Chromecast: stream beelden via je smartphone naar je tv

Chromecast: stream beelden via je smartphone naar je tv Met behulp van een Google Chromecast maak je van je smartphone een afstandsbediening die je televisie aanstuurt. Beelden van apps als Netflix, Videoland, YouTube en NPO Start kun je op die manier op je televisie afspelen. Dit is erg handig wanneer je geen smart-tv of televisie-abonnement hebt en dit soort apps niet via het menu van je televisie kunt oproepen. Heb je een tv die Ultra HD aankan dan kun je door middel van een Chromecast Ultra nog scherpere beelden ontvangen.

Gebruik van een Google Chromecast


Wat is een Google Chromecast?

Google cast-logoGoogle cast-logo
Een Google Chromecast is een mediaspeler die je in staat stelt om vanaf je mobiele telefoon of tablet beelden te streamen naar je televisie. Ook kun je er muziek mee naar een audiospeler streamen. De Google Chromecast is anno 2020 vooral populair voor het streamen van onder meer Netflix, Videoland, YouTube en NPO Start via je mobiele telefoon naar je televisie of tablet. Wanneer je geen televisie-aansluiting of televisie-abonnement hebt waarmee je via het tv-menu eenvoudig naar een app als Netflix gaat dan biedt een Google Chromecast hiervoor een handig alternatief. Je gebruikt dan in feite je smartphone als afstandbediening die de Google Chromecast bestuurt. Of het mogelijk is om beelden van een app te streamen naar je Google Chromecast zie je aan het Google cast-logo. Een Chromecast is ook te gebruiken in combinatie met Google Home en Google Assistant. Je kunt dan het commando geven om video of muziek af te spelen.

Let erop dat je voor het gebruik van sommige apps een abonnement nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld met de Chromecast beelden van de Netflix-app op je smartphone naar je televisie streamen, dan heb je hiervoor wel een Netflix-abonnement nodig.

Hoe werkt een Google Chromecast?

Je moet de Google Chromecast zien als een op zichzelf staande mini-mediaspeler. Deze maakt middels een wifi-verbinding contact met je router en het internet. Hiervoor moet je Chromecast inpluggen in de HDMI-ingang van je televisie. Deze vind je doorgaans aan de zijkant of achterkant van je televisie. Als je niet zeker weet welke ingang het is, kijk dan in de gebruiksaanwijzing van je televisie. De mediaspeler krijgt stroom via de micro-USB-kabel. Soms kun je deze aansluiten op een USB-poort van de televisie maar voor als je geen USB-poort meer over hebt kun je hem ook middels een bijgeleverde adapter via een normale stekker van stroom voorzien.

Er bestaan ook smart tv's die Google Cast ondersteunen. Dit betekent dat de Google Chromecast als het ware is 'ingebouwd'. Je hebt dan geen losse mediaspeler meer nodig.

Welke apps kun je gebruiken in combinatie met een Chromecast?

Is je Google Chromecast eenmaal aangesloten dan opent zich een wereld van mogelijkheden. Tal van apps kun je nu via je smartphone of tablet streamen naar je televisie. Het gaat onder meer om de volgende apps (2020):
 • Netflix
 • Videoland
 • YouTube
 • NPO Start
 • NOS
 • FOX Sports
 • Spotify
 • RTL XL
 • Pathe Thuis
 • Film1
 • NLziet
 • Google Play Movies
 • ZiggoGo
 • KPN iTV
 • Plex

Chromecast voor het eerst gebruiken

Gebruik je je Google Chromecast voor het eerst dan dien je een paar stappen te doorlopen maar deze zijn zeer eenvoudig. Volg hiervoor de volgende instructies op:
 1. Plug de Chromecast in de HDMI-poort van je televisie
 2. Installeer de Google Home app op je smartphone
 3. Zorg ervoor dat je smartphone verbonden is met een wifi-netwerk
 4. Open de Google Home app op je telefoon
 5. Doorloop het stappenplan in de app

Chromecast Ultra voor Ultra HD-beelden

Wil je nog een stapje verder gaan dan alleen maar beelden streamen van je smartphone naar je televisie, dan biedt de Chromecast Ultra wellicht een uitkomst. Een Chromecast Ultra is een mediaspeler die Ultra HD ondersteunt. Is de film of serie die je wilt kijken beschikbaar in hoge resolutie en heb je een televisie die 4K-materiaal kan afspelen dan geeft de Chromecast Ultra je veel scherpere beelden dan een gewone Chromecast.

Verkrijgbaarheid

De Google Chromecast is anno 2020 erg populair en is breed verkrijgbaar bij diverse multimedia-winkels zoals Mediamarkt, Coolblue en BCC. Uiteraard kun je ook een Google Chromecast kopen via een webshop, zoals bijvoorbeeld Bol.com. Een gewone Google Chromecast kost slechts 39 en voor een Chromecast Ultra betaal je 79 (prijzen voor het laatst gecheckt in 2020).
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadIPad aansluiten op je tv: draadloos of met draadEr zijn in 2020 verschillende manieren om je iPad te verbinden met je tv. Deze methodes kunnen een prima uitkomst bieden…
Televisie aansluiten op het internetTelevisie aansluiten op het internetIn 2020 zijn er verschillende mogelijkheden om je televisie aan te sluiten op het internet. Met deze mogelijkheden kun j…
Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…
Eenvoudig Play Store-tegoed verdienen met Google Opinion appEenvoudig Play Store-tegoed verdienen met Google Opinion appIn november 2013 kwam de Google Opinion Rewards app uit voor de Androidtablets en -telefoons. Nog maar weinig mensen lij…

Moet ik een nieuwe tablet of een nieuwe laptop kopen?Moet ik een nieuwe tablet of een nieuwe laptop kopen?Laptops en tablets lijken steeds sterker op elkaar. Voor veel mensen is het zeer moeilijk geworden om nog een keuze tuss…
Het nut van een dockingstation voor een laptopHet nut van een dockingstation voor een laptopNu laptops steeds lichter, krachtiger en handiger worden, worden desktops steeds minder aangekocht. Toch kan men op somm…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TheBetterDay, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • https://support.google.com/chromecast/answer/2998456
 • https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/wat-is-een-chromecast/
 • https://www.consumentenbond.nl/online-tv-kijken/wat-is-google-chromecast#:~:text=De%20Chromecast%20is%20een%20kleine,de%20NPO%20naar%20je%20audiosysteem.
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.