Nintendo 3DS ombouwen en Homebrew software downloaden
De Nintendo 3DS is de nieuwste handheld spelcomputer van Nintendo. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je met behulp van een speciale speldiskette bestanden van internet kunt lezen met je 3DS. Aan de spelcomputer zelf hoeft niets te worden veranderd.
Nieuwe elementen aan de 3DS
De nieuwe spelcomputer van nintendo biedt nu de mogelijkheid om spellen in 3D te spelen. Met behulp van een schuifje kan je de mate van 3D instellen op een niveau dat voor jou prettig is. Ook heb je geen speciale bril nodig om de diepte te zien. Ook een grote toevoeging is de analoge stick aan de linkerkant die een nog nauwkeurigere besturing mogelijk maakt! Verder zijn er heel veel games die alleen op de 3DS speelbaar zijn, zoals
Mario Kart 7 en
Super Mario 3D Land.
Wat is ombouwen?
De spelcomputer in staat stellen om bestanden te lezen die je zelf op je computer hebt gezet wordt ook wel ombouwen genoemd. Voor de echte videoconsoles zoals de Playstation en de Gamecube is het vaak nodig om de software van het spelsysteem zelf te veranderen om deze bestanden te kunnen lezen, hierdoor heeft het deze naam gekregen. Voor de 3DS hoef je helemaal niets te veranderen aan de spelcomputer zelf, de benodigde software hoef je alleen op een zogenaamde
flashcard/
flashkaart te zetten. Ook de bestanden die je wilt gebruiken zet je op de kaart. Je kan zo bijvoorbeeld back-ups maken van de spellen die je hebt gekocht. Met speciale hulpprogramma's is het zelfs mogelijk om muziek te luisteren op je 3DS!
De hardware die je nodig hebt: Flashkaart, MicroSD-kaart, USB-adapter
Voor het kunnen spelen van spellen die afkomstig zijn van jouw pc heb je zowel speciale software als hardware nodig. Hardware is een "ding", iets dat je in je handen kunt houden. De spelcomputer zelf is bijvoorbeeld hardware, maar ook een muis van een computer. De hardware die je hier nodig hebt is een flashkaart. Op internet zijn veel aanbieders van deze kaarten, onder andere de R4 kaart, de Acekard2i, de M3i Zero en de Ez Flash Vi. Elk van deze kaarten zijn geschikt om in het gleufje te doen waar normaal gesproken een gewoon spelletje voor de 3DS ingaat.
In de flashkaart zelf zit weer een kleiner gleufje. Hierin kan je een
microSD-kaart stoppen. Dat is een kleine geheugenkaart waar jij alle spellen, muziek en andere bestanden op zet. Bij de flashkaart zit soms al een microSD-kaart geleverd, je moet goed opletten of die er al bijzit. Vaak zit er dan ook een kleine
USB-adapter bij waar de micro SD ook in kan. Dit zorgt ervoor dat de geheugenkaart bestanden kan ontvangen van je PC of Mac, gewoon via een USB-poortje.
De USB-adapter en de micro SD kaart zijn allebei ook los verkrijgbaar.
De software die je nodig hebt: Homebrew
Voordat je 3DS kan lezen wat er op de micro SD kaart staat heb je eerst een speciaal programma nodig dat je op de SD kaart zet. Anders is het niet mogelijk om spellen te spelen vanaf de kaart. Dit type programma heet
Homebrew. Ook hier zijn verschillende versies van. Een versie van dit programma heet
Wood, maar er zijn meerdere aanbieders. Als je het programma op internet hebt gevonden kan je het downloaden. Volg daarbij de instructies om het op de SD kaart te installeren.
Voor het Homebrew programma "Wood" geef ik nog wat extra uitleg om het goed op je flashcard te krijgen. Op de meeste sites waar je het programma kan downloaden, heeft het de extensie (=het eindigt op) .rar. Dit betekent dat het programma is ingepakt als klein, compact pakketje. Je zult het eerst moeten uitpakken om te zien welke bestanden erin het pakketje zitten. Hiervoor heb je weer een programma nodig, zoals
WinRar voor windows of
RARexpander voor de Mac. Als je het benodigde uitpakprogramma hebt kan je de bestanden uit het pakketje zien; als het goed is zijn het de volgende bestanden:
- _rpg,
- _DS_MENU.DAT,
- changelog.txt,
- readme.txt
De laatste twee bestandjes bevatten alleen wat uitleg in het Engels over hoe het werkt enz. De eerste twee bestanden _rpg en
_DS_MENU.DAT zet je simpelweg op de microSD kaart. Hiervoor doe je de SD kaart in de USB-adapter, en steek je de adapter in de USB-poort van je computer. Als het goed is verschijnt er automatisch een bericht op je computer dat hij de SD kaart heeft gevonden. Open nu de SD-kaart via "Computer" (soms: Deze computer of mijn computer.) Op de Mac verschijnt de SD kaart automatisch op het bureaublad, het heeft de naam "NONAME" (geen naam betekent dat, als je wilt kan je de schijf later een andere naam geven). Sleep de twee bestanden naar de SD-kaart en je hebt het benodigde programma erop gezet!
Klaar om te spelen
Nu kan de Nintendo 3DS spellen lezen die op de SD kaart staan. Een spel voor de 3DS heeft de extensie .3ds. Zet het spel op de SD-kaart, eventueel in een mapje als je dat overzichtelijker vindt. Klik op "schijf uitwerpen" om de USB-adapter veilig te kunnen verwijderen. Bij een PC staat er een symbooltje rechtsonderin het scherm waarmee dit kan, bij de Mac kan je de schijf "NONAME" naar de prullenbak slepen. Nu kan je de USB-adapter uit de computer halen. Haal nu de microSD kaart uit de adapter en stop hem in het kleine gleufje bovenop de flashkaart. Als je de flashkaart nu in de 3DS stopt kan de spelcomputer het spelletje wat je er net hebt opgezet uitvoeren!
Als je een vraag hebt kan je die hieronder stellen bij "reageren". Ik beantwoord jullie vragen graag, maar als je zelf het antwoord weet op een vraag van iemand anders kan je dat hier ook plaatsen. Veel speelplezier!