Spraakherkenning Software, voor PC of MAC, Nederlands

Spraakherkenning Software, voor PC of MAC, Nederlands Spraakherkenning software is software die het mogelijk maakt om tekst te dicteren aan uw PC of MAC. De software zet de gedicteerde gesproken tekst dan direct om in getypte tekst. Het grote voordeel is dat u sneller kunt werken en niet meer hoeft te typen. Voor mensen met RSI is dit een hulpmiddel, voor alle andere computer gebruikers is het ook een uitkomst. Spraakherkenning heeft zeker toekomst. Hoe werkt het? Spraakherkenning software neemt toe in populariteit. Niet alleen bij mensen met RSI is spraakherkenning voor de computer populair. Het is namelijk ideaal om meerdere redenen. Het is mogelijk om viermaal sneller dan gewoonlijk te typen en u hoeft de muis niet of nauwelijks meer te gebruiken. Teksten schrijven gaat net zo snel als praten. U spreekt de tekst in, en de software tikt de tekst meteen uit. Zowel op internet als op kantoor. Stemherkenning heeft uiteraard grote voordelen. Er zitten ook wat kleine nadelen aan, bijvoorbeeld dat iedereen die gebruikt maakt van deze software, hardop praten moet zodat de gesproken tekst in geschreven tekst kan worden omgezet. De software werkt immers via herkenning van uw stem en spraak. Op een kantoor waar meerdere mensen in een kamer zitten, kan het dan onhandig zijn om hardop brieven of teksten te dicteren. Dan is een aparte kamer noodzakelijk. Er kan natuurlijk ook gebruikt gemaakt worden van een aparte dicteer kamer waar meerdere mensen gebruik van kunnen maken. Ook kunt u gebruik maken van gewoon typen en de muis, zodra dat beter uitkomt. Maar deze software heeft verder veel voordelen ten opzichte van typen, en tegenwoordig is deze software zo ver ontwikkeld dat u vrijwel foutloos teksten kunt schrijven door middel van uw stem, terwijl de software ook zorgt voor correcte Nederlandse of Engelse spelling.

Spraakherkenning software voor de pc of MAC

Spraakherkenning software is ideaal voor iedereen die snel wil kunnen schrijven, zonder te typen. Niet alleen op kantoor maar ook thuis scheelt het enorm veel tijd. E-mails dicteren, brieven, documenten, spreadsheets of gewoon chatten, het is allemaal mogelijk met dit soort software. Een prettige bijkomstigheid is dat u uw handen vrij heeft en de muis of het toetsenbord niet vaak meer hoeft te gebruiken. Pijnlijke schouders of RSI kunnen hiermee voorkomen worden. Ook voor mensen met slechte ogen is dit waarschijnlijk een uitkomst. Veel gebruikt wordt dit voor:
 • Kantoor
 • Medisch
 • Juridisch
 • Bij RSI klachten
 • Vertalers/tolken
 • Mensen die om andere redenen veel en graag snel schrijven

Spraakherkenning Nederlands

Voor de PC bestaan er verschillende soorten software die op stemgeluid reageren en de Nederlandse taal ondersteunen. Voor de MAC is dat helaas nog niet het geval. iListen Speech Recognition for MAC OS X van Philips, beloofde in 2002 al dat iListen Nederlands voor de MAC zou gaan ondersteunen, maar tot op heden is het blijkbaar nog steeds niet gelukt om deze belofte na te komen. Gebruikers van de MAC kunnen daarom dus alleen nog maar gebruik maken van Engels, Duits of Italiaanstalige ondersteuning. Gelukkig zijn er wel genoeg software aanbieders die Nederlandse spraakherkenning voor de pc hebben. Hoewel de MAC fantastische computers heeft, kunt u beter een PC houden als u met Nederlandse dicteer software aan de gang wilt.

Hoe werkt het?

