Twitter voor basisscholen, het Twitterprotocol

Wat is Twitter
Twitter is een van de sociale media die sinds enkele jaren in opmars is en inmiddels door veel mensen dagelijks wordt gebruikt. Met de opkomst van de smartphone is Twitter voor vele van ons binnen handbereik. Twitter biedt de mogelijkheid om korte berichten (tweets) te sturen naar je volgers (followers). Deze followers kunnen reageren op deze berichten. Door gebruik te maken van een hashtag (#) voor een woord, voeg je jouw tweet toe aan een lijst met tweets over ditzelfde onderwerp. Dit maakt het mogelijk om met vreemden over onderwerpen te praten en te zien hoe anderen over dit onderwerp denken.Afhankelijk van de persoonlijke instellingen zijn je tweets voor iedereen zichtbaar of enkel voor goedgekeurde followers.
Het doel van Twitter voor basisscholen
Hoewel het onderwijs altijd onderhevig is aan veranderingen en vernieuwingen, blijven veel scholen op het gebied van sociale media achter. Angst voor het onbekende en wellicht onvoldoende kennis over het onderwerp zijn belangrijke remmende factoren. Toch kan Twitter een bijdrage leveren aan de communicatie tussen bijvoorbeeld school en ouders.Ouders kunnen eenvoudig te school volgen via Twitter. De school kan organisatorische mededelingen op Twitter gooien en zo als reminder voor ouders werken. Daarnaast is het ook erg leuk om bijzondere prestaties van de school en individuele leerlingen te benoemen. Houd bij het plaatsen van berichten over leerlingen rekening met de privacywetgeving.
Het doel van Twitter verschilt per school. Het kan zorgen voor een betere communicatie. Het kan er voor zorgen dat een school zich duidelijker kan profileren en boven andere scholen uitspringt. Welke doelstelling ook wordt beoogt, zorg voor een breed draagvlak binnen het team.
Valkuilen
Veel accounts van bedrijven en scholen zijn na enkele weken niet meer actief. Starten met Twitter betekent volhouden, anders heeft dit project geen zin.Miscommunicatie is misschien wel de grootste angst van iedere Twitteraar. Geschreven tekst kan anders overkomen dat deze is bedoeld, door het gebrek aan intonatie. Wees je hiervan bewust en zorg ervoor dat de berichten goed worden nagelezen op eventuele dubbele leesbaarheid.
Spelfouten kan een school zich niet veroorloven. Laat desnoods een spellingscheck over de berichten gaan alvorens deze te plaatsen.
Eenzijdige communicatie is eenvoudig. Maar op Twitter hebben ouders de mogelijkheid om op berichten te reageren. Het is belangrijk om te bedenken hoe je hier mee omgaat.