Facebook: account maken, gebruik en meer

Facebook: account maken, gebruik en meer Facebook is de populairste sociale netwerksite (social networking) in de wereld en één van de grootste internetsites. Het aantal gebruikers bevindt zich rond de miljard. Sinds de oprichting in 2004 groeit het bedrijf snel, en is in ruim 50 talen waaronder het Nederlands beschikbaar. Hier vind je informatie over hoe je een account kunt aanmaken, hoe je kan inloggen, welke applicaties (apps) er zijn en wat je kan doen bij problemen. Er wordt ook aandacht besteed aan het verwijderen van een account.

Geschiedenis en informatie Facebook

Facebook is opgericht door Mark Zuckerberg op 4 februari 2004. De site was in eerste instantie bedoeld voor studenten van het Harvard College en al snel werd dat uitgebreid tot Harvard. Op dat moment had ongeveer de helft van de inwoners van Harvard zich geregistreerd op Facebook. Dustin Moskovitz en Chris Hughes begonnen Zuckerberg te helpen met het promoten van de site en werken nog steeds mee.

In maart 2004 breide Facebook zich uit naar de staten Stanford, Columbia en Yale. Al snel daarna opende Facebook zich voor alle universiteiten in Canada en de Verenigde Staten. In juni 2004 werd het hoofdkantoor geopend in Palo Alto, Californië. In september 2005 werd er een versie geopend speciaal voor hoge scholen. Een tijdje later was Facebook ook beschikbaar voor verschillende maatschappijen als Apple en Microsoft. Op 26 september 2006 werd de site voor iedereen geopend.
Op 24 oktober 2007 kocht Microsoft 1,6% van Facebook voor €240 miljoen wat de totale waarde van de site rond de 15 miljard bracht. In 2009 had de sociale site voor het eerst een positieve cash-flow en eind 2010 werd de waarde van het bedrijf op 41 miljard dollar geschat. Facebook werd hiermee de derde site in de Verenigde Staten na Google en Amazon.
De bezoekersaantallen bleven toenemen en in maart van het jaar 2010 werd de site vaker bezocht dan Google. In januari 2011 werd er 500 miljoen geïnvesteerd in Facebook wat de waarde van de site op 50 miljard dollar bracht. Eind 2011 werd de waarde zelfs geschat op 100 miljard wat ertoe leidde dat het bedrijf naar de beurs ging. Op 18 mei 2012 ging Facebook ook definitief naar de beurs maar de koers is sindsdien flink gedaald.
Facebook bevindt zich de laatste jaren rond de eerste plek in de meest gebruikte websites in de wereld.

Account aanmaken en inloggen

 • Ga naar Facebook.com
 • Vul rechts bij registreren je gegevens in (Voornaam, achternaam, e-mailadres, wachtwoord, geslacht en geboortedatum)
 • Klik op registreren (Sign Up)
 • Op het volgende scherm staat de beveiligingscontrole en moet je de woorden uit het schermpje invullen
 • Klik nog een keer op registreren
 • Je krijgt nu een mail waarin je, je account kunt activeren door op de link te klikken
 • Nu kun je, je aanmelden en beginnen met je account op Facebook

Gebruik en functies van Facebook

Om aan de slag te gaan met Facebook ga je weer naar de site en log je in met je e-mailadres en wachtwoord. Als je ingelogd bent zie je de startpagina van je account met aan de linkerkant een overzicht van groepen, apps en favorieten. In het midden zijn de laatste berichten van je vrienden en pagina's die je volgt te zien. Aan de rechterkant bevindt zich de chatfunctie en kan je de laatste gebeurtenissen van je vrienden zien. De balk bovenaan geeft verschillende menu's weer die je kunt bekijken. De toepassingen en functies zullen hieronder worden besproken.

Mensen zoeken

Je kan mensen zoeken op verschillende manieren:
 1. Je kunt via de knop bovenaan "vrienden zoeken" op verschillende manieren vrienden zoeken.
 2. Via je het adresboek kan je mensen zoeken door op je Windows live account in te loggen.
 3. Bij de foto's die bij suggesties te zien zijn kunnen mensen zitten die je kent en die kan je toevoegen.
 4. Je kunt zoeken naar mensen op naam of e-mailadres.

