Gratis online back-up maken van je bestanden met Dropbox

Een goede back-up maken van je bestanden is erg belangrijk, dat weet iedereen van wie zijn computer wel eens gecrasht is. Naast de traditionele back-ups is het verstandig om ook online back-ups van je bestanden te maken. Dit kun je op Windows gratis doen door middel van Dropbox. Verder zijn er een aantal handige tips en trucs om het maken van back-ups met Dropbox zo eenvoudig mogelijk te maken zodat het makkelijker is je back-up goed bij te houden.

Wat is Dropbox

Dropbox is een aanbieder van cloud storage, cloud storage kun je zien als je eigen online harde schijf. Je kunt de bestanden op deze online schijf bekijken en aanpassen via je browser. Verder heeft Dropbox een programma waarmee je automatisch de bestanden van je computer kunt synchroniseren met deze online harde schijf. Met dit programma kun je er gemakkelijk voor zorgen dat er automatisch een online back-up gemaakt wordt van je belangrijke bestanden en dat deze bestanden automatisch worden bijgewerkt.

Voordelen online back-ups

Eenvoudiger back-ups maken wanneer bestanden gewijzigd zijn

Wanneer je Dropbox gebruikt voor het maken van online back-ups kun je al een back-up maken van een bestand door het simpelweg naar een map op je pc te kopiëren. Wanneer je dit bestand hierna aanpast worden de wijzigingen automatisch doorgestuurd naar je online harde schijf. Optioneel kun je de bestanden ook automatisch naar je andere apparaten laten synchroniseren.

Beschermd tegen falen van je hardware

Wanneer je zelf een offline back-up maakt op bijvoorbeeld je USB-stick is er altijd een kans dat je deze kwijt raakt. Ook is er de kans dat de USB-stick tegelijk verloren gaat als je computer wanneer je ze bij elkaar bewaart en er bijvoorbeeld een brand uitbreekt.

Overal toegang tot je online back-ups

Met Dropbox kun je vanaf elke computer met een internetbrowser bij je back-ups door simpelweg in te loggen. Zo kun je altijd je back-ups bekijken en vanaf elke computer een online back-up maken.

Automatisch 30 dagen geschiedenis van bestanden

Dropbox houdt automatisch de geschiedenis van bestanden bij voor de afgelopen 30 dagen. Verwijder of overschrijf je dus per ongeluk een bestand dan kun je dit binnen 30 dagen nog volledig herstellen.

Dropbox gebruiken voor online back-ups

Het is zeer eenvoudig om te beginnen om Dropbox te gebruiken voor online back-ups. In slechts een paar stappen heb je je eigen Dropbox-map waarvan een online back-up gemaakt wordt.

Registreren

Om online back-ups te kunnen maken van je bestanden moet je je eerst registreren op Dropbox.com. Hier vul je je naam, emailadres en wachtwoord in. Nadat je dit formulier hebt ingevuld wordt automatisch het installatieprogramma voor Dropbox gedownload, dit programma voer je uit door hierop te klikken.

Installeren

Na het afronden van de installatie verschijnt er een loginscherm. Hier vul je gebruikersnaam en wachtwoord in. Nadat je ingelogd bent ben je klaar om online back-ups te maken van je bestanden. Zoals in de introductie van de installatie te zien was is er een Dropbox-map aangemaakt waar je bestanden naar toe kunt slepen. Van de bestanden in deze map wordt nu automatisch een back-up gemaakt.

Persoonlijke voorkeuren instellen in Dropbox voor online back-ups

Na bovenstaande stappen uitgevoerd te hebben ben je in principe klaar om online back-ups te maken van je bestanden met Dropbox. Hieronder vind je nog een aantal instellingen die je kunt aanpassen als dat jouw voorkeur heeft. De voorkeuren kun je vinden door met je rechtermuisknop te klikken op het Dropbox-icoontje, het instellingenicoontje en vervolgens op voorkeuren....

