Een computer kopen, waar moet u op letten?
Het kopen van een computer kan zeer lastig zijn. Want waar moet u op letten? Wat is belangrijk bij het kopen van een computer? Wilt u een pc of toch een laptop? En hoe snel moet uw processor zijn? Waar staat RAM voor en, nog veel belangrijker, waar heeft u het voor nodig? In dit artikel staat beschreven waar u op moet letten bij het kopen van een computer, wat de voor- en nadelen zijn van laptops en pc's en wat de specificaties zoals intern geheugen, opslagcapaciteit en kloksnelheid betekenen.
Twee soorten computers: de pc en de laptop
Een leven zonder computers kunnen weinig mensen zich vandaag de dag nog voorstellen. Computers zijn noodzakelijk geworden in onze maatschappij. Computers worden al geruime tijd niet meer alleen gebruikt voor simpele taken als tekstverwerking en boekhouding, een computer is tegenwoordig een compleet multimediacenter waarmee genoten kan worden van foto's, muziek en films. Maar er zijn twee soorten computers; de pc en de laptop, met elk hun eigen voor- en nadelen.
Een pc is een computer die op een vaste plek staat. Een typische pc-opstelling bestaat uit een systeemkast, een beeldscherm, een muis, een toetsenbord en eventuele andere randapparatuur zoals een printer. Deze computer wordt wereldwijd het meest gebruikt. De laatste jaren is er echter een verandering aan de gang op de computermarkt: de laptops hebben hun opmars gemaakt. Laptops zijn draagbare computers. Ze zijn compacter; het systeem, het scherm en het toetsenbord zijn namelijk samengevoegd tot één geheel. Toch heeft de laptop de pc nog lang niet verdreven van de computermarkt. Laptops en pc's hebben namelijk hun eigen voordelen. Een laptop is compact en mobiel, deze computer neemt weinig ruimte in en kan gemakkelijk worden verplaatst. Een laptop is echter ook kwetsbaarder dan een pc door deze eigenschappen en eerder onderhevig aan slijtage. Daarnaast ligt de prijs van een laptop vaak hoger dan die van een pc en is het vaak minder gemakkelijk om upgrades (verbeteringen) toe te passen op een laptop dan op een pc.
Een computer kopen
Het verschil tussen laptops en pc's is u duidelijk en u heeft besloten welk type computer u wilt kopen, waar moet u dan op letten? Wat heeft uw computer nodig en wat niet? Dat is afhankelijk van hoe u uw computer wilt gaan gebruiken. Wilt u de computer met name gebruiken voor tekstverwerking en administratie? Of wilt u vooral veel spellen spelen? Om te kunnen beslissen welke computer u wilt kopen moet u dus eerst weten waar u de computer voor gaat gebruiken. Hieronder worden de belangrijkste specificaties van computers toegelicht zodat u naar aanleiding van uw wensen zich kan richten op de juiste specificaties.
Processor
De processor is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de computer. De processor bepaalt namelijk voor een groot deel de prestaties van de computer. Hoe beter de processor, hoe sneller de computer. De meeste computers zijn uitgerust met een processor van AMD of Intel. Deze zijn beiden van prima kwaliteit. Een lastige eigenschap om te beoordelen bij het kopen van een computer is de kloksnelheid van een processor. De kloksnelheid wordt weergegeven in MHz. Simpel gesteld geldt dat hoe hoger deze snelheid is, des te sneller de processor is. Helaas ligt het niet zo eenvoudig. Dit is namelijk alleen waar als men hetzelfde type processoren met elkaar vergelijkt. Processor A met 1700 MHz is dus wel sneller dan processor A met 1400MHz, maar processor B met 1500MHz kan sneller zijn dan processor A met 1700MHz. Dat is afhankelijk van het type processor. Om hier een goed inzicht in te krijgen is het altijd verstandig om eens informatie in te winnen in een computerwinkel.
Intern geheugen (RAM)
Het intern geheugen speelt ook een grote rol bij de prestaties en de snelheid van de computer. Het intern geheugen wordt ook wel werkgeheugen of RAM (Random Acces Memory) genoemd. Een werkgeheugen van 2 gigabyte (GB) is ongeveer het minimum om een computer op een normale manier te kunnen gebruiken. Hoe intensiever de taken die de computer uit moet kunnen voeren, hoe meer RAM er nodig is. Voor het spelen van games of het bewerken van video's is 4 of 6 GB minimaal nodig. Hoe meer werkgeheugen een computer bezit, hoe meer programma’s er tegelijkertijd kunnen draaien zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid van de computer.
Belangrijk om te vermelden is dat het besturingssysteem van de computer ook bepaalt hoeveel intern geheugen er gebruikt kan worden. Windows XP ondersteunt maximaal 3.2 GB RAM, waardoor het niet zinvol is om meer dan 4 GB RAM te installeren. Windows Vista en Windows 7 (64-bits) zijn wel compatibel met meer dan 4 GB RAM.
Harde schijf
De harde schijf bepaalt de opslagcapaciteit van de computer. Dit wordt uitgedrukt in gigabyte. Ook hier geldt dat voor games of videobewerking meer geheugen nodig is dan voor tekstverwerking, e-mailen en internetgebruik. De meeste computers zijn uitgerust met een harde schijf van 320 of 500 GB. Maar het is ook mogelijk om een computer aan te schaffen met een harde schijf van 640 GB of zelfs 1 TB (= 1000 GB).
Besturingssysteem
Het besturingssysteem zorgt ervoor dat u uw computer daadwerkelijk kunt gebruiken. Een nieuwe computer wordt bijna altijd geleverd met een besturingssysteem. De meest bekende besturingssystemen zijn Windows voor Windows-computers en Mac OS X voor Apple-computers. Er bestaan ook andere besturingssystemen (Linux is daar een voorbeeld van), maar die worden niet snel voor individueel gebruik toegepast.
Monitor
Een laptop is altijd voorzien van een monitor. Bij een pc wordt vaak geen monitor geleverd, deze dient dan meestal los gekocht te worden. Welke monitor u kiest is ook zeer afhankelijk van wat u er mee wilt doen. Als u films wilt kijken van hoge kwaliteit of video's wilt gaan bewerken is een groot en kwalitatief goed scherm uiteraard belangrijker dan wanneer u de pc enkel gebruikt voor tekstverwerking. De kwaliteit van een beeldscherm is goed uit te drukken in de resolutie, het aantal pixels. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld.
In- en uitgangen
Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende in- en uitgangen op uw computer, deze bepalen namelijk hoeveel en welke apparaten u op uw computer aan kunt sluiten. Hieronder volgen een aantal belangrijke aansluitingen:
- USB: Een USB-poort is een snelle, directe aansluiting voor randapparatuur zoals muizen, toetsenborden en printers.
- Firewire: Het principe is hetzelfde als bij USB, alleen is Firewire sneller.
- Thunderbolt: Thunderbolt is de nieuwste aansluitmogelijkheid, hiermee kan een volledige film in Full-HD kwaliteit in zo'n 30 seconden overgezet kan worden. Dit is enorm snel.
- HDMI: HDMI aansluitingen kunt u gebruiken om digitaal beeld en geluid te versturen naar bijvoorbeeld een televisie.