Hoe werkt Dropbox?
Dropbox is een gratis dienst, waarmee je foto’s, video’s, documenten en andere bestanden op al je PC’s, laptops, tablets en telefoons kan delen. Ieder bestand dat je opslaat in je Dropbox, wordt gelijk ook op alle andere pc’s en laptops gezet en op de website van Dropbox. Of je nu onderweg bent, op kantoor of thuis werkt, met Dropbox kun je alle computers die je gebruikt synchroniseren. Voor zowel de iPhone als de android telefoons zijn er Dropbox apps.
Met meerdere mensen delen
Behalve het delen van bestanden op de eigen computer, kunnen bestanden ook op de computers van anderen gedeeld worden. Dit is een uitkomst, als er met meerdere personen samengewerkt wordt voor een project voor school of werk. Het werkt dan als was het een netwerkschijf.
Hoe installeer je Dropbox?
Het installeren van Dropbox is eenvoudig en verschilt niet zo zeer van andere software. Volg de volgende stappen om Dropbox te installeren:
- Surf naar www.dropbox.com
- Klik op downloaden
- Het downloaden begint gelijk. De browser (internet Explorer, Chrome, etc.) slaat dit op in de map downloads. Je kunt bij het bestand via je browser, maar je kunt het bestand ook terugvinden in de map downloads.
- Open het bestand door er op te klikken. Vervolgens komt er één van de volgende opties
- Bij sommige PC’s en laptops komt er een waarschuwing over het aanbrengen van wijzigingen op de harde schijf, klik dan op ja.
- In andere gevallen moet er op “next” (of “volgende”) geklikt worden.
- Na het afronden van de installatie komt gelijk het inlogscherm van Dropbox. Als je daar nog niet geregistreerd bent, dan moet je je eerst registreren. Deze optie staat aan de onderzijde van het inlogscherm.
- Met je geregistreerde e-mailadres en wachtwoord kun je vervolgens inloggen.
De Dropbox map
Op je bureaublad is de Dropbox map geïnstalleerd. Deze map werkt nagenoeg hetzelfde als alle andere mappen op je computer, met het enige verschil dat deze map door Dropbox gesynchroniseerd wordt met alle andere aangesloten computers, tablets en telefoons.
De bestanden in je Dropbox map hebben een klein icoontje:
- Groene cirkel met vinkje: het bestand is bijwerkt
- Blauwe cirkel met pijlen: het bestand wordt bewerkt.
Bestanden aan je Dropbox map toevoegen
Dit werkt precies zoals bij andere bestanden verplaatsen binnen verkenner.
- Klik op het bestand en sleep het naar Dropbox
- Laat het bestand los, de cirkel met blauwe pijlen verschijnt, een teken dat Dropbox het bestand bijwerkt.
- Na het bijwerken is het groene icoontje met vinkje aanwezig.
Bestanden delen
Als je in je Dropbox op een bestand of op een map klikt met de rechtermuistoets, dan komt er een menu tevoorschijn. Een optie is om het bestand te delen. Als deze optie geselecteerd wordt, dan wordt er een link naar het bestand (op de website van Dropbox) gemaakt. Vervolgens kun je een email maken en daar de link aan toevoegen (door de link te plakken).
Camera upload
Het is mogelijk om foto's gemaakt met tablet of telefoon te uploaden met de app van dropbox. Minder bekend is dat de foto's van een fotocamera ook geüpload kunnen worden. Om dit te doen, ga als volgt te werk:
- zorg dat de optie: automatisch afspelen aanstaat
- sluit de camera aan en de vraag komt vervolgens of de foto's geüpload moeten worden naar Dropbox
- selecteer foto's en video's uploaden en de de foto's en video's worden geüpload naar Dropbox
Opslagruimte Dropbox
Bij Dropbox krijgt iedere gebruiker standaard 2 Gb aan ruimte voor opslag van bestanden. Er zijn opties om de capaciteit te vergroten.
Activiteiten op website Dropbox
Als je naar de website gaat, dan is er een link naar “eerste stappen”. Volg deze eerste stappen op Dropbox en er wordt een extra 250 Mb beschikbaar gesteld.
Nieuwe gebruikers
Een andere optie om meer ruimte te krijgen is door het uitnodigen van vrienden, familie en collega’s. Per aangebrachte nieuwe gebruiker komt er nogmaals 500 Mb beschikbaar.
Abonnement
Een optie is om een abonnement te nemen: Dropbox Pro. Door een maand of jaarabonnement te nemen kan de capaciteit uitgebreid worden.
Concurrentie voor Dropbox
Het succes van Dropbox is niet ongemerkt gebleven en er zijn dan ook concurrenten. De grootste concurrenten zijn waarschijnlijk Google Drive en Windows Live Skydrive (van Microsoft). Dropbox heeft de naam en de reputatie voor deze dienst, maar op de lange termijn is de concurrentie niet te onderschatten. Het aantal aanbieders is legio en daarom is hieronder een kort overzicht van de belangrijkste concurrenten:
Google drive
De functionaliteit van Google Drive is gelijk aan Dropbox, maar bij Google Drive wordt 5 Gb aan ruimte beschikbaar gesteld. Daarnaast is het mogelijk om bestanden van Google Docs met Google Drive te integreren. Met Google docs kunnen bestanden online bewerkt worden.
Windows Live Skydrive
Vergelijkbaar met Google Drive en Dropbox, maar met een opslagruimte van maar liefst 7 Gb is Skydrive een serieuze concurrent. Het is mogelijk om bestanden naar de browser te slepen of naar de app.
Syncplicity
Syncplicity komt grotendeels overeen met Dropbox en heeft ook 2 Gb aan opslagcapaciteit. Een voordeel van Syncplicity is de optie om ook bestanden, die niet in de Syncplicity map staan, in de cloud op te slaan
Spideroak
Spideroak kent grote overeenkomst met Dropbox en Syncplicity, maar verschilt op het punt van veiligheid. Alle bestanden zijn versleuteld met een uniek (door de gebruiker in te stellen) wachtwoord. Dit is tevens het zwakke punt. Bij verlies of vergeten van het wachtwoord, zijn de bestanden verloren. De versleuteling is gebaseerd op het unieke wachtwoord en ieder ander (nieuw) wachtwoord past niet bij de versleuteling.