Profiel bekijken en bewerken

Door op je naam te klikken bovenaan kom je in de tijdlijn terecht. Aan de tijdlijn worden alle berichten, foto's en gebeurtenissen gekoppeld. Hier kan je ook de persoonlijke informatie bijwerken en instellingen veranderen. Aan de rechterkant kunnen verschillende jaren en maanden van de tijdlijn bekeken worden. Content die je kunt toevoegen zijn onder andere:
Foto's: hier kan je een fotoalbum aanmaken en instellen wie de foto's kan bekijken, bovenaan kunnen de foto's worden bekeken. Er geldt geen opslag limiet voor het opslaan van foto's.

Startpagina

Op je startpagina kan je verschillende toepassingen bekijken en installeren. Aan de linkerkant kan je meerdere menu's bekijken:
 • Berichten: bij berichten kan je de laatste reacties van vrienden zien.
 • Evenementen: hier kan je belangrijke evenementen zien en toevoegen zoals verjaardagen van vrienden.
 • Groepen: je kunt door op groepen te klikken een eigen groep toevoegen bestaande uit vrienden, familie, kennissen etc. . De groepen komen daarna aan de linkerkant te staan.
 • Apps: door op de knop apps te klikken kan je alle applicaties zien die je hebt geïnstalleerd. Via het app center kun je vele apps bekijken die populair zijn, per categorie of die je vrienden hebben. Hier kunnen ze ook worden geïnstalleerd.
 • Vrienden: hier zijn verschillende lijsten van vrienden te zien. Je kunt bijvoorbeeld lijsten van je werkgever of familie maken.

Vrienden uitnodigen

Je kunt je vrienden uitnodigen om lid te worden van facebook. Dit kan door te kiezen aan wie je het bericht wilt versturen of e-mailadressen uit je hotmail, yahoo, g-mail of een adresboek importeren. Je kunt ook zien wie je al uitgenodigd hebt en of die persoon de uitnodiging al geaccepteerd heeft.

Hoofdmenu

Bovenaan de site vind je een menu met verschillende pagina's die je kunt bekijken.
 • Profiel: door op je naam te klikken kom je op je persoonlijke tijdlijn.
 • Startpagina: op deze pagina kan je alles toepassen en wijzigen zoals het maken van groepen, het toevoegen van apps en het zoeken van vrienden.
 • Vrienden zoeken: je kunt hier mensen zoeken en vrienden bekijken (voor meer informatie zie "mensen zoeken" en "vrienden uitnodigen").
 • Instellingen: de instellingen kunnen via het driehoekje worden bekeken. Zowel de "accountinstellingen" als de "privacyinstellingen" kunnen daar worden aangepast.
 • Afmelden: via deze optie log je uit van je account, door op Facebook weer in te loggen kom je weer in je account.
 • Help: hier kan je veel informatie vinden over problemen met Facebook.

Twitter toevoegen

 1. Ga naar facebook.com/twitter of apps.facebook.com/twitter
 2. Hier kun je, je Twitter account koppelen aan Facebook
 3. Berichten kunnen hierna automatisch worden geplaatst op Twitter

Problemen met account

Er kunnen zich verschillende problemen voordoen, hier worden er een paar besproken.

Wachtwoord kwijt of vergeten

Als je wachtwoord kwijt is of je bent hem vergeten dan moet je de volgende stappen ondernemen:
 1. Surf naar facebook.com
 2. Klik rechtsboven op "Je wachtwoord vergeten?"
 3. Vul je e-mailadres in en klik op wachtwoord resetten
 4. Je krijgt nu een nieuw wachtwoord naar je e-mailadres gestuurd

Bevestigingslink werkt niet

Als je link die je hebt gekregen niet werkt volg dan deze stappen:
 • Probeer eerst in te loggen op je account, je Facebook account is mogelijk al bevestigd.
 • Als je je niet kunt aanmelden, kopieer en plak dan de volledige link die je hebt ontvangen in je e-mail in de browser.

Account verwijderen

Ga naar accountinstellingen rechtsboven te vinden bij het menu onder het de driehoek. Links drukken op de knop "beveiliging" en onderaan staat er "je account deactiveren".

Persoon blokkeren

Ga naar privacyinstellingen rechtsboven te vinden bij het menu onder het de driehoek. Klik op "blokkeringen beheren" naast "Geblokkeerde personen en apps". Hier kun je de naam of het e-mailadres van de persoon invoeren, klik daarna op "Blokkeren". Dit kan je weer ongedaan maken door te klikken op "Verwijderen" bij de persoon die je geblokkeerd hebt.

