Ergonomisch toetsenbord: voorkomt RSI en typefouten

Ergonomisch toetsenbord: voorkomt RSI en typefouten Werk je op dagelijkse basis met een toetsenbord en heb je last van je polsen of handen of wil je dit juist voorkomen, dan doe je er verstandig aan gebruik te gaan maken van een ergonomisch toetsenbord. Dit is een toetsenbord dat je in staat stelt een zo ergonomisch verantwoord mogelijke houding aan te nemen. Bovendien bevat het vaak (aanpasbare) sneltoetsen zodat je voor diverse handelingen niet langer je muis hoeft te gebruiken. Op deze manier kun je gewrichtsklachten als RSI voorkomen. Veel mensen ervaren bovendien dat ze op deze manier minder typefouten maken.

Gebruik van een ergonomisch toetsenbord


De voordelen van een ergonomisch toetsenbord

Een ergonomisch toetsenbord is een toetsenbord dat je in staat stelt om op een ergonomisch verantwoorde manier te werken achter je computer. Op de lange duur moet het voorkomen dat je last krijgt van klachten aan de polsen en onderarmen, die veel geassocieerd worden met computerwerk, zoals RSI en carpaaltunnelsyndroom. Daarnaast geven veel mensen aan dat ze door gebruik te maken van een ergonomisch toetsenbord minder snel typefouten maken.

Wat voor de een fijn werkt, werkt voor de ander natuurlijk niet fijn en daarom is het belangrijk altijd goed naar de specificaties van een toetsenbord te kijken. Er zijn veel verschillen in de details waarop de nadruk wordt gelegd. Zo zijn er toetsenborden die veel extra functies hebben voor bijvoorbeeld het aansturen van bepaalde functionaliteiten zoals het volume of het inzoomen, maar lang niet iedereen heeft dit nodig. Daarnaast zijn er toetsenborden met een golvend design zodat je een ergonomisch meer verantwoorde houding kunt aannemen wanneer je aan het typen bent. De volgende functionaliteiten zie je in ieder geval veel terug bij ergonomische toetsenborden:
 • Een gesplitst of golvend design dat ervoor zorgt dat je in een meer ontspannen houding kunt werken.
 • Toetsen waarmee je met een lichte toetsaanslag kunt volstaan.
 • Een zachte handpalmsteun die je polsen een goede ondersteuning geeft en zorgt voor minder pronatie van de polsen.
 • Een 'zoom slider' in het midden van je toetsenbord om met één aanraking in en uit te zoomen.
 • Een geïntegreerd mousepad waarmee je kunt scrollen in vier richtingen.
 • Extra toetsen om direct naar bijvoorbeeld bestandsmappen, een webbrowser, je bureaublad of controlepanel te gaan zodat je hier niet je muis voor nodig hebt.
 • Extra toetsen op het nummerriek toetsenbord (Num Pad) zoals een backspacetoets en haakjes.
 • Toevoeging van multimediatoetsen

Microsoft Sculpt toetsenbord

Het draadloze Microsoft Sculpt toetsenbord maakt deel uit van de Sculpt Ergonomic Desktop. Het toetsenbord heeft een ergonomische vormgeving en is in het midden gesplitst waarmee het de lijn van je vingertoppen volgt. Het bevat een zachte handpalmsteun waarop je je polsen kunt laten rusten. Het toetsenbord is aan te vullen met een apart nummerriek toetsenbord en een ergonomische muis met Windows-knop die je direct naar het Windows-startscherm brengt.

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard

Het Microsoft Natural Ergonomic Keyboard is een interessante optie voor wie niet kan wennen aan een gesplitst toetsenbord. Dit toetsenbord heeft namelijk wel een comfortabele, zachte handpalmsteun, een lichte toetsaanslag, Zoom Slider en diverse aanpasbare sneltoetsen voor veel gebruikte functionaliteiten. Ook loopt er een kromming over het midden van het toetsenbord zodat je polsen automatisch in een meer ergonomisch verantwoorde houding worden gedwongen.

Kineses FreeStyle2 toetsenborden

De Kineses FreeStyle2 toetsenborden van R-Go Tools zijn extra dunne, splitsbare toetsenborden die naar eigen comfort zijn in te stellen. De membraantoetsen hebben een lichte toetsaanslag en zijn daardoor minder belastend voor de handen en polsen. R-Go Tools biedt daarnaast ook losse handpalmondersteuners die makkelijk op de toetsenborden te bevestigen zijn.

Overige merken

Onder meer de volgende producenten hebben ook een lijn met ergonomische toetsenborden:
 • Logitech
 • Trust
 • Goldtouch
 • Ergotools
 • Ergoslider
 • Ergo Compact
 • Maltron
 • Bakker & Elkhuizen

Vraag je leidinggevende om een ander toetsenbord

Heb je klachten van bijvoorbeeld je polsen of onderarmen die verband houden met je werk achter de computer en werk je in loondienst, dan hoef je aangepaste hardware vaak niet zelf te kopen. Je kunt je leidinggevende vragen een ergonomisch toetsenbord voor je aan te schaffen. In veel arbeidsovereenkomsten is een paragraaf opgenomen over de zorgplicht die een werkgever heeft voor het welzijn van jou als werknemer. Daarnaast is een werkgever er natuurlijk sowieso bij gebaat dat jij goed en pijnvrij kunt functioneren. Uitval door overbelastingsklachten zoals RSI of carpaaltunnelsyndroom kost bedrijven jaarlijks veel geld, en dat terwijl veel klachten voorkomen hadden kunnen worden. Heb je daarom het idee dat een ergonomisch toetsenbord jou kan helpen bij het voorkomen of verlichten van pijnklachten, begin er dan eens over bij je leidinggevende. Indien deze onwelwillend tegenover je verzoek staat zou je het ook kunnen aankaarten bij de bedrijfsarts.
© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom RSI bij Laptop-gebruikVoorkom RSI bij Laptop-gebruikEen laptop computer is handig in gebruik. Neemt weinig ruimte in en kan makkelijk meegenomen worden. Wel is het uitkijke…
Wat kunt u doen als de tekens op uw toetsenbord veranderen?Wat kunt u doen als de tekens op uw toetsenbord veranderen?Het komt bij iedereen wel eens voor dat de toetsen op het toetsenbord van uw computer of laptop ineens andere tekens wee…
Een ergonomische werkhoudingEen ergonomische werkhoudingAls je in de verkeerde houding zit achter je computer kan dit vervelende klachten mee brengen zoals nek en rugklachten.…
Zo koop je de beste gamingmuisZo koop je de beste gamingmuisDe gamingmuis. Het is een klein dingetje dat eigenlijk als enige functie heeft om te klikken. Desalniettemin is het een…

EBlocker: beschermt je online privacy en anonimiteitEBlocker: beschermt je online privacy en anonimiteitAnonimiteit en internet hebben weinig raakvlakken. Toch is het mogelijk om je anonimiteit online te beschermen. Zo kun j…
Trage internetverbinding? Een tweede router is de oplossingTrage internetverbinding? Een tweede router is de oplossingMenig mens heeft last van een trage draadloze internetverbinding indien ze zich in een ander deel van het huis bevinden:…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • https://www.centralpoint.nl/toetsenborden/microsoft/wired-natural-ergo-keyboard-4000-art-b2m-00006-num-301558/
 • https://www.paradigit.nl/microsoft-sculpt-ergonomic-combo/20210347/product
 • https://www.alternate.nl/html/product/information/page.html?articleId=537532
 • https://www.bol.com/nl/p/kinesis-freestyle2-ergonomic/9200000034887140/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 04-03-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.