YouTube vs Vimeo

Je neemt een filmpje op waarin je de nieuwe hit van Celine Dion luid scandeert en je wilt uiteraard je zangtalent tonen aan de rest van de wereld, wat is er dan een betere manier dan het te verspreiden via het World Wide web. Maar waar moet je het juist plaatsen? De meest bekende is ongetwijfeld YouTube maar is dit ook de beste? Hoe zit het met Vimeo?

YouTube

YouTube is een website speciaal ontworpen voor het delen van video's. Miljoenen gebruikers over de hele wereld hebben reeds een account gecreëerd op deze site die hen toelaat om video’s te uploaden die voor iedereen toegankelijk zijn. Elke minuut van de dag wordt meer dan 35 uur aan videomateriaal geüpload op YouTube.

Videobestanden kunnen erg groot zijn en zijn vaak te groot om te versturen naar iemand anders via e-mail. Door het plaatsen van een video op YouTube kan je je video simpelweg delen door het sturen van de url-koppeling naar de andere persoon.

YouTube werd opgericht in 2005 met de bedoeling om originele video-inhoud te delen maar sindsdien is het zowat een archief geworden voor het opslaan van je favoriete clips, liedjes en grappen en is het erg populair als marketing site voor bedrijven die het gebruiken om hun producten te promoten.

Voordelen

Het grootste voordeel van YouTube is het gigantische gebruikersbestand. Het is cliché om te zeggen dat een filmpje "viraal" gaat maar YouTube heeft effectief de macht om dit te doen. Door je werk op YouTube te plaatsen heb je de kans dat het zal gezien worden door duizenden of zelfs miljoenen mensen.

Nadelen

Hoewel YouTube geweldige voordelen kan voorleggen zijn er echter ook een aantal nadelen aan verbonden. YouTube is erg wispelturig over de copyright-wet terwijl je je altijd bewust moet zijn aan wie het auteursrecht van je filmpje nu eigenlijk toekomt. Als je wilt dat je opname auteursrechtelijk beschermd wordt zal je op YouTube waarschijnlijk bepaalde problemen ondervinden en zal je video een vrij lage ranking halen. Een ander groot nadeel van YouTube is het enorme publiek waarop het is gericht. Niet iedereen zal je werk waarderen wat kan leiden tot negatieve commentaren en ratings.

Vimeo

Vimeo is een videosharingplatform dat in 2004 werd gelanceerd door een groep filmmakers. Sindsdien is het platform uitgegroeid en heeft het meer dan 14 miljoen leden. De meesten van hen zijn kunstenaars in de film-, animatie-, muziekwereld en andere domeinen die Vimeo gebruiken als een manier om hun werk sneller te kunnen delen met de rest van de wereld.

Voordelen en nadelen

Vimeo beschikt over een kleinere gebruikersgroep wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn. Het is niet zo groot als YouTube en je zal dus ook minder views genereren. Vimeo is dus eerder beperkt door het feit dat minder mensen hiervan gebruik maken. Het voordeel is echter dat Vimeo erin geslaagd is om zich te onderscheiden als een meer serieus, kunst georiënteerd platform. Er kijken dus minder mensen naar je werk, maar diegene die kijken nemen het waarschijnlijk meer serieus. Er is dus een groot verschil tussen “viraal gaan” op YouTube en aandacht krijgen van bedrijven die specifiek op zoek zijn naar jou op Vimeo.

Zowel Vimeo en YouTube bieden de mogelijkheid kanalen aan te maken om volgers aan te trekken. Het grote verschil tussen beide zit in het aantal kijkers. YouTube kanalen hebben meer potentiële volgers en dus een grotere mogelijkheid om je werk echt te laten gelden in tegenstelling tot Vimeo die meer gerespecteerde en gestructureerde kanalen bevat. De Vimeo medewerkers kunnen elke geposte video, niet enkel gesponsorde video’s, toevoegen aan een kanaal wat kan leiden tot potentieel werk en aandacht.

Besluit

Zowel YouTube als Vimeo hebben hun positieve en negatieve eigenschappen maar persoonlijk opteer ik toch voor Vimeo. Hoewel het publiek vrij beperkt is zal mijn werk verschijnen in een professioneler kader tussen werken met een groter artistiek vermogen in plaats van tussen video's van een slapende kat of honden die vuurwerk afsteken.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een point of view (POV)? Ontdek ook de on/off-ride!POV of 'point of view' zijn termen die we regelmatig zien opduiken wanneer we websites als YouTube en Vimeo bekijken. Wa…
Geschiedenis van YouTubeYouTube is een website waar gratis filmpjes geupload en bekeken kunnen worden. YouTube is opgericht in begin 2005 door S…
Geld verdienen met YouTubeGeld verdienen met YouTubeYouTube is natuurlijk de bekendste website met filmpjes. Wist je dat je ook geld kunt verdienen met deze filmpjes? Geld…

Wat is Dropbox en hoe werkt het?Wat is Dropbox en hoe werkt het?Dropbox is één van de meest populaire online opslagdiensten (cloud-diensten) van Nederland. Antwoorden op de vragen wat…
Webwinkels en nepwinkels - Oplichting via InternetWebwinkels en nepwinkels - Oplichting via InternetHet moment dat wij digitaal zijn gaan bankieren en via Internet zijn gaan winkelen, hebben fraudeurs hun kansen gezocht…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia/Vimeo
  • Wikipedia/Youtube
  • www.youtube.com
  • www.vimeo.com
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.