar bied meer opslagcapaciteit en is veel goedkoper (voor meer informatie zie mijn artikel
Laptop kopen: Belangrijke aandachtspunten)
Werkgeheugen
Het werkgeheugen bepaald de snelheid waarmee uw laptop kan werken en meerdere opdrachten uit kan voeren. Voor alledaags gebruik is het aan te bevelen voor een werkgeheugen van 2 GB of meer te kiezen (afhankelijk van de prijs). Laptops met minder werkgeheugen zullen overigens nauwelijks meer te vinden zijn, maar deze zullen uw werksnelheid alleen maar negatief beïnvloeden.
Schermgrootte
Hoewel minilaptops tegenwoordig erg hot zijn, valt het aan te bevelen toch een grotere te kiezen. Op een groot scherm wordt alles beter weergegeven en schermen groter dan 12.1 inch kunnen hogere resoluties weergeven dan kleinere schermen. Dit is niet alleen beter voor uw ogen, maar het ziet er ook gewoon mooier uit. Bovendien hebben grotere laptops ook grotere toetsenborden, wat het gebruiksgemak bevordert. Aan de andere kant zijn grote laptops meestal ook niet zo handig, omdat ze niet makkelijk mee te nemen zijn (ze passen bijvoorbeeld niet goed in een tas). Om deze reden valt het aan te bevelen voor de middenweg te kiezen en een laptop met gemiddeld scherm te kiezen. Voor alledaags gebruik is bijvoorbeeld een 13.3 inch scherm bijzonder geschikt.
Muis
De meeste laptops worden tegenwoordig geleverd met een touchpad, waardoor uw vinger als muis kan fungeren. Dit zit eigenlijk vrijwel altijd standaard op de laptop en het is zeer handig voor gebruik onderweg. Sommige mensen kunnen echter niet goed werken met een touchpad of krijgen last van hun vingers. Daarom is mijn advies: koop een losse USB-muis bij uw laptop. Deze zijn niet duur en vergroten het gebruiksgemak enorm.
USB-poorten
De meeste laptops worden tegenwoordig geleverd met twee of meer USB-poorten. Erg handig, want hiermee kunnen camera’s e.d. aangesloten worden op de laptop, maar bijvoorbeeld ook een USB-muis. Mijn advies is ook voor minimaal twee USB-poorten te kiezen, maar liever nog vier of meer. Zo kunt u gelijktijdig uw muis, camera, USB-stick, enz. aansluiten op uw laptop, waardoor u snel kunt werken.
CD/DVD-drive
Wanneer u CD’s en DVD’s af wilt kunnen spelen (en eventueel wilt kunnen branden) dient u er natuurlijk op te letten dat de laptop een geschikte CD/DVD-drive bevat. De meeste laptops bevatten deze standaard, maar bij bijvoorbeeld minilaptops is hiervoor geen plaats. Kiest u voor een laptop zonder CD/DVD-drive, dan zult u deze er los bij moeten kopen en aan moeten sluiten op een USB-poort, wanneer u toch CD’s en DVD’s af wilt kunnen spelen.
Accu
De gemiddelde gebruiker zal het niet veel uitmaken of een laptop nu twee of vier uur zonder netstroom kan. Echter, wanneer u vaak zonder netstroom wilt werken valt het aan te bevelen een extra sterke accu te kopen. Deze kosten wel wat meer.
Laptop kopen
Houdt bij de keuze voor een laptop uw eigen wensen in het oog. Ga niet voor alle extra’s, omdat u deze meestal niet nodig zult hebben en ga niet voor de meest
goedkope laptop, tenzij deze aan al uw eisen voldoet. Goedkoop kan duurkoop zijn, wanneer de laptop uiteindelijk niet de juiste keus blijkt te zijn. Houdt daarom rekening met bovenstaande adviezen, maar let wel:
Dit zijn slechts richtlijnen voor de gemiddelde gebruiker, de beste en meest geschikte laptop aanbieding voor u hangt volledig af van uw eigen eisen!
Lees verder