Nieuwe laptop kopen of oude laptop hergebruiken?
Laptops verouderen vandaag de dag in razend tempo; wat op dit moment nog helemaal up-to-date is, kan over een maand alweer verouderd zijn. Wanneer uw laptop verouderd is, kapot is of niet meer aan uw eisen voldoet, komt u voor de keuze te staan: zal ik een nieuwe laptop kopen of mijn oude laptop hergebruiken en laten upgraden?
Tegenwoordig zullen de meeste mensen kiezen voor de aankoop van een nieuwe laptop wanneer hun oude het begeeft of niet meer up-to-date is. Echter in sommige gevallen kan een upgrade goedkoper en makkelijker zijn, dit hangt af van een aantal factoren:
De kosten
Wanneer een reparatie of upgrade van een oude laptop meer kost dan de aanschaf van een vergelijkbare nieuwe laptop, spreekt het voor zich dat u het beste een
nieuwe laptop aan kunt schaffen. Vanuit efficiëntie oogpunt wordt zelfs aangenomen dat de reparatie-/upgradekosten beslist niet hoger mogen zijn dan de helft van de aankoopprijs van een nieuwe vergelijkbare laptop. En er zijn zelfs mensen die de aankoop van een nieuwe laptop al adviseren, wanneer de reparatiekosten meer dan een derde van de aanschafprijs van een dergelijke laptop overschrijden.
De hoogte van de reparatiekosten hangt mede af van het probleem waarmee uw laptop kampt. Zo is een defecte harde schijf eenvoudig te vervangen, maar andere problemen kunnen veel ingrijpender zijn en daardoor duurder in reparatie. Bovendien dient u altijd na te gaan of uw garantietermijn nog niet verlopen is. Wanneer dat namelijk niet het geval is, zal reparatie van uw laptop vanuit kostenoogpunt zeker lonen.
Leeftijd laptop
De leeftijd van uw laptop speelt zeer zeker een rol bij de afweging een nieuwe te kopen of over te gaan tot reparatie. Bij laptops van 3 jaar en ouder is het over het algemeen niet meer de moeite om te repareren. De technologische ontwikkelingen in de laptopbranche gaan immers zo snel dat bij laptops ouder dan 3 jaar vrijwel alles verouderd is en u veel beter een nieuwe aan kunt schaffen. Bij laptops van nog geen jaar oud, valt de computer meestal nog binnen de garantie en kunt u deze meestal kosteloos laten repareren. Voor laptops van 1 tot 3 jaar kan het nog lonen om te laten repareren. Dit zal van een aantal andere factoren afhangen, zoals bijvoorbeeld de technische specificaties van de oude laptop en de mogelijkheden die nieuwe vergelijkbare laptops bieden.
Reparatie laptop
De aankoop van een nieuwe laptop biedt meer zekerheid dan de reparatie van een oude. De implicaties van het repareren of upgraden van een laptop dienen dan ook zeker meegewogen te worden in de afweging een nieuwe laptop te kopen of uw oude te laten repareren. Enkele zaken om op te letten:
- Zorg ten eerste altijd dat u alle afspraken zwart op wit heeft, zodat u hier altijd een beroep op kunt doen wanneer complicaties optreden.
- Vraag altijd om enkele maanden garantie op de reparatie. Wanneer hetzelfde probleem zich binnen die termijn weer voordoet, moet u kunnen rekenen op een gratis tweede reparatie. Doet de reparateur hier moeilijk over, dan twijfelt hij aan zijn eigen kunnen en kunt u beter met een ander in zee gaan.
- Check altijd of de reparateur een goede diefstal verzekering heeft. Laptops zijn erg gewild onder dieven en u zult niet de eerste zijn waarvan de laptop bij een reparateur gestolen wordt. Natuurlijk zal de reparateur uw laptop moeten vergoeden, maar wanneer deze niet goed verzekerd is en niet kan betalen, bent u uw laptop en uw geld kwijt.
- Vraag altijd naar de tijdsduur van reparatie. Sommige reparaties kunnen relatief snel uitgevoerd worden, maar andere kunnen veel tijd in beslag nemen (bijvoorbeeld omdat sommige onderdelen niet op voorraad zijn o.i.d.). Vraag daarom altijd hoe lang het gaat duren, zodat u niet voor vervelende verassingen komt te staan.
- Check de reputatie van de reparateur. Dit kan door in uw kennissenkring na te gaan of mensen ervaringen hebben met de reparateur, maar het kan ook via internet. Zoek op fora e.d. naar reacties van klanten van dit bedrijf, of vraag eventueel zelf naar deze ervaringen.
- Vraag om een back-up. Veel zaken maken standaard back-ups van harde schijven. Maar sommigen leveren laptops na reparatie af met een geformatteerde harde schijf; weg gegevens! En in principe bent u zelf verantwoordelijk voor de informatie op uw laptop. Maak daarom zelf een back-up of vraag erom bij uw reparateur.
Lees verder