Dragon Naturally Speaking. Schrijven met spraakherkenning

Dragon Naturally Speaking. Schrijven met spraakherkenning Spraakherkenning van Dragon Naturally Speaking maakt het mogelijk om met behulp van spraakherkenning te typen, bijvoorbeeld voor blinden en slechtzienden. Dragon Naturally Speaking is software waarbij uw computer gebruik maakt van het geluid van uw stem en kan dus ook een uitkomst zijn voor iedereen die door middel van dicteren documenten op wil maken. U heeft uw handen immers niet meer nodig om documenten te schrijven, e-mails te verzenden of te chatten. Ook in het Nederlands is deze software nu zover ontwikkeld dat schrijven door gesproken tekst, erg goed gaat. Welke voordelen biedt spraakherkenning? Dragon Naturally Speaking spraakherkenning heeft zeer veel voordelen. Ten eerste kunt u er razendsnel mee werken. Het programma herkent uw stem en zet gesproken tekst direct om in (meestal) foutloos geschreven tekst. U geeft bijvoorbeeld opdrachten zoals:
 • nieuwe e-mail;
 • spatie;
 • komma;
 • punt;
 • selecteer tekst;
 • verstuur email;
 • open document;
 • enzovoorts.

Maar ook als u RSI heeft of RSI wil voorkomen, kan deze software zeer goed van pas komen. U maakt geen gebruik meer van toetsenbord en muis.

Hoe werkt Naturally Speaking?

De software doet feitelijk precies wat u zegt. U spreekt de tekst hardop uit die u wilt 'typen' (bijvoorbeeld een document of e-mail) en de software tikt de gesproken tekst meteen voor u uit. Schrijven gaat daardoor razendsnel. Zo snel als u kunt spreken, kunt u daardoor ook schrijven. U zit gewoon achter uw computer en u hoeft uw handen niet meer te gebruiken. Ideaal voor snelle werkers, schrijvers, maar ook voor mensen die hun handen niet mogen of kunnen gebruiken, zoals personen met een lichamelijke handicap, of als u last heeft van het pijnlijke RSI, ook wel de muisarm genoemd. Dragon Naturally Speaking kan in die gevallen een enorm goed hulpmiddel zijn. Het werkt snel, en na verloop van tijd ook accuraat.

Nadelen

Wennen
U bent gewend om altijd uw armen te gebruiken om tekst uit te tikken. U bent wellicht ook gewend om naar het toetsenbord te kijken als u werkt, en om de muis te gebruiken. Dat leert u af want uw stem doet al het werk. Het is wennen maar het went snel.

Inwerktijd
Dragon Naturally Speaking vergt ook inwerktijd. De software heeft tijd nodig om uw persoonlijke stem te herkennen. Vooral in het begin maakt de software typefouten. De spraakherkenning herkent dan het woord niet en maakt dan fouten. Om verkeerd getypte woorden te herstellen geeft u eenvoudig opnieuw mondeling instructies. Aan het begin zal de software daar meer last van hebben dan na een paar dagen. Dit is ook afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik van de software. Woorden die de software fout typt en mondeling hersteld werden, worden er op die manier uitgevist. De software zal die fout op dat woord in principe niet opnieuw maken. Het vergt dus enkele dagen wennen voor zowel gebruiker als software, om op elkaar ingesteld te raken. Maar als u om welke reden dan ook, niet goed kunt typen, dan is dit een erg goede oplossing. Een typediploma heeft u in elk geval ook niet meer nodig.

Meerdere mensen
U kunt het beste alleen in een kamer werken met Dragon Naturally Speaking, omdat anders iedereen om u heeft u kan verstaan. Vooral op kantoor kan dit lastig zijn, maar er wordt wel standaard een headset (koptelefoon met mondmicrofoon) bij Dragon Naturally Speaking bijgeleverd. Als u echter met meerdere personen in een kamer werkt, bijvoorbeeld op kantoor, dan is de headset niet geluiddicht voor het hardop spreken van andere gebruikers van deze software.

Wat kunt u met deze software doen?

 • E-mail berichten verzenden
 • Documenten schrijven
 • Spreadsheets maken
 • Surfen op internet
 • Gebruik maken van zoekmachine
 • Rapporten maken
 • Windows programma's dicteren en bewerken, zoals Excel, Microsoft Word
 • Afbeeldingen invoegen
 • Tekstblokken toevoegen
 • Chatten
 • Zoeken
 • Websites bezoeken
 • Overige

Welke talen ondersteunt Dragon Naturally Speaking?

Het software pakket ondersteunt Nederlands(!), Engels, Frans en Duits. Eindelijk dus een zeer accurate spraakherkenning software in het Nederlands.

Door wie wordt het gebruikt?

Door iedereen die sneller en efficiënter wil werken. Bijvoorbeeld op kantoor, scholen, maar ook thuis voor mensen die om welke reden dan ook, niet kunnen, willen of niet mogen typen. Bijvoorbeeld mensen met RSI, die veel pijn hebben bij het gebruik van een muis of toetsenbord. Het typen gaat na korte tijd al tot 99% nauwkeurig, surfen op internet gaat snel, zoeken op internet gaat sneller, schrijven gaat sneller. Met Dragon Naturally Speaking kunt u:
 • Handsfree werken.
 • Brieven en rapporten opstellen en zeer snel werken in het Nederlands, Duits, Engels of Frans. Omdat de spraakherkenning zo accuraat is, hoeft u zich ook niet meer druk te maken om spelling.
 • U kunt ook nog eens sneldictaten gebruiken, wat nog sneller werkt.
 • U kunt met eenvoudige verbale commando's, programma's die u veel gebruikt, aansturen.
 • U voorkomt RSI, of als u reeds RSI klachten heeft: U belast uw armen en schouders niet meer door muisgebruik.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekst dicteren in plaats van typen met spraakherkenningTekst dicteren in plaats van typen met spraakherkenningSpreken gaat sneller dan typen. Zou het daarom niet fijn zijn om tekst die je in een Word document wilt hebben te dicter…
FCE examen cambridgeHet FCE examen is een engelstalig examen. FCE betekent First Certificate in English. Het is voor mensen die door middel…
Schrijfhulpmiddelen voor slechtziendenSchrijfhulpmiddelen voor slechtziendenSlechtzienden delen makkelijk informatie door te werken met een computer. Hierop staat een schermuitleesprogramma zodat…
Leren blind typen volgens het tienvingersysteemLeren blind typen volgens het tienvingersysteemDenk jij er wel eens over na om je typevaardigheden op de proef te stellen? Snel en efficiënt kunnen typen blijkt in een…
Mijn visie op: de moeilijke aspecten in het software testenmijn kijk opMijn visie op: de moeilijke aspecten in het software testenSoftware testen wordt vaak onderschat. Hoe komt het toch dat goed software testen zo moeilijk is. Er zijn tal van boeken…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 18-01-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.