Wat is Dropbox en hoe werkt het?

Wat is Dropbox en hoe werkt het? Dropbox is één van de meest populaire online opslagdiensten (cloud-diensten) van Nederland. Antwoorden op de vragen wat Dropbox precies is, wat je er mee kunt en hoe je het kunt gebruiken zullen worden beantwoord. Daarnaast zullen praktische tips worden aangereikt welke je bijvoorbeeld helpen bij het verdienen van extra gratis opslagruimte.

Wat is Dropbox?

Dropbox is een online opslagdienst (cloud) waar je allerlei bestanden kunt opslaan. Door software te installeren op je computer, smartphone of tablet wordt er een extra documentenmap op je apparaat aangemaakt. Wanneer je bestanden (word, pdf, excel, foto's, video's, muziek etc.) opslaat in deze map zullen deze automatisch online opgeslagen worden in een veilige omgeving. Doordat de documenten in de "cloud" staan, heb je te allen tijde met al je aangesloten apparaten toegang tot je documenten. Documenten in jouw Dropbox kunnen eenvoudig en veilig worden gedeeld met bekenden door het sturen van een link.

Dropbox pakketten

Dropbox biedt zijn gebruikers de volgende pakketten aan:
 • Basic, opslagcapaciteit tot 2GB, kosten: GRATIS
 • Pro, opslagcapaciteit tot 10GB, kosten €9,99 per maand
 • Business, opslagcapaciteit onbeperkt, tot 5 gebruikers, kosten per situatie verschillend

Dropbox(-app) installeren

Op de website van Dropbox kun je eenvoudig en makkelijk een Dropbox-account account aanmaken. Na het invullen van je gegevens en door akkoord te gaan met de gestelde voorwaarden kun je klikken op sign up. Vervolgens wordt je gevraagd van welk pakket (hierboven genoemd) je gebruik wilt maken. Daarna zal de software worden gedownload op je computer welke je vervolgens kunt gaan installeren. Hierbij wordt onder andere een speciale Dropbox-map op je computer aangemaakt (exacte locatie kun je zelf bepalen).

Ook op je smartphone of tablet kun je eenvoudig Dropbox installeren door de Dropbox-app te downloaden in de Appstore. Na installatie kun je inloggen binnen de app met jou email adres en het door jou aangemaakte wachtwoord. Met een internetverbinding kun je inloggen en krijg je toegang tot je Dropbox bestanden.

Ook is het mogelijk om bij je Dropbox-bestanden te komen door in te loggen op de website van Dropbox. Hier kun je dan in een online gebruikers omgeving je bestanden beheren. Dit kan handig zijn wanneer je de Dropbox software niet kunt downloaden doordat je bijvoorbeeld op een openbare computer werkt (werk, school, bibliotheek etc.)

Hoe werkt Dropbox?

Dropbox werkt heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Zoals eerder al genoemd kun je Dropbox installeren op je apparaten of door online in te loggen op de website van Dropbox. Wanneer je Dropbox hebt geïnstalleerd zal er een speciale Dropbox-map aangemaakt worden. Wanneer je bestanden opslaat in deze map zullen deze automatisch worden gesynchroniseerd en dus opgeslagen worden in de cloud. Je kunt ook bestaande bestanden simpel weg knippen, kopiëren en plakken in de Dropbox-map. Naast de hoofd Dropbox-map ben je zelf vrij om hier eventuele submappen in aan te maken, zodat al je bestanden netjes en overzichtelijk geordend blijven.

Dropbox-opslagruimte

Bij de hier eerder benoemde Dropbox-pakketten horen verschillende opslagcapaciteiten. Het basispakket is standaard gelimiteerd tot 2GB aan opslagruimte. Het leuke is dat Dropbox je beloont met extra gratis opslagcapaciteit voor het uitvoeren van bepaalde handelingen. Deze zijn hieronder voor je op een rij gezet.

Volg het "get started" programma, + max. 250mb

Na het uitvoeren van alle get started stappen ontvang je 250mb extra opslagcapaciteit. De stappen welke je hiervoor moet uitvoeren zijn:
 • Neem de Dropbox tour
 • Installeer Dropbox op je computer
 • Plaats bestanden in je Dropbox map
 • Installeer Dropbox op andere computers die je gebruikt
 • Deel een Dropbox-map met je vrienden of collega's
 • Nodig een aantal vrienden uit om zich ook aan te melden voor Dropbox
 • Installeer Dropbox ook op je mobiele apparaten (Dropbox app)

Koppel je Dropbox aan je social media accounts, + max. 500mb

Wanneer je een Facebook en Twitter gebruiker bent kun je tot 500mb extra ruimte verdienen. Dit kun je doen door je in te loggen op de Dropbox website en hier je Facebook en Twitter account te koppelen aan je Dropbox-account. Daarnaast kun je @Dropbox op Twitter gaan volgen en een simpel bericht over Dropbox te tweeten.