Online back-ups maken van bestanden van verschillende apparaten

Naast het maken van online back-ups is een functie van Dropbox het synchroniseren van bestanden tussen apparaten. Als je dit fijn vindt hoef je niets aan de instellingen te veranderen, maar het kan zo zijn dat je niet wilt dat de bestanden tussen je computers gesynchroniseerd worden omdat dit teveel ruimte inneemt op je harde schijven. Als je dit niet wilt kun je instellen welke mappen wel en niet gesynchroniseerd moeten worden. In het voorkeurenscherm kun je deze mappen instellen in de instelling Selectieve Synchronisatie onder het kopje Accounts. Zo kun je per apparaat een eigen mapje maken en de synchronisatie van andere mappen uitzetten.

Map met back-upbestanden wijzigen

Standaard is de map met bestanden voor je online back-up C:/User/loginnaam/Dropbox. Heb je al een map waarin je al je bestanden voor back-up verzameld hebt dan kun je in de instellingen aangeven dat Dropbox een back-up moet maken van de bestanden uit deze map. Dit doe je door de instelling locatie te wijzigen onder het kopje Accounts.

Opslagruimte voor back-ups

Standaard geeft Dropbox in 2016 2GB aan schijfruimte voor je online back-ups. Echter kun je deze ruimte gemakkelijk uitbreiden door een aantal acties uit te voeren. Hiermee kan je in totaal tot ruim 20GB aan schijfruimte verdienen.

Gratis extra schijfruimte te verdienen in 2016

  • Volg de Dropbox-rondleiding (+250MB)
  • Je Facebook-account koppelen (+125MB)
  • Je Twitter-account koppelen (+125MB)
  • Dropbox op Twitter volgen (+125MB)
  • Laat weten wat je van Dropbox vindt (+125MB)
  • Dropbox bij vrienden aanbevelen (+500MB per vriend, max. 16GB)
  • Gebruik Dropbox voor camerauploads (+3GB)

Extra schijfruimte door abonnement

Heb je geen zin om de stappen uit te voeren voor extra schijfruimten of is zelfs de extra schijfruimte niet genoeg? Dan kun je altijd een het Dropbox premiumaccount nemen. De kosten hiervan in 2016 zijn € 9,99 per maand en hiervoor krijg je 1TB aan schijfruimte.

Alternatieven voor Dropbox

Dropbox is niet de enige aanbieder waarmee je online back-ups kunt maken. Andere bekende aanbieders van online opslag zijn Google drive en Microsoft One Drive. Deze aanbieders worden vaker gebruikt voor het online aanmaken en aanpassen van office documenten met respectievelijk Google Docs en Office 365.
© 2016 - 2024 Diederikdv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo raak je je bestanden nooit meer kwijt!Zo raak je je bestanden nooit meer kwijt!In het digitale tijdperk van nu, waar je een papierloze administratie- en kantoor hebt, en alles op je computer staat, k…
Online back up van uw belangrijke bestanden gratis en veiligOnline back up van uw belangrijke bestanden gratis en veiligEen back up maken van de belangrijkste bestanden is iets wat iedereen regematig zou moeten doen maar het is ook iets wat…
Onedrive cloud opslag van MicrosoftOnedrive cloud opslag van MicrosoftOnedrive (voorheen beter bekend als Microsoft Skydrive), sla je bestanden vandaag nog op in de cloud! Lees hoe Onedrive…

Versnel je trage computer of laptopVersnel je trage computer of laptopElke nieuwe generatie computers is weer sneller dan de vorige. We raken eraan gewend dat programma’s, tekstbestanden en…
Wat doen als je laptop warm of heet wordt? Oorzaken & tipsWat doen als je laptop warm of heet wordt? Oorzaken & tipsEen laptop is een erg handig elektronisch toestel dat je makkelijk overal mee naartoe kan nemen. Tegenover dit praktisch…
Bronnen en referenties
 • https://www.dropbox.com/tour/
 • https://www.dropbox.com/help/
 • https://www.dropbox.com/guide/business/manage-files/file-back-up-and-recovery
 • https://www.backblaze.com/blog/how-to-use-cloud-storage-with-online-backup/
 • https://www.google.com/intl/nl_nl/drive/
 • http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/getting-started-onedrive-tutorial
 • https://www.google.nl/intl/nl/docs/about/
 • https://support.office.com/nl-nl/article/Aan-de-slag-op-Office-com-91a4ec74-67fe-4a84-a268-f6bdf3da1804
Diederikdv (1 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.