WIFI - wat is het

WIFI - wat is het WiFi is de afkorting van wireless fidelity. Het is een techniek die het mogelijk maakt data te verzenden d.m.v. radiogolven. Het betreft hier dus een draadloos netwerk, waardoor ook wel de naam wlan (wireless local area network) wordt gebruikt. WiFi is inmiddels niet meer weg te denken maar kent zijn kwetsbaarheden. WiFi wordt gebruikt, met name, naast een ADSL of kabelverbinding en wordt als thuis abonnement aangeboden door verschillende internet providers sinds begin 2004. Hiervoor was WiFi ook in omloop bij hobbyisten en testomgevingen zoals die hedendaags als community netwerken bekend staan (het eerste initiatief was draadloos Leiden)

Het is ook mogelijk om buitenshuis, met de laptop of pda (personal digital agenda), gebruik te maken van draadloos internet, mits er een accesspoint of gateway in de buurt aanwezig is. Accesspoints en gateways fungeren als zender/ontvanger en staan in verbinding met één of meerdere netwerkservers of een gateway naar het internet. Wel is er een abonnement, betaalkaart of mobiele telefoon nodig om van de dienst gebruik te maken.

Technologische verklaring

De term WiFi wordt gebruikt voor draadloze netwerken die gebaseerd zijn op de IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) 802.11 standaarden. Namelijk 802.11a, b en g.

In Nederland gebruiken wij voornamelijk de 802.11b standaard. IEEE 802.11b is de internationale standaard voor draadloze netwerken die werkt op de 2.4 GHz frequentie band (2.4 GHz tot 2.4835 GHz), met een maximale doorvoer van 11 Mbps. Er wordt op deze frequentie gewerkt met een vergunningsloos gedeelte van de ether(ministerie van verkeer en waterstaat 2002). Dit houdt wel in, dat de frequentie gedeeld wordt met andere apparaten en zenders waaronder de afstandbediening, magnetron, sommige huistelefoons, medische apparatuur, bluetooth apparaten, etc.

Bereik

Het maximale bereik ligt binnenshuis op maximaal 50 meter, maar de gemiddelde afstand licht een stuk lager, mede door beton of metaal die als stoorzender werken. “In line of sight” dus als er geen versperring tussen zend en ontvangst is, wordt er gesproken over zo’n 50 meter.

In het buitengebied kan er een grotere/sterkere antenne geplaatst worden, idealiter op een zo’n hoge mogelijke plek. Ook is het belangrijk of het om een open gebied gaat of bijvoorbeeld een bebost terrein. De tweede verstoort het signaal aanzienlijk. Door voortschrijdende technieken wordt het maximale bereik groter, aanvankelijk stelde IEEE deze op 500 meter. Maar bij één van de test locaties, wireless leiden, werd al een afstand overbrugt van 9 km. De sterkte van de antenne is wel aan banden gelegd, Volgens de ETSI-normen (European Telecommunications Standards Institute) mag in Europa met een maximale EIRP van 20 dBm worden uitgezonden. Dit komt overeen met een zendvermogen van 100 mW. Dit werd bekend gegeven in de telecom nieuws brief in april 2003, van de Nederlandse telecom agentschap.

Ware het niet voor deze beperking dan zouden natuurlijk grotere afstanden worden bereikt zoals een tijdje terug in Amerika een afstand van 125 mijl werd bereikt met een snelheid van 11Mbps gedurende 3 uur.

Standaarden

Naast het IEEE 802.11b protocol, dat in 1999 werd goedgekeurd, zijn er nog twee gebruikte protocollen; de IEEE802.11a en de IEEE802.11g.

IEEE 802.11a

Dit protocol werkt op de 5 GHz frequentie band (5.725 GHz tot 5.850 GHz). Dat er mede voor zorgt dat de doorvoersnelheid hoger ligt, tot maximaal 54 Mbps. Voordeel is wel dat de 5 Ghz band minder interventie ondervind van andere apparatuur, er zijn wel bepaalde gedeeltes gereserveerd voor gebruik zonder licenties. Het grote nadeel is echter de beperkte reikwijdte die ongeveer op de helft ligt van 802.11b. Daarnaast kan het ook niet communiceren met andere protocollen.

IEEE 802.11g

Dit protocol is pas in een later stadium ontwikkeld, juni 2003, en werkt ook op de 2,4 Ghz band. Daarnaast is 802.11g downward compatible met 802.11b wat communicatie tussen beiden mogelijk maakt. Wat wel de snelheid terugbrengt naar 11Mbps. De snelheid licht oorspronkelijk op 54 Mbps.