Deze software reageert op uw stem. U installeert het en vervolgens moet u enkele woorden en zinnen inspreken of oplezen. De Spraakherkenning software wordt dan zo ingesteld dat het vrijwel feilloos uw spraak herkent en vervolgens alles wat u in de microfoon (headphone) inspreekt, op uw computer tikt. Spraakherkenning software is in de loop der tijd steeds beter geworden. De modernere software is zo goed dat u direct aan de slag kunt en dat u vrijwel foutloos gesproken tekst in geschreven tekst omzet. U hoeft tegenwoordig achteraf niet veel foutjes meer te corrigeren. Alles wat u normaal typt, geeft u per commando of tekst. Wilt u bijvoorbeeld een nieuwe regel beginnen, dan geeft u daartoe het commando, door bijvoorbeeld het woord ‘enter’ in te spreken. Het werkt heerlijk en spraakherkenning is drie a vier keer zo snel als typen. Dit is ideaal voor kantoorwerkzaamheden, maar ook voor schrijvers van boeken, medici, juristen, vertalers of journalisten.

Opmaak tekst met commando's

U geeft commando’s voor cursief, vette letters of andere opmaak. Knippen en plakken, is ook geen probleem. U kunt met deze software eigenlijk alles wat u ook met uw toetsenbord kunt qua tekstverwerking, alleen geschiedt alles nu via de stem. Aan het begin zal u even moeten wennen, maar daarna is het een zeer positieve ervaring. Voor de toekomst heeft spraakherkenning dan ook veel mogelijkheden. 50% van de mensen die computers gebruiken, klagen over nek, rug, schouder of pijnklachten aan de hand, hoofdpijn, CANS of RSI. Met dit soort programma's zullen deze klachten voorkomen kunnen worden, of aanzienlijk kunnen worden verminderd.

Wat kunt u er mee doen?

Met moderne spraakherkenning software kunt u precies het zelfde doen als met uw toetsenbord en muis. U kunt dus met uw stem opdrachten geven, vergaderen, brieven dicteren, surfen, e-mailen, enzovoorts:
 • teksten opmaken, dicteren en bewerken
 • emaillen
 • snel surfen op internet
 • links opgeven en bezoeken
 • zoeken op internet door middel van een woord uitspreken
 • enzovoorts.

Lees verder

© 2010 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekst dicteren in plaats van typen met spraakherkenningTekst dicteren in plaats van typen met spraakherkenningSpreken gaat sneller dan typen. Zou het daarom niet fijn zijn om tekst die je in een Word document wilt hebben te dicter…
Software voor de ComputerSoftware voor de ComputerSoftware, u hoort het woord vast weleens vallen als u in aanraking komt met de computer. Maar wat is Software nou eigenl…
Opgepast voor spyware striker proSpyware striker pro is een anti-spyware programma. Dat willen de makers ervan je althans wijsmaken. Lees hier wat je moe…
EPub-bestanden lezen op pc of laptopEPub-bestanden lezen op pc of laptopTegenwoordig is het een trend om ePub-bestanden te lezen op ebooks. Het is zelfs zo populair dat heden ten dage boeken a…

Alles over Twitter: een stap voor stap handleidingAlles over Twitter: een stap voor stap handleidingTwitter. Een "social media" dienst die ineens overal opduikt. Er worden zelfs al debatten via zogenaamde tweets gevoerd!…
Wat is LinkedIn en waar kun je het voor gebruiken?Wereldwijd gebruiken 34 miljoen het professionele virtuele netwerk LinkedIn. Hoe werkt het en wat heb je er aan?
Bronnen en referenties
 • Spraak.nl
 • Istore.nl
Reactie

Joop, 02-09-2011
Is er al Spraakherkenning software in het Nederlands voor de Mac? Ik hoop van wel van af 2002 niets meer gehoord en nu dat de mac zo populair onder de mensen er kom steeds meer computers en ipad ga zo maar door. Of weet u die het wel heb?… blijf wel zoeken er naar. Reactie infoteur, 02-09-2011
Hmm. ik dacht het niet. Ik heb zelf Dragon Naturally Speaking maar niet op de Mac, en ik gebruik het ook erg weinig moet ik zeggen. Informeer meer anders even bij Apple store?

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 16-07-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.