Veelgestelde vragen over Facebook

Welke webbrowsers worden door Facebook ondersteund?
 • Internet Explorer
 • Firefox
 • Chrome
 • Opera
 • Safari

Wat te doen als mijn account is gehackt?
Ga naar het help menu rechtsboven onder de driehoek en volg de link bij "Gekraakte accounts en spam".

Ontvang ik chatberichten indien ik niet beschikbaar ben?
Ja, je kunt de berichten altijd later teruglezen want ze staan dan bij ontvangen berichten.

Wie kan mijn profielfoto zien?
Je vrienden kunnen je foto zien, dit is te wijzigen onder “accountinstellingen”.
© 2008 - 2024 Hugoboss, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Facebook-profiel na overlijden, digitale erfgenaamFacebook-profiel na overlijden, digitale erfgenaamHet is niet leuk om over na te denken. Maar wat gebeurt er met je Facebook-account als je komt te overlijden? Het is aan…
Je Facebook account verwijderen – Tips en trucsJe Facebook account verwijderen – Tips en trucsMisschien heb je je wel eens afgevraagd waarom het zo moeilijk is om je Facebook account te verwijderen. Mensen kunnen o…
YouTube account maken en verwijderenYouTube account maken en verwijderenYouTube is een grote website die wereldwijd bekend is. Via deze website kunnen filmpjes gedeeld worden met de rest van d…
Met wie wil ik mijn berichten of Facebook foto delen?Met wie wil ik mijn berichten of Facebook foto delen?Via Facebook worden dagelijks door jou met al je vrienden en kennissen berichten de wereld ingestuurd, zodat bekenden al…

SCORM: de norm in e-learningSCORM: de norm in e-learningHoewel SCORM geen officiële open standaard is, is het wel een vrij algemeen erkende norm voor specificaties rond e-learn…
WIFI - wat is hetWIFI - wat is hetWiFi is de afkorting van wireless fidelity. Het is een techniek die het mogelijk maakt data te verzenden d.m.v. radiogol…
Reacties

Wendy, 16-09-2012
Hoe kan ik voor sommige vrienden de foto's afschermen? Ik wil de vrienden niet verwijderen, maar wil niet dat ze de foto's van mij kunnen zien. Reactie infoteur, 19-09-2012
Beste Wendy,

Ga als volgt te werk:
- Klik in de tijdlijn van uw account op foto's
- Hier kunt u per foto onderaan de instellingen wijzigen en voor wei ze zichtbaar zijn

Van Hool, 16-09-2012
Ik ben van provider veranderd en mijn FBregistratie werd niet aangepast - ik kan me nu niet meer aanmelden. Als ik een nieuw account aanmaak ben ik dan mijn profiel kwijt van mijn vorige registratie of kan ik dit hergebruiken? Reactie infoteur, 19-09-2012
Best van Hool,

Dat u van provider bent veranderd heeft verder geen invloed op uw account. U kunt gewoon inloggen met de gebruikersnaam en het paswoord waarmee u het account heeft aangemeld.

Cindy, 06-09-2012
Ik zou graag een profiel aanmaken voor mijn zoon. Het is wel met hetzelfde e-mailadres als het mijne. Gaat dat? Reactie infoteur, 13-09-2012
Beste Cindy,

Helaas is het niet mogelijk om twee accounts aan één e-mailadres te koppelen. Een nieuwe account kan worden gemaakt door bijvoorbeeld een nieuw e-mailadres op Hotmail of G-mail aan te maken.

Tsaar, 31-08-2012
Mijn vriend wil graag een Facebook account op mijn pc. Hoe doe ik dit?
Tsaar Reactie infoteur, 13-09-2012
Beste Tsaar,

U kunt gewoon een account aanmaken op dezelfde pc indien u uitlogt uit uw account. Registreren kan per e-mailadres maar één keer.

Rosita Domen, 30-08-2012
Hoe kan ik voor mijn dochter een facebook account aanmaken op dezelfde pc en e mail adres dat ik gebruik? Reactie infoteur, 13-09-2012
Beste Rosita,

Indien u uitlogt is het mogelijk een account aan te maken op dezelfde pc. Helaas kunt u per e-mailadres maar één account aanmaken, dus zou u bijvoorbeeld via een e-maildienst zoals Hotmail een adres aan kunnen maken.

