De negatieve impact van sociale netwerksites

De negatieve impact van sociale netwerksites Sociale media heeft de manier waarop mensen met elkaar omgaan in veel opzichten sterk veranderd. Het heeft onder andere een positieve invloed op onze manier van communiceren en het delen van informatie met elkaar. Daarnaast heeft sociale media echter ook zijn negatieve kanten op korte en lange termijn.

Mensen zijn de producten

Volgens e-marketeers liggen de wereldwijde social networking-inkomsten in 2013 reeds hoger dan 10.000.000.000 dollar. Facebook haalde een omzet van 1,6 miljard dollar in de eerste helft van 2011 en haalde tegen het einde van ditzelfde jaar de kaap van drie miljard dollar aan inkomsten.

Hoewel sociale netwerksites hun diensten gratis aanbieden verdienen ze toch duizelingwekkende bedragen aan hun leden. Dit komt doordat deze sites juist de profielen van zijn leden gebruikt om deze inkomsten te genereren. Sociale netwerksites zitten in de ideale positie om producten af te stemmen op mensen doordat je op online profielen heel veel informatie vindt over persoonlijke belangen, sociale en werkachtergrond en persoonlijke voorkeuren, waardoor adverteerders heel gericht advertenties kunnen plaatsen en bereid zijn hier veel geld voor te betalen.

Daling van de privacy

Hoewel veel gebruikers denken dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn op sociale netwerksites, omdat deze een hoog niveau aan beveiligingsinstellingen hanteren, suggereren onderzoekers dat dit zeker niet het geval is. Onderzoekers creëerden een algoritme om persoonlijke informatie van iemand te achterhalen aan de hand van enkel de vriendenlijst, terwijl alle andere privacy-instellingen volledig actief waren. Met behulp van dit algoritme waren de onderzoekers in staat om persoonlijk informatie zoals opleidingsniveau, woonplaats, leeftijd te achterhalen enkel op basis van de vriendenlijst.

Veel sociale netwerksites voeren regelmatig wijzigingen door waardoor je verplicht bent je instellingen aan te passen om je privacy te handhaven. Meestal worden deze instellingen ook zodanig ingewikkeld gemaakt dat het vrij moeilijk wordt om te bepalen welk niveau van privacy nu voor iemand van toepassing is. Hierdoor beseffen veel gebruikers niet hoeveel persoonlijke informatie te bloot stellen aan het grote publiek.

Tagging wordt ook veel gebuikt als inbreuk op de privacy. Elke sociale netwerksite heeft zon optie tenzij je ze uitschakelt. Het stelt vrienden of kennissen in staat je te taggen in berichten of fotos waardoor bepaalde informatie openbaar wordt.

Gevaar voor isolatie

Terwijl sociale netwerksites etaleren dat ze mensen dichter bij elkaar brengen kunnen ze net leiden tot een sociaal isolement. Als mensen meer tijd besteden aan sociale netwerken zullen ze minder face-to-face interactie ervaren waardoor mensen sociaal geïsoleerd kunnen geraken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat zon sociaal isolement kan leiden tot mentale, psychische, emotionele en lichamelijk problemen waaronder depressie, angst, somatische klachten en vele anderen. Een proef op dieren toonde aan dat een sociaal isolement kan leiden tot verstoorde hormonen in de hersenen. Dit is dan waarschijnlijk ook de reden waarom geïsoleerde mensen een enorme mate van stress, agressie, angst en andere psychische problemen ervaren.

Anderen nadelen

Bovenstaande studies tonen aan dat er wel degelijk een correlatie is tussen sociale netwerken en de negatieve gevolgen hiervan. Anderen beweren zelfs dat er nog veel meer negatieve gevolgen bestaan die nog niet zijn onderzocht.

 • Het leidt tot slecht gebruik van spelling en grammatica
 • Verspreiding van onjuiste informatie kan aangenomen worden als een feit
 • Blootstelling van kinderen aan online criminelen
 • Het creëren van een cultuur waarin een slechte foto of slecht doordacht commentaar kan leiden tot onherstelbare schade aan je reputatie
 • Afnemende productiviteit van werknemers door het controleren van sociale netwerksites tijdens de werkuren
 • Het verstrekken van informatie waardoor het risico op identiteitsdiefstal verhoogt
 • Het creëren van een platform voor cyberpesten

Tips voor veilig gebruik

Het is belangrijk om sociale netwerksites constructief te gebruiken. Zeker voor ouders van jonge kinderen is het aangeraden om voorzichtig om te springen met deze sites en kinderen te informeren over de negatieve gevolgen ervan. Enkele tips:

 • Gebruik altijd de maximale privacy instellingen
 • Wees voorzichtig met wat je deelt op sociale netwerksites
 • Minimaliseer de tijd die jij of je kinderen doorbrengen op sociale netwerksites
 • Controleer het gebruik van sociale netwerken en de vriendenlijsten van je kinderen
 • Maak huishoudelijke regels op over het gebruik van sociale netwerksites
 • Leer je kinderen over de mogelijke gevaren van sociale netwerksites
 • Voeg geen vreemden toe op je profiel

Lees verder

© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen, hoe doe je dat?Een Facebook account verwijderen is niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het moet. Sommige mensen willen er va…
Adverteren via FacebookAdverteren via FacebookMark Zuckerberg is de oprichter van Facebook. Dit sociaal netwerk werd opgericht in februari 2004. Aanvankelijk was Face…
Cyberpesten, een schaduwzijde van het internetInternet is niet meer weg te denken in onze hedendaagse maatschappij en heeft een onschatbare waarde maar helaas zijn er…
Pro's en contra's van een Facebook-accountPro's en contra's van een Facebook-accountFacebook is ontzettend leuk om te chatten, spelletjes te spelen, vrienden toe te voegen, filmpjes te delen, gebeurteniss…

Bloggen met WordPress, Blogger en TumblrJe eigen blog schrijven kan leuk zijn en is zeker de moeite waard. Maar als je nieuw bent in het blogmilieu is het belan…
Wat is Dropbox en hoe werkt het?Wat is Dropbox en hoe werkt het?Dropbox is één van de meest populaire online opslagdiensten (cloud-diensten) van Nederland. Antwoorden op de vragen wat…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • It-Magazine
 • http://sociale-netwerken.wikispaces.com/Gevolgen
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.