Trage internetverbinding? Een tweede router is de oplossing

Trage internetverbinding? Een tweede router is de oplossing Menig mens heeft last van een trage draadloze internetverbinding indien ze zich in een ander deel van het huis bevinden: de verbinding valt gedeeltelijk weg, pagina's laden niet of langzaam of de verbinding stopt er algeheel mee. Dan kan het een optie zijn om een tweede access point te plaatsen om het signaal een versterkend effect te geven, waardoor de instabiliteit en verlies in snelheid worden opgelost. Een tweede router plaatsen is vrij goedkoop en is snel opgezet, waardoor een plek die voorheen geen verbinding had dat na de opstelling wel heeft.

Benodigdheden voor een nieuw netwerk

Om een nieuw netwerk op te stellen is het belangrijk om een tweede router, een lange ethernetkabel (CAT 5e of CAT 6) en, indien gewenst, kabelgoten of kabelclips aan te schaffen. Dit is afhankelijk van de wens om de ethernetkabel weg te werken of niet. Ook is het mogelijk om een ethernetkabel zelf door te trekken, in dat geval zijn een kale ethernetkabel, UTP-connectoren, een UTP-tang en een trekveer nodig.

Mogelijke oorzaken van een trage verbinding

Een trage of instabiele internetverbinding is heel vervelend. De redenen waarom een signaal zo verzwakt wordt is niet gemakkelijk te achterhalen, alhoewel een paar oorzaken en hun oplossingen al het leeuwendeel van het probleem kunnen oplossen. Een signaal kan namelijk verzwakt worden door:
  • Destructieve interferentie. Indien veel netwerken in een bepaald gebied aanwezig zijn en op hetzelfde kanaal (frequentie) hun signaal uitzenden, kan dit destructief werken waardoor het signaal wegvalt.
  • Materiaal. Het signaal dat uitgezonden wordt door de router zwakt sterk af indien materialen zoals gewapend beton, gips en steen tussen de router en het ontvangende apparaat zitten.
  • Te veel apparaten.Als er veel apparaten gebruik maken van hetzelfde netwerk, dan deelt de router breedband tussen al deze IP-adressen, die mogelijk tegelijkertijd data opvragen. Hierdoor is zowel het signaal als de snelheid afgezwakt.
  • Verkeerde instellingen. Dit is een probleem dat voorkomt bij mensen die zelf hun netwerk hebben geconfigureerd.

Waarom een tweede router?

De meeste problemen ondervindt men bij het ontvangen van een signaal op een verdieping waar de router niet zit. Dit komt dikwijls door de significante afzwakking van het signaal, wat bij 5 GHz-routers relatief sneller het geval is dan bij 2,4 GHz-routers. Om dit te voorkomen is het handig om een tweede router te plaatsen, die via een ethernet-kabel verbonden is met de eerste router, op de verdieping waar de problemen zich voordoen. Door de tweede router met de eerste via een kabel te verbinden is er vrijwel geen verlies van snelheid (naast de nauwelijks merkbare vertraging door het bouwen van een tweede netwerk op een bestaand netwerk: overlay) omdat het signaal via een kabel wordt doorgegeven, afgezonderd van interferentie door andere netwerken. Hierdoor is de snelheid bij het draadloze gebruik van een tweede router vrijwel identiek aan de snelheid van de bekabelde verbinding bij de eerste router.