Sandra, 19-08-2012
Mijn dochter van 12 wil graag een facebook account aanmaken, maar als ze zich aanmeldt krijgt ze de melding: Je registratie kan helaas niet worden verwerkt.
Hoe kan dit? Reactie infoteur, 13-09-2012
Beste Sandra,

De reden dat uw dochter niet kan worden aangemeld is dat de minimumleeftijd 13 jaar is voor het aanmaken van een account.

Kris Appelmans, 16-08-2012
Hoe kan ik voor mijn vriendin een nieuw lid-account aanmaken op dezelfde Pc, zelfde e-mail adres als dit? Ik kom steeds op mijn account als ik facebook.com opvraag. Daar kan ik haar nieuw account niet aanmaken. Hulp graag, dank U. Reactie infoteur, 13-09-2012
Beste Kris,

U kunt uitloggen door rechtsboven naast startpagina op het driehoekje te klikken, hierna kunt op afmelden klikken. Uw vriendin kan zich dan aanmelden maar dit kan alleen met een ander e-mailadres aangezien er per e-mailadres maar één account kan worden aangemaakt.

Steven, 02-08-2012
Hallo, ik heb een account op facebook met mijn persoonlijk wachtwoord, mijn zoon wil ook op facebook met een eigen account en wachtwoord, maar op hetzelfde emailadres, is dit mogelijk? en hoe doen we dit? dank u Reactie infoteur, 13-09-2012
Beste Steven,

Helaas is het niet mogelijk om twee accounts aan één e-mailadres te koppelen. Een nieuw account kan worden aangemaakt door bijvoorbeeld een e-mailadres bij hotmail of g-mail aan te maken.

Ingrid, 22-01-2010
Graag hulp bij het wijzigen van naam. Nu sta ik geregistreerd als Ingrid Vanderent. Ik probeer het te wijzigen in Ingrid van der Ent, maar krijg elke keer de melding dat deze wijzing is afgewezen door het geautomatiseerde systeem. Op welke manier kan ik het wijzigen? Reactie infoteur, 30-01-2010
Zorg ervoor dat alle vakken ingevuld zijn en daarnaast kan het 24 uur duren voordat de nieuwe naam gekeurd is.

Michel, 09-01-2010
Ik ben mijn wachtwoord vergeten maar de bevieligings code die twee woorden die je moet invullen die heb ik al hondered keer geschreven maar het werkt gewoon niet ik blijf bij die beveiligings codes staan voor in te vullen steeds :-( weet niet wat doen Reactie infoteur, 30-01-2010
Zorg dat beide woorden geschreven worden zoals ze er staan, dus met hoofdletters. Als het dan niet lukt kan je gebruik maken van de audio, waarbij getallen worden genoemd die je moet intypen.

Brigitte Dirckx, 08-12-2009
Ik heb mij op facebook geregistreerd, maar als ik naar google ga en ik tik mijn naam in dan zie ik dat niet verschijnen. Wel een andere naamgenoot. Ik heb facebook aangesloten omdat ik hoop mensen uit het verleden te vinden. Maar als ze mijn naam bij google intikken en er verschijnt niks, dan vinden ze me nooit. Hoe komt het dat mijn naam niet bij google verschijnt? Reactie infoteur, 30-01-2010
Ten eerste duurt het een tijd voordat google de link nar jouw profiel heeft geïndexeerd. Daarnaast kan het ook enige tijd duren voordat de naam op de eerste bladzijde staat van google. Daarnaast kan het nog zo zijn dat bij je privacyinstellingen uitgevinkt is dat je kan worden gevonden in zoekmachines.

May, 06-12-2009
Hallo ik kan sinds vrijdag niet meer op farmville, ik hoor wel het geluid van mijn boerderij, maar als ik het open doe, momt er onderaan gereed maar met fouten in de pagina.kan iemand mij helpen? Reactie infoteur, 30-01-2010
Ik ken deze applicatie wel maar ik maak er geen gebruik van. Misschien dat het een tijdelijke fout is.

Caroline Deloof, 19-11-2009
Beste,

ik wil mij o zo graag van facebook afmelden, omdat ik het niet gebruik én wordt lastig gevallen door mensen die mij via facebook vinden, en dit wil ik niet.
Nergens vind ik hoe ik me kan afmelden.
aub help me spoedig.

Dank
Caroline Reactie infoteur, 30-01-2010
Ga in je account bovenaan naar instellingen, en onderaan zie je account stopzetten. Klik hierop en je wordt verder gehlopen.

