Infobesitas: te veel informatie maakt ziek
Wanneer gaat u in de digitale stress verminderen? Overladen worden met informatie geeft veel stress, maakt ziek. Deze nieuwsverslaving maakt mensen eigenlijk alleen maar dommer. Sommigen dumpen werkelijk alle informatie die los en vast zit en zijn zelfs verslaafd aan de digitale informatie. Een beetje management kan daarom geen kwaad. Sommigen lijden aan infobesitas en zijn verslaafd aan steeds weer nieuwe informatie. Ze worden daardoor overbelast en zouden een dieet moeten volgen, niet minder eten maar minder informatie, mails, Facebook, Twitter en zo verder.
Digitale stress door nieuwsverslaving
Sociale media, mails, internet, smartphone, elke dag weer en als u er niets aan doet elk moment weer ook als u er niet op zit te wachten. Digitale stress en infobesitas liggen op de loer. We kunnen niet zonder de internetinformatie lijkt wel, maar is al die digitale stress wel goed voor u en wat gaat u eraan doen. Van te veel informatie wordt men namelijk niet slimmer, maar dommer en burned-out.
David Shenk
David Shenk dacht tien jaar geleden dat we om zouden komen in de informatie. Hij beschreef in zijn boek Smog een wereld, waarin informatie via mail en web iedereen zou overspoelen. En of hij nu gelijk gekregen heeft of niet, u moet tegenwoordig wel de vaardigheden hebben om u niet te laten overspoelen met informatie.
Time management helpt tegen nieuwsverslaving
Bijna 90% van de werkenden zit tegenwoordig bijna de hele dag achter de pc. Vele mensen laten zich door van alles en nog wat afleiden, en niet in de minste plaats door de overload aan mails. Niet alleen de spam, maar zeker ook al die dumps van collega’s. Vaak blijft het eigenlijke werk zo liggen. Shenk schat de schade aan de Amerikaanse economie op jaarlijks miljarden dollars. Effectief de tijd benutten, zich niet op elk moment van de dag laten storen door telefoon, mail, instant messages, sms, voice mail of bezoek, is een vaardigheid geworden. Op het werk, en onderweg in auto of trein.
Institute of Psychiatry te Londen
De informatie stress en digitale stress zijn inmiddels een echt probleem geworden. Het Institute of Psychiatry te Londen heeft onderzocht dat het IQ van werknemers die voortdurend in hun werkzaamheden worden gestoord, met 10 punten daalt. Hierbij zijn de mails de grootste verstoorders. Wat zou helpen is het inbouwen van filters. We kennen natuurlijk de spam filters, maar het is ook goed denkbaar dat op een centraler punt in een bedrijf informatie wordt ingedeeld in relevant en niet relevant, voordat het de werknemer bereikt. Een soort van centraal elektronisch archief. Zoals een goede secretaris of secretaresse hun baas of afdeling behoeden voor een overvloed aan overbodige info. Maar medewerkers zijn vaak geneigd om toch alle informatie te willen zien en te bewaren, omdat ze denken anders essentiële informatie te missen. Een wel bekend misverstand. Persoonlijk contact kan helpen tegen informatie stress, evenals een lossere beleving van het belang om informatie te zien en te bewaren. Daar zijn inmiddels vele trainingen voor.
Onderzoeksresultaten stress
Nog enkele opvallende cijfers bij het onderzoek naar stress:
- 90% is afhankelijk van de computer.
- een derde deel zegt absoluut niet zonder computer te kunnen.
- 40% van de werknemers zegt dat werken lastiger is als het netwerk uitvalt.
Allemaal zeer begrijpelijk, maar tegelijkertijd zorgwekkend. Zijn wij er om de computer aan ons dienstbaar te maken, of worden we geleefd door de computer en willen we dat wel. Het lijkt wel het laatste, helaas.
Infobesitas ligt op de loer
Last van Infobesitas, verslaafd aan het web (Facebook, Twitter, Snapchat, allerlei apps), de smartphone of digitale foto's. Dan bent u continu op zoek naar nieuwe informatie. Over werkelijk van alles: nieuwsberichten, nieuwe games op internet, berichten en mails, nieuws op Facebook of Twitter. Dit de hele dag door en soms tot diep in de nacht. En dat is natuurlijk niet goed voor een mens, maar wel leuk?
Lees verder