Vrienden uitnodiging, + max 16GB

De eenvoudigste manier om snel extra Dropbox ruimte te verdienen is door vrienden uit te nodigen voor Dropbox. Dit kun je doen door het sturen van je referral-link. Wanneer deze vrienden zich aanmelden via deze link krijg jij niet alleen 500mb extra opslagcapaciteit maar ook je vrienden. Dus wanneer er acht mensen zich via jouw link aanmelden voor Dropbox heb je al 4GB extra opslagruimte. Hiermee kun je de opslagruimte met maximaal 16GB uitbreiden.

Gebruik de mailapplicatie Mailbox, + max. 1GB

Door het mailprogramma (mailapplicatie) genaamd Mailbox te gebruiken kun je 1GB extra geheugen verdienen. Log je simpelweg in op deze mailapplicatie met je Dropbox-account. Klik ook hier op get started en geef aan dat je je Dropbox wil koppelen aan het mailbox programma. Je extra opslagruimte zal vervolgens worden toegevoegd.

Camera uploads, + max. 3GB

Wanneer je op je mobiele apparaat (Apple of Android) automatisch foto en video uploading aanzet kun je ook 3GB extra verdienen. Telkens wanneer je opslagruimte vol raakt door de automatische uploads van foto's zal er 500mb extra geheugen worden toegevoegd aan je account. Dit zal in totaal zes keer gebeuren met een max. van 3GB.

Dropbox-account verwijderen

Je kunt eventueel je Dropbox-account ook weer verwijderen. Na het klikken op de link kan het nodig zijn om je in te loggen met je Dropbox-gegevens. Daarna krijg je een scherm waar je je wachtwoord nog een keer dient in te vullen ter bevestiging van het verwijderen en een reden te geven waarom je dit graag zou willen. Klik op delete en je account zal definitief worden verwijderd.

Alternatieven voor Dropbox

Naam Standaard gratis opslagruimte Bestandslimiet Platform
Box10 GB250 MBWindows, Mac, iOS
BitCasa10 GBonbekendWindows, Mac, Linux (alfa), Android en iOS
Copy15 GBOnbeperktWindows, Mac, Linux
CrashPlanonbekendOnbeperktWindows, Mac, Linux, Solaris
Google Drive15 GB1 TBWindows, Mac, Android, iOS, ChromeOS en internet
iCloud5 GBOnbeperktWindows, Mac, iOS en internet
Kitedrive2 GB2 GBWindows, Mac, Linux (alfa),
Microsoft OneDrive15 GB2 GBWindows, Mac, Windows Phone, iOS, Android en internet
OwnCloudOnbeperktOnbeperktWindows, Mac, Linux, Android en internet
Pogoplug5 GBOnbeperktWindows, Mac, iOS, Android en internet
RapidDrive10 GB300 MBWindows, Mac, Linux, iOS & Android
SpiderOak2 GBOnbeperktWindows, Mac, Linux
Ubuntu One5 GB5 TBWindows, Mac, Linux, Android, iOS en internet
© 2014 - 2024 Globalview, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis online back-up maken van je bestanden met DropboxEen goede back-up maken van je bestanden is erg belangrijk, dat weet iedereen van wie zijn computer wel eens gecrasht is…
Wat is Dropbox en hoe gebruik je het?Dropbox zou ooit begonnen zijn als een idee omdat oprichter Drew Houston tijdens zijn studie aan de universiteit regelma…
Onedrive cloud opslag van MicrosoftOnedrive cloud opslag van MicrosoftOnedrive (voorheen beter bekend als Microsoft Skydrive), sla je bestanden vandaag nog op in de cloud! Lees hoe Onedrive…
Hoe werkt Dropbox?Hoe werkt Dropbox?Dropbox is een gratis dienst, waarmee je foto’s, video’s, documenten en andere bestanden op al je PC’s, laptops, tablets…

De negatieve impact van sociale netwerksitesDe negatieve impact van sociale netwerksitesSociale media heeft de manier waarop mensen met elkaar omgaan in veel opzichten sterk veranderd. Het heeft onder andere…
YouTube vs VimeoJe neemt een filmpje op waarin je de nieuwe hit van Celine Dion luid scandeert en je wilt uiteraard je zangtalent tonen…
Bronnen en referenties
 • Dropbox.nl
 • Wikipedia.nl
Globalview (10 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.