Christie, 22-09-2009
Sinds enkele uren heb ik problemen met Facebook. Het begint al bij de startpagina. Die staat in het engels en ik kan dit niet wijzigen. Ik kan enkel nog mijn profiel bekijken, maar niet meer antwoorden op statussen en dergelijke. Is ook niet mogelijk om mijn postvak in te openen. Weet iemand wat er aan de hand zou kunnen zijn? Dankjewel! Reactie infoteur, 23-09-2009
Log even uit en kijk op de voorpagina, onder zie je verschillende talen slaan probeer nog is Nederlands. Log opnieuw in en kijk of elk menu het doet ook het postvak. Is dit niet het geval meld het op de help sectie op de site.

Linda van Pelt, 07-08-2009
Als je een Facebook-account deelt met iemand, kunnen beiden dan zien wanneer de ander voor het laatst heeft ingelogd? Is dat een lijst van beschikbaar? Reactie infoteur, 19-09-2009
Volgens mij is het niet mogelijk om een lijst te zien met wanneer er ingelogd is. Maar het zou beschikbaar kunnen zijn.

Adrie Duiker, 06-08-2009
Ik kan niet zien vrienden profiel geen foto stond hoe moet ik fotoprofiel maken? Reactie infoteur, 19-09-2009
Profielfoto maken kan via het menu profiel en dan foto's kiezen.

Lien, 06-07-2009
Ik zou graag een blog maken op facebook, hoe doe ik dat? Reactie infoteur, 19-09-2009
Via de toepassing notities in de balk onderaan kan je een blog starten.

De Vries François, 26-04-2009
Ik ben bij Facebook gekend als François Vries terwijl mijn echte naam François De Vries is. Ik krijg dat onmogelijk aangepast. Quid? Reactie infoteur, 19-09-2009
Via instellingen kan je bij naam kiezen "wijzig". Het proces zou binnen 24 uur veranderd moeten zijn anders kan je het melden op facebook.

Karolien, 09-04-2009
Ik heb een facebook account aangemaakt, ik kan iedereen zoeken en toevoegen maar blijkbaar kunnen anderen mij niet vinden. ik heb nogthans de instellingen ingesteld op iedereen…
heeft iemand een oplossing?
merci Reactie infoteur, 19-09-2009
Ga naar instellingen en kies dan Privacy-instellingen. In het menu waar je komt klik je op Zoeken en bij zoekmachtiging klik je op iedereen en sla je de wijzigingen op. Hier kan je ook instellen wat iemand kan zien de je vind.

Inge, 07-02-2009
Ik heb sinds een paar dagen een probleem met facebook. Ik geraak niet meer ingelogt op facebook. Andere sites zijn probleem maar als ik probeer in te loggen dan komt de pagina vast te zitten en doet die pagina niets meer. Hoe is dit op te lossen? Reactie infoteur, 08-02-2009
Er kunnen meerdere redenen zijn voor dit probleem. Ten eerste zou het kunnen dat Facebook een tijdje een probleem heeft met mensen die inloggen. Ten tweede zou het kunnen zijn dat dat iemand je account gehacked heeft, als dit het geval is moet je een bericht sturen naar facebook. Het kan ook zijn dat je wachtwoord niet correct is dan kan je een bij "Je wachtwoord vergeten?" en nieuw wachtwoord aanvragen die je dan naar je e-mail gestuurd krijgt.

Yvette Reweghs, 16-01-2009
Ik vraag me af of ik ook via een pc van iemand anders mijn account kan opvragen. Heb dat geprobeerd via de pc van mijn vriend en ik kwam telkens op zijn account uit. Graag vond ik hierop een antwoord maar heb dat niet via deze site gevonden. Misschien kunt u mij helpen? Dank, Yvette Reweghs Reactie infoteur, 16-01-2009
Ik denk dat het eraan ligt dat hij vanzelf inlogt in zijn Facebook account op zijn computer. Ik denk dat u eerst moet uitloggen zodat u weer op de hoofdsite komt van Facebook. Daarna kunt u of inloggen of een account aanmaken en inloggen. Zorg ervoor dat bij het inloggen het "Mij onthouden" vak niet aangevinkt is zodat als iemand inlogt op dezelfde pc niet in het account van u komt.

Hugoboss (7 artikelen)
Laatste update: 13-09-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.