Hoe werkt Afterpay?

Hoe werkt Afterpay? Na het winkelen in de webshop moet u afrekenen bij de onlinekassa van de webshop. U kunt vervolgens kiezen voor de betalingsmethode, bijvoorbeeld iDeal, creditcard, rembours of achteraf betalen. Volgens de Nederlandse wet is het verplicht om minimaal één mogelijkheid te bieden om pas te betalen na ontvangst van de goederen. Veelal is dit rembours of achteraf betalen, maar Afterpay biedt een aantrekkelijk alternatief voor zowel consument als webshop.

Hoe gaat betalen via Afterpay?

Het betalen via Afterpay gaat in een aantal stappen:
 1. U kiest voor de mogelijkheid tot achteraf betalen, vaak ziet u dan al het logo van Afterpay.
 2. Vervolgens moet u een aantal persoonsgegevens invoeren, waarna Afterpay een snelle controle doet van uw persoonsgegevens. In deze controle zit ook een eerste controle op kredietwaardigheid. Als u al gebruik maakt van Afterpay, dan zal Afterpay al een kredietlimiet voor u hebben opgenomen in hun systeem.
 3. Na de controle van de persoonsgegevens, kunt u klikken op “bevestigen”, waarna de webshop de goederen zal versturen.
 4. U ontvangt de goederen en kan deze bekijken, controleren en eventueel weer retour sturen. Afterpay stuurt u bij ontvangst van de goederen een betalingsoverzicht per email.
 5. Het openstaande bedrag kan betaald worden per iDeal of per telebankieren. Als u artikelen retour gestuurd heeft, dan hoeft u alleen het bedrag te betalen van de artikelen die u houdt. De betalingstermijn aan Afterpay is 2 weken. Belangrijk is om wel aan de betalingstermijn te houden, want uw kredietwaardigheid kan er van afhangen bij een volgende bestelling online.

Eerst zien, dan pas betalen

Een grote groep mensen kiest ervoor om niet alles gelijk af te rekenen. Dit heeft zijn voordelen, zoals:
 • Eerst zien, dan betalen. U heeft de goederen ontvangen (en weet dus zeker dat de tegenpartij levert) en kunt ze controleren, voordat u gaat betalen. Dit lijkt min of meer als een reguliere winkel, waarbij u ook eerst de spullen controleert en dan pas betaald.
 • Met een betalingstermijn van twee weken kunnen mensen in afwachting van hun salaris, alvast hun bestelling doen. Hierdoor kan er geprofiteerd worden van kortingen of is het mogelijk om unieke zaken toch te kopen.
 • Soms grotere bestelling mogelijk dan iDeal. Als u meerder items wilt proberen, bijvoorbeeld u weet de kledingmaat niet zeker, dan kunt u uiteraard meerdere items bestellen. Wat u niet gebruikt, stuurt u retour. Omdat u meerdere items bestelt, is het saldo op uw bankrekening misschien niet voldoende. Door achteraf te betalen, kunt u eerst controleren wat u houdt en vervolgens alleen dat betalen wat u houdt.

Waarom kan ik niet betalen met Afterpay?

Afterpay heeft één grote database met betalingsgegevens van personen. Bij het invullen van uw gegevens controleert Afterpay uw betalingsgedrag gelijk in de database. De redenen om een betaling met Afterpay te weigeren kunnen zijn:

Eerste order

Voor iedere eerste order met Afterpay, stelt Afterpay een maximaal orderbedrag. In dat geval kan er alleen besteld worden voor een lager bedrag of via, bijvoorbeeld, iDeal.

Meerdere orders open

Het kan zijn dat er meerdere orders tegelijk open staan, waardoor ongemerkt het maximale krediet bij Afterpay bereikt is.

Niet tijdig betalen

Als Afterpay een herinnering stuurt en deze wordt niet gelijk voldaan, dan zal de mogelijkheid om te betalen via Afterpay tijdelijk geblokkeerd worden.

Veilig

Door het betalen na ontvangst van goederen weet u zeker dat u uw bestelling krijgt. De betaling kan vervolgens gebeuren via telebankieren of iDeal. Een andere optie is om Afterpay te machtigen. Deze wijze van achteraf betalen is veel veiliger dan bijvoorbeeld een bestelling onder rembours te laten komen. In dat geval heeft u geld in huis en dit kunt u verliezen, of kwijtraken bij een inbraak of overval.

