Uitleg over het tekentablet

Een tekentablet is echt de uitvinding voor fotografen en grafische ontwerpers. Met dit invoersysteem kunt u tekenen en direct op uw computer of op het tablet zien wat u doet. Vaak krijgt u een CD of een link waarop u software kunt downloaden, met deze programma's kunt u heel realistisch tekenen en/of foto's bewerken. Het kan goed gebruikt worden voor professionele doeleinden, maar ook voor de hobbyisten die bijvoorbeeld mooie ontwerpen of tekeningen willen maken via de computer is een tekentablet een uitkomst.

Wat is een tekentablet

Een tekentablet is een invoerapparaat waarmee u kunt tekenen en schrijven. Het werkt in principe hetzelfde als tekenen op papier. U krijgt een stylus (een soort pen) bij het tekentablet geleverd en een tablet waarop u de tekening of tekst kunt maken zoals u dat normaal op papier zou doen. De stylus werkt met een drukgevoeligheid en dit zult u ook merken, des te harder u drukt des te dikker de lijnen. U ziet uw ontwerp niet altijd op het tablet maar dan wel direct op uw beeldscherm dankzij de (vaak bijgeleverde) software. Tekentablets zijn niet gevoelig voor aanrakingen met de hand dus u kunt gewoon op uw tablet steunen als dit nodig is.

Verschil tussen de tekentabletten

Er zijn heel veel verschillende tekentablets op de markt. Er zijn een aantal redenen waarom deze van prijs verschillen:
 • Het oppervlak van het tekentablet (des te groter het oppervlak des te preciezer kunt u tekenen)
 • De drukgevoeligheid (hoe precies reageert het tablet op hoe hard u drukt met de stylus)
 • Ziet u uw tekening op het tekentablet(de tablets waarbij u ook beeld op ziet en die u mee kunt nemen onderweg zijn prijziger dan degene waarop u niks kunt zien)
 • Het registreren van de penrotatie
 • Het registeren van de hoek van de stylus ten opzichte van het tablet
 • De 'gum' op de stylus
 • Het merk
De prijs van een tekentablet kan verschillen tussen enkele tientjes tot wel meer dan duizend euro. Laat u eventueel goed informeren bij een elektronica winkel.

Absolute en relatieve positionering

Een ander verschil kan de positionering zijn. Bij absolute positionering is de locatie op het tablet ook de locatie op het scherm. Als voorbeeld wanneer u de stylus links van u tablet afhaalt en u begint rechts op het tablet weer met tekenen dan zult u ook daadwerkelijk aan de rechterkant weer tekenen. Waar u dus tekent op het tablet tekent u ook precies op het scherm. Bij relatieve positionering werkt het als met de meeste computermuizen, als u de muis optilt en ergens anders op de muismat plaatst dan gaat u muis nog steeds bewegen vanaf waar de cursor zich op het scherm bevond. U zult waarschijnlijk het meest moeten wennen aan de absolute positionering maar dit werkt uiteindelijk vaak het best omdat u zo natuurgetrouw kunt tekenen op uw tekentablet.

Realistisch tekenen

Bij de meeste tekentabletten krijgt u een CD of een link om de tekenprogramma's Photoshop, Clip Studio Paint of een ander soortgelijk tekenprogramma te downloaden. Met deze tekenprogramma's kunt u onder andere met verschillende lagen werken en erg ver inzoomen waardoor u zeer realistische tekeningen kunt maken. Het kost wel even wat tijd om te oefenen. Veel professionele fotografen gebruiken ook een tekentablet om hun foto's zo precies mogelijk te kunnen bewerken. Photoshop bevat bijvoorbeeld ook allerlei tools om foto's en tekeningen te bewerken.

Aansluiting

Een tekentablet kunt u aansluiten via een USB-poort. Het kan zijn dat u een CD meegeleverd krijgt met daarop de bijbehorende software, maar meestal krijgt u een link naar een website vanaf waar u de software kunt downloaden. Sommige tekentablets kunt u ook gebruiken als deze niet aan de computer zijn aangesloten. Op deze tablets ziet u ook direct wat u tekent, het lijkt zo bijna op een gewone tablet. Met zo'n tablet kunt u ook als u onderweg bent verder met een ontwerp. De meeste tekentablets zijn geschikt voor zowel Windows als voor de iMacs.

Tekentablet & RSI

RSI ook wel een muisarm genoemd komt vaak voor voor bij mensen die vaak met de muis werken, maar ook met de stylus. Het is een overbelasting welke wordt veroorzaakt door een herhalende beweging in combinatie met teveel spierspanning, zorg daarom dat u uw pols goed ondersteunt waar mogelijk en dat u niet te lang tekent op het tekentablet, neem af en toe een pauze tussendoor om uw pols rust te geven.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor Draw SomethingDraw Something is het snelst groeiende mobiele spel aller tijden. Ben jij benieuwd hoe het mogelijk is dat anderen van d…
Je eigen kleding ontwerpenJe eigen kleding ontwerpenWil jij ook je eigen kleding ontwerpen en dragen? Of misschien zelfs wel verkopen en een succesvol een eigen kledingmerk…
Apple Pencil, de actieve stylus voor de iPad van AppleApple Pencil, de actieve stylus voor de iPad van AppleDe Apple Pencil is de stylus van Apple die vanwege de toegepaste techniek in de pen een natuurlijke manier van schrijven…
Werken als fotograafWerken als fotograafVoor professionele fotografen wordt het steeds lastiger om van hun werk te leven. Dat komt vooral doordat er steeds meer…

Laptop kopen: Belangrijke aandachtspuntenLaptop kopen: Belangrijke aandachtspuntenEr zijn tegenwoordig zoveel laptops beschikbaar dat het erg moeilijk kiezen is. De belangrijkste basiszaken en beschikba…
Oliegekoelde, geluidsarme computerComputers worden heet als ze aan staan. Ze moeten gekoeld worden. Normaliter gebeurt dat door middel van ventilators die…
Bronnen en referenties
 • https://cdn.wacom.com/u/productsupport/manuals/Bamboo3/Handleiding.pdf
 • https://www.wacom.com/en-us
 • https://www.coolblue.nl/advies/tekentablet-kiezen.html
 • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/rsi/item1845
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 31-03-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.