De genoemde snelheden worden zelden behaald. Door de verschillende omgevingsinvloeden komt de snelheid op ongeveer 40% van de genoemde snelheid.(Linksys)

Certificatie

De WiFi Alliance zorgt voor de certificering van draadloze netwerkapparatuur. Met haar keurmerk zijn de apparaten in staat met elkaar te communiceren. De WiFi Alliance is de wereldwijde non-profit standaardisatie-organisatie voor draadloze netwerken opgericht in 1999, volgens de IEEE 802.11 standaarden. De Alliance heeft een ruim ledenbestand.

Toepassingen

De toepassingen van WiFi zijn grofweg verdeeld over vier gebieden:
  1. Binnendeurs: Draadloze netwerken binnen kantoren en woningen, voor zakelijk en huishoudelijk gebruik
  2. Last Mile: Het ontsluiten van woningen en kantoren op internet
  3. Hotspots: Het op locaties waar publiek komt internet aanbieden, tegen geringe betaling.
  4. Gerichte Verbinding: Verbinding tussen twee locaties op afstand door gebruik van richtantennes.

Om een voorbeeld te noemen van een Last Mile oplossing: in Amersfoort loopt een project dat bedrijven in een gezamenlijk netwerk wil plaatsen die wordt voorzien van een breedband verbinding m.b.v. glasvezel kabels. Om de laatste stap van het glasvezel naar het bedrijf te maken is WiFi een goede optie. Dit noemt men een Last Mile oplossing.

Hotspots

Hotspots zijn plaatsen waar draadloos internet wordt aangeboden aan particulieren, door de Wi-Fi Alliance ook wel Wi-Fi Zones genoemd. Deze zones worden vaak aangeboden door en bij hotels, vliegvelden, cafés, openbaar vervoer, etc. Enkele bekende voorbeelden zijn het Novotel in Amsterdam en Schiphol Airport. Interessant is dit voor de werknemer die met zijn laptop overal via een hotspot het bedrijfsnetwerk op kan en daardoor productief kan blijven. Ongeacht of hij reist, op vakantie is of in de file zit.

In Nederland bestaat sinds mei 2002 HupHop, volgens eigen zeggen destijds een 'Wireless Hotspot Provider'. De HubHop accesspoints zijn op internet aangesloten via kabel, ADSL of (bedrijfs)netwerken in diverse locaties in Nederland. Klanten van HubHop kunnen op die locaties gebruik maken van draadloos internet met hoge snelheid.

Het Premium Netwerk van HubHop verschaft toegang tot draadloos Internet tegen betaling van abonnementskosten of een pay-per-use bedrag. Het betreft dan draadloos toegang op speciale locaties zoals in hotels, restaurants, parken, stations etc. Deze vorm van draadloos internet wordt al veelvuldig aangeboden, dit komt mede door het feit dat KPN HubHop dit jaar volledig heeft overgenomen. Er zijn naast deze gecertificeerde Wi-Fi Zones en het HubHop netwerk natuurlijk nog andere hotspots, zoals van T-mobile of Vodavone. Ook zijn er nog diverse particulier initiatieven.
© 2008 - 2025 Emen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wifi-signaal versterken en verbeterenWifi-signaal versterken en verbeterenEen draadloos wifi-netwerk wordt veel gebruikt door laptops, (smart)phones, tablets en telefoons. Het is makkelijk, want…
Wifi: wat is het, hoe werkt het en hoe is het ontstaan?Wifi: wat is het, hoe werkt het en hoe is het ontstaan?Wifi is een Nederlandse uitvinding. De grondleggers van draadloze netwerken zijn ondernemer Cees Links en ingenieur Vic…
Uitleg: Welke type Draadloze Netwerkadapter heb ik nodig?Internetten waar u maar wilt? Gewoon achter uw bureau, in de woonkamer of bij mooi weer zelfs in uw hangmat in de achter…
Huawei Mobile Wifi Router (Mifi): Handig voor onderweg!Huawei Mobile Wifi Router (Mifi): Handig voor onderweg!Anno 2015 is er bijna overal wel een wifi-netwerk beschikbaar. Gratis of tegen weinig kosten. Dit zijn vaak plekken als…

Facebook: account maken, gebruik en meerFacebook: account maken, gebruik en meerFacebook is de populairste sociale netwerksite (social networking) in de wereld en één van de grootste internetsites. He…
Netwerkverbinding maken (bedraad)Wanneer je meerdere computers in huis hebt kan het handig zijn om deze computers met elkaar te verbinden door middel van…
Bronnen en referenties
Emen (43 artikelen)
Laatste update: 01-09-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.