Zakelijk

Wettelijk zijn webshops verplicht om een betaalmogelijkheid na ontvangst van de bestelling te hebben. De mogelijkheid voor rembours bestaat al lang, maar brengt kosten met zich mee, waardoor deze optie duur is.

Zakelijk gezien zijn er dan ook de volgende voordelen:
 • Voldoen aan de wettelijke verplichting voor een betalingsoptie na ontvangst van bestelling
 • Overname van betalingsrisico door Afterpay. Bij wanbetalers is het risico geheel voor Afterpay.
 • Aantrekkelijk bij bestelling via mobiele telefoons, wat veelal onderweg gebeurt. Bij iDeal moeten klanten vaak (Rabobank , ABNAMRO) een e-reader hebben. Door de optie achteraf betalen te gebruiken, is gedoe met iDeal niet nodig.

Bertelsmann

In de loop der jaren is Afterpay een zelfstandig bedrijf geworden, maar is nog altijd onderdeel van Bertelmanns, een groot Diuits mediabedrijf. Dit bedrijf heeft een miljardenomzet en is in Nederland vooral bekend met de televisiezenders van RTL.
© 2014 - 2024 Roboh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internetbankieren, Rabobank komt met kleine iDealInternetbankieren, Rabobank komt met kleine iDealHet kopen op het internet raakt in ons land steeds meer ingeburgerd. Internetbankieren groeit in Nederland als kool. Als…
Kopen op rekeningKopen op rekeningKopen op rekening of kopen op afbetaling is vooral comfortabel kunnen kopen. Niet meer direct afrekenen, maar kopen en m…
Banken & met Visa betalen via een internet kassaBanken & met Visa betalen via een internet kassaIn Nederland is iDeal de meest gebruikte betaalmethode voor online aankopen en online betalen. Maar iDeal heeft ook zijn…
Online schoenen kopenOnline schoenen kopenOnline schoenen kopen is een steeds groter wordende trend. Steeds meer schoenenzaken beginnen naast hun bestaande winkel…

Geld verdienen met websites testenGeld verdienen met websites testenIn nieuwe sites zitten altijd wel fouten en daarom moeten deze websites getest worden. Deze fouten kunnen niet altijd vo…
Hoe werkt Dropbox?Hoe werkt Dropbox?Dropbox is een gratis dienst, waarmee je foto’s, video’s, documenten en andere bestanden op al je PC’s, laptops, tablets…
Bronnen en referenties
 • https://www.afterpay.nl/nl/
Reacties

Marel, 19-04-2017
Ik moet een rekening betalen maar doordat ik iets retour stuur is het bedrag anders dan er vermeld staat. Hoe kan ik dat bedrag wat al voorgedrukt staat veranderen? Reactie infoteur, 24-04-2017
In dat geval betaal je alleen voor de producten die je houdt, plus eventuele verzend- en servicekosten. Doe dit binnen de termijn die aangegeven staat in je betaaloverzicht. Zodra jouw retour is verwerkt ontvang je hiervan per e-mail een bevestiging.

Heb je na 2 weken nog geen bevestiging ontvangen? Neem dan contact op met de webshop om te vragen of je retour goed is aangekomen.

Ramona, 02-06-2015
Hoe werkt afterpay wanneer ik alles terug wil sturen, moet ik dan toch eerst betalen of niet. En moet ik te allen tijde de verzendkosten betalen. Of hoeft dat dan ook niet? Reactie infoteur, 16-06-2015
Betaling:
Afterpay is afhankelijk van de webshop. Als de webshop snel werkt, dan zal jouw factuur binnen de betalingstermijn gecorrigeerd worden.

Zo niet, dan is het verstandig om contact op te nemen met Afterpay en aan te geven dat je de goederen retour gestuurd hebt. Afterpay koppelt aan iedereen een bepaald krediet. Als je dus niet tijdig belt, dan gaat jouw kredietwaardigheid omlaag.

Verzendkosten
Volgens de wet moeten alle kosten gecrediteerd worden, als de goederen binnen 14 dagen retour gestuurd worden. Maar Afterpay hanteert de algemene voorwaarden van de webshops, wat betreft verzendkosten en overige kosten. Sommige webshops eisen de betaling van de verzendkosten, andere niet.

Overigens geldt het recht op retour alleen voor goederen, die via internet zijn aangeschaft en niet bederfelijk zijn, gepersonaliseerd, etc.

Roboh (28 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.