Hoe een tweede router op te stellen

Ervan uitgaande dat een tweede router is aangeschaft, is het handig om te weten wat men precies ermee wil bereiken. Als een tweede netwerk het gewenste eindproduct is, dan zal de router moeten ingesteld worden als een Access Point (toegangspunt) op zijn configuratiepagina. Deze pagina is te bereiken door het IP-adres van de router in te typen in de browser van een computer die met de router verbonden is. Dit adres staat in de handleiding van de router en begint meestal met 192.168., gevolgd door twee andere getallen die gescheiden zijn met een punt. Indien dit is gedaan is het alleen nog een kwestie om een ESSID (routernaam) en WEP/WPA(2)-sleutel (wachtwoord) in te voeren voor de router. Ook is het nodig om de DHCP-server uit te zetten en het IP-adres te veranderen van de tweede router om zo IP-conflicten met de eerste en tweede router te vermijden. Let wel op dat het IP-adres goed te onthouden is; indien dit adres gewijzigd wordt is dat het nieuwe adres van de configuratiepagina van de tweede router! Als dit is voltooid is het enkel nog een kwestie van de kabel die van de eerste naar de tweede router gaat te verbinden. Deze kabel mag niet in de WAN-poort van de tweede router verbonden worden, en moet daarom in een LAN-poort die een nummer heeft. Na deze stap is het netwerk gereed voor gebruik en is de router ingesteld. Let wel op dat de ruimte nu twee netwerken heeft: het ontvangende apparaat zal niet automatisch schakelen tussen de netwerken.

Tweede router optimaliseren

Een tweede router is goed te optimaliseren door bepaalde functies aan te passen. Indien een router met losse antennes is gekocht, kunnen deze gedemonteerd worden en zodoende vervangen worden met antennes die een sterker signaal uitzenden. Dit komt onder andere de penetratie door materialen, de snelheid en de stabiliteit van het netwerk ten goede. Ook kan, als er geen oudere apparaten worden aangesloten op het netwerk, het signaal zo ingesteld worden dat het alleen uit 802.11n bestaat, een signaal dat snelheden tot 300 Mbps toestaat. Modernere en duurdere routers hebben de mogelijkheid om 802.11ac te gebruiken, die snelheden tot 1,6 Gbps toestaat. Dit kan allemaal worden ingesteld op de configuratiepagina van de router. Het is daarbij ook belangrijk om te weten dat allebei de netwerken op verschillende kanalen moeten opereren. Als de eerste en tweede router beide op kanaal 6 opereren, dan kan dit een dovend effect hebben op beide netwerken. Zorg er daarom voor dat de frequentie-afstand tussen twee netwerken minstens 4 kanalen bedraagt.

Waarom geen extender?

Een extender is een apparaat dat in een stopcontact wordt gestopt en zodoende een wallmount heet. Een wallmount neemt het draadloze signaal van de router over en zet het signaal voort zonder enige toename in snelheid of stabiliteit. Het enige wat een wallmount namelijk doet is het bereik vergroten van het bestaande netwerk, waardoor er dikwijls geen verbetering merkbaar is bij aanschaf en gebruik van een wallmount.
© 2016 - 2024 Dysprosium, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn internet is traag: wat kan er mis zijn?Niets is vervelender dan een slome internetverbinding. Als je aan het surfen bent op het internet wil je gewoon een snel…
Computernetwerk aanleggen, draadloos netwerkComputernetwerk aanleggen, draadloos netwerkEen draadloos computernetwerk is zo gemaakt. Steeds meer mensen hebben in huis meerdere computers staan en willen daarom…
Draadloos internet versterkenDraadloos internet versterkenDraadloos internet wordt steeds vaker toegepast in huizen. Het is ook logisch, want alle kabels maken het overzicht niet…
Een draadloze IP-camera aansluiten in drie stappenJe huis, bedrijf, auto, etc. beveiligen kun je makkelijk zelf doen met behulp van een IP-camera. Ze worden steeds popula…

Ergonomisch toetsenbord: voorkomt RSI en typefoutenErgonomisch toetsenbord: voorkomt RSI en typefoutenWerk je op dagelijkse basis met een toetsenbord en heb je last van je polsen of handen of wil je dit juist voorkomen, da…
Laptopreparatie: Ondersteuning en tipsLaptopreparatie: Ondersteuning en tipsLaptops gaan regelmatig kapot. De levensduur van een laptop is over het algemeen aanzienlijk korter dan die van een desk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Inaara, Pixabay
  • http://www.allesoverdraadloosinternet.nl/access-point/waar-gebruik-je-een-wireless-bridge-voor/
  • http://www.kabelnetveendam.nl/helpdesk/faqs/wat-is-het-verschil-tussen-de-standaarden-802-11b-en-802-11g/
Dysprosium (40 artikelen)
Laatste update: 30-11-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.