Popcorn Time en Wi-Fi routers

Popcorn Time en Wi-Fi routers Als je zelf een Wi-Fi netwerk aanlegt dan zal je te maken krijgen met de keuze die je moet maken voor een geschikte Wi-Fi (draadloze) router. Zelfs de goedkoopste routers ondersteunen de nieuwste Wi-Fi protocollen en beloven ook een erg hoge overdrachtssnelheid. Maar werkt bijvoorbeeld Popcorn Time dan ook beter?

Wi-Fi router specificaties

Natuurlijk kijk je de specificaties van een nieuwe Wi-Fi router goed na. Je wilt bijvoorbeeld graag dat alle protocollen zoals 802.11b/g/n volledig ondersteund worden en dat het bereik van je router voldoende is. Meestal wordt ook de overdrachtssnelheid van de router vermeld wat tegenwoordig met een gigabit (1024 Megabit) per seconde meestal veel sneller is dan de verbinding die de internet leverancier (zoals UPC, Ziggo, KPN) aanbiedt. Maar ondanks dat alle specificaties voldoende zijn is het mogelijk dat je niet de beste Wi-Fi router koos om snel te kunnen downloaden van torrentsites of storingsvrij naar Popcorn Time te kijken.

Torrent downloads

Torrent downloads worden gedownload via een programma zoals Popcorn Time, Vuze, u-torrent of BitComet. Daarbij kijkt de software wat de behaalde download- en uploadsnelheden zijn en zal deze de nodige instellingen meestal automatisch juist instellen. Bij Popcorn Time wordt een progressive download gebruikt zodat je al kunt kijken zodra de eerste delen binnen zijn. Zodra de snelheid van de download niet hoog genoeg ligt zal de film telkens even hinderlijk gaan pauzeren. Je zou zeggen dat met een snellere Wi-Fi router je altijd snellere download- en uploadsnelheden ziet en geen haperingen meer hebt. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Het kan ook dat de snelheid die je ziet in de programma's veel lager is dan je internetverbinding en Wi-Fi router op papier aankan. Dit kan veroorzaakt worden door de manier hoe torrent downloads opgehaald worden in combinatie met een beperking in je Wi-Fi router.

Parallelle connecties

Als je wel eens verder gekeken hebt in je torrent downloadprogramma zoals Popcorn Time of Vuze dan heb je mogelijk gezien hoe de download in stukjes wordt opgehaald op het internet bij een grote verzameling andere computers die ook in het torrentnetwerk meedoen. Door deze werkwijze zal het downloadprogramma een veelvoud aan verbindingen aanleggen met alle andere computers (dit wordt ook wel peer-to-peer of p2p genoemd). Het aantal verbindingen kan oplopen tot meer dan duizend omdat op deze manier je (progressive) download het snelst opgehaald wordt. Deze veelvoud aan verbindingen moet dan ook goed door je Wi-Fi router ondersteund worden.

Beperking Wi-Fi routers

De goedkopere Wi-Fi routers zijn helaas niet voor niets een stuk goedkoper dan de duurdere modellen. Dit komt meestal omdat er met goedkopere interne hardware bespaard is op de kosten. Zo kan de cpu die gebruikt worden op een lagere frequentie werken en kan het werkgeheugen beperkt zijn. Deze gegevens vind je vaak minder snel terug in de specificaties. Het gevolg van deze beperkingen is dat de router minder parallelle connecties aankan dan je torrent downloadprogramma zou kunnen gebruiken. Een goedkopere Wi-Fi router zal dan een beperking stellen aan het aantal verbindingen (bijvoorbeeld tot maximaal 200) of zal een stuk trager gaan werken naarmate je meer verbindingen gaat gebruiken.

Maximum parallelle verbindingen

Je zou dus naast alle basisspecificaties ook eens kunnen letten op het maximaal aantal verbindingen dat de Wi-Fi router aankan. Soms wordt deze informatie niet gemeld door een webshop of een de maker van de apparatuur. Gelukkig zijn er sites die van de meeste Wi-Fi routers het maximaal aantal parallelle verbindingen test en publiceert. Een voorbeeld van zo een testsite is Smallnetbuilder. Het advies is dan om een model te selecteren wat meer dan 200 parallelle verbindingen aankan, bijvoorbeeld 4000 of 8000. Mocht je meerdere gebruikers en apparaten in je Wi-fi netwerk hebben, dan kan je ook kiezen voor een model dat nog een hoger aantal ondersteund bijvoorbeeld 48.000 of zelfs 64.000 parallelle verbindingen.

Tot slot

Natuurlijk zal je Wi-Fi router niet de enige bepalende factor zijn voor de snelheid van je (progressive) torrent downloads en zijn er nog veel meer eisen die je mogelijk wilt stellen aan je Wi-Fi router. Zo kan de afstand tot je Wi-Fi router en het gekozen kanaal (en dat van de buren) ook sterk van invloed zijn. Echter je doet er goed aan om bij een favoriete keuze nog even het maximaal aantal parallelle verbindingen na te kijken, zeker als je de verwachting hebt dat alle (progressive) torrent downloads dan ook een stuk sneller gaan met je nieuwe Wi-Fi router.
© 2014 - 2024 Designatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Popcorn time: gratis films kijkenPopcorn time: gratis films kijkenIedereen heeft wel van Netflix gehoord. Netflix is een dienst waarbij je film en tv-series kijkt via het internet. Hierv…
Torrents downloaden (films,dvd,games downloaden) in UtorrentHedendaags staan er vele dingen op het web. Van films tot muziek, van muziek tot games, ook download de gemiddelde Neder…
Zoeken naar gratis softwareprogramma’sZoeken naar gratis softwareprogramma’sBen je moe van het telkens weer geld uitgeven voor nieuwe software? Dan ben je niet de enige, want software kan duur zij…
Gratis e-books downloaden door middel van torrentsGratis e-books downloaden door middel van torrentsNee, dit is geen opsomming van bekende sites met precies dezelfde selectie aan gratis boeken zoals je ze overal op het i…

Tips voor Google Hangouts (videochat)Tips voor Google Hangouts (videochat)Het bereiken van mensen wordt met de ontwikkeling van technologie en de aanwezigheid van internet steeds makkelijker. He…
Conversie optimalisatie met het MBTI modelHet Myers-Briggs Type Indicator model (MBTI model) is een psychologisch model om de verschillen in persoonlijkheid van m…
Bronnen en referenties
Designatie (20 artikelen)
Laatste update: 13-02-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.