Computergemedieerde communicatie

Computergemedieerde communicatie Computergemedieerde communicatie (van oorsprong uit het Engels: Computer-mediated communication). Computergemedieerde communicatie is anno 2020 een erg belangrijke vorm van communicatie. Het gaat om communicatie waarbij gebruik wordt gemaakt van netwerken en telecommunicatiesystemen om berichten te encoderen, verzenden en decoderen. Deze vorm van communicatie wordt gekenmerkt door verschillende sociale aspecten zoals synchroniciteit, interactiviteit, communicatievorm en het verschil in activiteit tussen zender(s) en ontvanger(s).

Wat is computergemedieerde communicatie?

Computergemedieerde communicatie is het proces waarbij mensen informatie creëren, uitwisselen en ontvangen. Dit door het gebruik van netwerken van telecommunicatiesystemen die het encoderen, verzenden en decoderen van boodschappen vergemakkelijken. De sociale aspecten van communicatie vormen tegenwoordig de definitie van dit begrip, dit boven de hardware en de software. Computergemedieerde communicatie kan weer onderscheiden worden op een aantal punten, of gekenmerkt worden. Zo bestaan er onderscheidingen of kenmerken die te maken hebben met de synchroniciteit, de interactiviteit, de vorm van de boodschap, en de activiteit wanneer deelgenomen wordt.

Synchrone en asynchrone communicatie

Bij synchrone communicatie communiceren de deelnemers op hetzelfde moment met elkaar. De ontvanger krijgt de boodschap van de zender meteen wanneer de zender dit verstuurd. Dit is bijvoorbeeld zo bij chatten. Bij asynchrone communicatie ontvangt de ontvanger de boodschap later dan de verzender heeft verzonden. Er zit dus een tijdverschil tussen het zenden en ontvangen, en daarom is het asynchroon. Denk aan e-mail. Asynchrone communicatievormen domineren over de synchrone vormen.

Interactieve communicatie

Computergemedieerde communicatie helpt veel in complexe processen tussen de interactie van de deelnemers. Het combineert bijvoorbeeld het geschreven woord met de snelheid van gesproken boodschappen (bijvoorbeeld via de telefoon). De mogelijkheden voor de interactie zijn bijna grenzeloos. De asynchrone communicatie helpt de mogelijkheid om een betere afspiegeling te maken dan mogelijk is in mondelinge vormen.

Mondeling of geschreven (tekstueel)

Dit wordt vaak besproken in onderzoek naar computergemedieerde communicatie. Veel onderzoekers discussiëren over of deze vormen bij het computergebruik niet verwant zijn aan elkaar, of dat ze juist echt als twee vormen kunnen worden onderscheiden.

Wat kenmerkend is is dat de communicatie die heeft plaatsgevonden door middel van computergemedieerde communicatie vaak weer terug te vinden is, wat in het begin een unieke mogelijkheid was.

Actieve of passieve deelneming

Wat mogelijk is met computergemedieerde communicatie kan geschetst worden door het gebruik van forums. Daar is ook sprake van communicatie. Maar een paar van de deelnemers doen het meeste mee met de discussie, terwijl sommige leden van het forum maar weinig bijdragen aan de discussie. Dit is iets wat voorheen in een gebruikelijke discussie (dus face-to-face) minder waarschijnlijk was. Daar was het moeilijker om zo op de achtergrond te blijven in een discussie. In de discussies door computergemedieerde communicatie zijn veel deelnemers van de discussie dus passiever geworden.
© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is corporate communicatie?Wat is corporate communicatie?Ccorporate communicatie bestaat uit drie vormen van communicatie, namelijk managementcommunicatie, marketingcommunicatie…
Wat is communicatie?Wat is communicatie?Communicatie is het overbrengen van informatie, alleen wanneer de intentie is informatie over te brengen. De informatie…
De afdeling CommunicatieDe afdeling Communicatie vind je in veruit de meeste organisaties. De afdeling Communicatie is verantwoordelijk voor de…
Communicatie bij dierenCommunicatie bij dierenCommunicatie is het overbrengen van informatie (gegevens) met een betekenis waarbij er voordeel ontstaat voor dieren in…

Volwassenen en moderne communicatieVolwassenen en moderne communicatieVolwassenen begrijpen vaak niet waarom de jeugd veel op internet zit. Waarom wordt dit niet begrepen en hoe moeten volwa…
Twitter voor basisscholen, het TwitterprotocolTwitter voor basisscholen, het TwitterprotocolSocial media en scholen, het blijft altijd een lastige afweging. Twitter is een modern medium dat kan worden ingezet op…
Bronnen en referenties
  • Computer-mediaded communication - Mason
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 07-08-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.