Het nut van een dockingstation voor een laptop
Nu laptops steeds lichter, krachtiger en handiger worden, worden desktops steeds minder aangekocht. Toch kan men op sommige momenten baat hebben bij een goed georganiseerde werkplek met veel randapparatuur zoals printers, schermen of luidssprekers; bijvoorbeeld thuis of op het werk. Om te vermijden dat men telkens kabels aan dient te sluiten, kan het nuttig zijn om een dockingstation aan te schaffen.
Wat is een dockingstation?
Een dockingstation is een klein apparaat waar je al je randapparatuur zoals printers, beeldschermen, luidsprekers, extra toetsenbord, … op kan aansluiten. Wanneer je met jouw laptop op een bepaalde plek aankomt waar een dockingstation aanwezig is, dan kan jij gewoon jouw laptop aansluiten. Vervolgens kan je snel gebruik maken van alle randapparatuur zonder dat je één voor één alle kabels met randapparatuur moet aansluiten op jouw computer.
Oorsprong van het dockingstation
Dockingstations werden ontwikkeld toen randapparatuur nog heel vaak uitsluitend met kabels werkten. Het was namelijk heel tijdrovend om steeds een hele boel kabels zoals deze van het internet, de printers, luidsprekers,... in de laptop te steken. Om dit te te vermijden werden dockingstations ontwikkeld. Met de ontwikkeling van draadloze netwerken, is het belang van dockingstations echter gedaald. Toch blijft er ook vandaag nog een interessante niche weggelegd voor deze dockingstations.
Waarom is een dockingstation vandaag nog steeds nuttig?
Een dockingstation blijft vooral interessant voor mensen die een laptop hebben, maar ook een vaste werkplek (of meerdere werkplekken). Zij kunnen hun laptop dan steeds meenemen en eens ze op hun werkplek aankomen, kunnen ze gewoon hun laptop aan het dockingstation koppelen en direct starten met hun werk of taken. Ook gezinnen waar meerdere laptops gebruikt worden kunnen baat hebben bij een dockingstation. Zo kunnen de verschillende gezinsleden snel hun laptop aan en loskoppelen als ze eventjes de gedeelde apparaten nodig hebben zoals een printer, extra grote schermen, … In deze gevallen zorgt een dockingstation dus voor gebruiksgemak, je hoeft niet steeds kabels in te steken. Dockingstations blijven dus, zelfs in tijden van draadloze netwerken, tijdswinst opleveren (ook al is deze tijdswinst minder groot dan vroeger).
Tenslotte heeft een dockingstation vaak meer poorten (USB, HDMI, …) dan een laptop alleen, waardoor een dockingstation toelaat om meer apparaten aan te sluiten op de laptop. Wil men bijvoorbeeld met twee of drie schermen werken, dan is een dockingstation haast altijd nodig omdat één laptop niet voldoende HDMI-poorten heeft voor ieder scherm. Dit is een 'probleem' dat zich vaak voordoet bij
budgetlaptops, waardoor het zeker voor zulke laptops een noodzaak kan zijn om een dockingstation aan te kopen wanneer men meerdere apparaten wil aansluiten.
Waar op letten bij de aankoop van een dockingstation?
Als je een dockingstation gaat kopen ga je het best na waarvoor je het dockingstation nodig gaat hebben. Wil je vooral beeldschermen gebruiken? Koop dan een dockingstation met meerdere HDMI-poorten. Heb je vooral randapparatuur met een bepaald type USB-poort? Koop dan een dockingstation dat voldoende van dergelijke USB-poorten heeft. Heb je graag bekabeld internet op je laptop om over een snellere en betere verbinding te hebben? Zorg dan voor een ethernetpoort. Ook sd-kaartlezers kunnen handig zijn voor mensen die bijvoorbeeld foto's willen overzetten op hun computer.
Conclusie
Een dockingstation is en blijft een nuttig instrument om een geharrewar met kabels te vermijden. Ze bieden computereigenaars namelijk de mogelijkheid om heel snel en eenvoudig hun computer met één klik aan te sluiten op randapparatuur en het internet.