Trage internetverbinding? Een tweede router is de oplossing

Benodigdheden voor een nieuw netwerk
Om een nieuw netwerk op te stellen is het belangrijk om een tweede router, een lange ethernetkabel (CAT 5e of CAT 6) en, indien gewenst, kabelgoten of kabelclips aan te schaffen. Dit is afhankelijk van de wens om de ethernetkabel weg te werken of niet. Ook is het mogelijk om een ethernetkabel zelf door te trekken, in dat geval zijn een kale ethernetkabel, UTP-connectoren, een UTP-tang en een trekveer nodig.Mogelijke oorzaken van een trage verbinding
Een trage of instabiele internetverbinding is heel vervelend. De redenen waarom een signaal zo verzwakt wordt is niet gemakkelijk te achterhalen, alhoewel een paar oorzaken en hun oplossingen al het leeuwendeel van het probleem kunnen oplossen. Een signaal kan namelijk verzwakt worden door:- Destructieve interferentie. Indien veel netwerken in een bepaald gebied aanwezig zijn en op hetzelfde kanaal (frequentie) hun signaal uitzenden, kan dit destructief werken waardoor het signaal wegvalt.
- Materiaal. Het signaal dat uitgezonden wordt door de router zwakt sterk af indien materialen zoals gewapend beton, gips en steen tussen de router en het ontvangende apparaat zitten.
- Te veel apparaten.Als er veel apparaten gebruik maken van hetzelfde netwerk, dan deelt de router breedband tussen al deze IP-adressen, die mogelijk tegelijkertijd data opvragen. Hierdoor is zowel het signaal als de snelheid afgezwakt.
- Verkeerde instellingen. Dit is een probleem dat voorkomt bij mensen die zelf hun netwerk hebben geconfigureerd.
Waarom een tweede router?
De meeste problemen ondervindt men bij het ontvangen van een signaal op een verdieping waar de router niet zit. Dit komt dikwijls door de significante afzwakking van het signaal, wat bij 5 GHz-routers relatief sneller het geval is dan bij 2,4 GHz-routers. Om dit te voorkomen is het handig om een tweede router te plaatsen, die via een ethernet-kabel verbonden is met de eerste router, op de verdieping waar de problemen zich voordoen. Door de tweede router met de eerste via een kabel te verbinden is er vrijwel geen verlies van snelheid (naast de nauwelijks merkbare vertraging door het bouwen van een tweede netwerk op een bestaand netwerk: overlay) omdat het signaal via een kabel wordt doorgegeven, afgezonderd van interferentie door andere netwerken. Hierdoor is de snelheid bij het draadloze gebruik van een tweede router vrijwel identiek aan de snelheid van de bekabelde verbinding bij de eerste router.Hoe een tweede router op te stellen
Ervan uitgaande dat een tweede router is aangeschaft, is het handig om te weten wat men precies ermee wil bereiken. Als een tweede netwerk het gewenste eindproduct is, dan zal de router moeten ingesteld worden als een Access Point (toegangspunt) op zijn configuratiepagina. Deze pagina is te bereiken door het IP-adres van de router in te typen in de browser van een computer die met de router verbonden is. Dit adres staat in de handleiding van de router en begint meestal met 192.168., gevolgd door twee andere getallen die gescheiden zijn met een punt. Indien dit is gedaan is het alleen nog een kwestie om een ESSID (routernaam) en WEP/WPA(2)-sleutel (wachtwoord) in te voeren voor de router. Ook is het nodig om de DHCP-server uit te zetten en het IP-adres te veranderen van de tweede router om zo IP-conflicten met de eerste en tweede router te vermijden. Let wel op dat het IP-adres goed te onthouden is; indien dit adres gewijzigd wordt is dat het nieuwe adres van de configuratiepagina van de tweede router! Als dit is voltooid is het enkel nog een kwestie van de kabel die van de eerste naar de tweede router gaat te verbinden. Deze kabel mag niet in de WAN-poort van de tweede router verbonden worden, en moet daarom in een LAN-poort die een nummer heeft. Na deze stap is het netwerk gereed voor gebruik en is de router ingesteld. Let wel op dat de ruimte nu twee netwerken heeft: het ontvangende apparaat zal niet automatisch schakelen tussen de netwerken.
Tweede router optimaliseren
Een tweede router is goed te optimaliseren door bepaalde functies aan te passen. Indien een router met losse antennes is gekocht, kunnen deze gedemonteerd worden en zodoende vervangen worden met antennes die een sterker signaal uitzenden. Dit komt onder andere de penetratie door materialen, de snelheid en de stabiliteit van het netwerk ten goede. Ook kan, als er geen oudere apparaten worden aangesloten op het netwerk, het signaal zo ingesteld worden dat het alleen uit 802.11n bestaat, een signaal dat snelheden tot 300 Mbps toestaat. Modernere en duurdere routers hebben de mogelijkheid om 802.11ac te gebruiken, die snelheden tot 1,6 Gbps toestaat. Dit kan allemaal worden ingesteld op de configuratiepagina van de router. Het is daarbij ook belangrijk om te weten dat allebei de netwerken op verschillende kanalen moeten opereren. Als de eerste en tweede router beide op kanaal 6 opereren, dan kan dit een dovend effect hebben op beide netwerken. Zorg er daarom voor dat de frequentie-afstand tussen twee netwerken minstens 4 kanalen bedraagt.