Tips voor Google Hangouts (videochat)
Het bereiken van mensen wordt met de ontwikkeling van technologie en de aanwezigheid van internet steeds makkelijker. Het is zelfs mogelijk om elkaar te bellen, waarbij je elkaars gezicht of een ander beeld dat de andere persoon filmt, kan zien. Een voorbeeld van zo'n dienst is Skype van Mircosoft, maar ook Google geeft er een eigen dienst voor: Hangouts, aan app waarmee je kan chatten en (video)bellen.
In Google Hangouts is het mogelijk om samen met negen andere mensen een videogesprek te voeren. Hiervoor is een Google+ account vereist.
Hangout opstarten
Hangouts kan je vanuit verschillende omgevingen opstarten. Hieronder zie je welke.
- Hangouts Chat. Vanuit de chat op je smartphone, tablet of PC kan je direct een videogesprek starten met degene met wie je het chatgesprek houdt.
- Google+. Je kan een videochat op Google+ van tevoren plannen met de 'Evenementen' functie, of een Hangout Party starten en mensen in je kringen uitnodigen op direct mee te doen.
Hoe je voor de webcam zit
Als je een gesprek houdt wil je natuurlijk dat de mensen die je tegenover je hebt je duidelijk kunnen zien en horen. Hierbij moet je letten op webcampositie, geluid en belichting.
Webcampositie
Wat je vaak ziet is dat mensen hun hoofd niet helemaal in beeld hebben. Zorg ervoor dat je dit niet doet, je hele hoofd moet mooi in beeld staan, liefst met meer ruimte onder dan boven. Probeer hiervoor ook bijvoorbeeld een andere stoel te gebruiken, één die hoger of lager is.
Een nog vaker voorkomend verschijnsel is dat mensen niet in de camera kijken, maar naar het beeld er onder. Daardoor is er geen oogcontact en dat is minder fijn voor de persoon tegenover jou. Hiervoor zijn hulpmiddelen te gebruiken, maar je kan jezelf natuurlijk ook aanleren om gewoon naar de camera te kijken en niet naar je scherm.
Geluid
Slecht geluid in een videogesprek is ontzettend vervelend. Zorg daarom voor een goede microfoon of headset en zorg ervoor dat het geluid niet gaat rondzingen. Dit gebeurt als je microfoon te dicht bij je speakers staat en is op te lossen met een headset (of oortjes) of door je speakers verder van je microfoon te zetten.
Belichting
De beste verlichting die je kan hebben is daglicht. Zorg er dan wel voor dat het licht
niet van achteren komt, want dan wordt het hele beeld overbelicht en ben je zelf enkel een zwarte schim. Witte vlakken van achteren kunnen ook de aandacht trekken van degene die naar jou kijkt. Licht moet altijd van voren komen.
Probeer een beetje met je verlichting te spelen. Soms kan het al helpen om een sjaaltje of iets dergelijks over de lamp heen te leggen.
Applicaties
Binnen een videochat kan je gebruik maken van applicaties voor Hangouts. Deze zijn voornamelijk bedoeld om het gesprek leuker te maken, maar kunnen daarnaast ook erg nuttig zijn. Met de
Effecten app kan je bijvoorbeeld een virtuele hoed bij jezelf opzetten, of een tromgeroffel geluid inschakelen als iemand iets aankondigt. Daarnaast zijn er nog een stuk of wat andere apps te vinden:
- Hangout Toolbox: Maak een mooie Lower Third waar je naam (en evt. je bedrijf of iets dergelijks) in staat.
- Foto: Maak foto's van het scherm tijdens de Hangout.
- Google Drive: Werk samen aan een document, spreadsheet of presentatie terwijl je in een videogesprek zit.
- Draw: Teken of plak vormen en afbeeldingen op of rond jouw gezicht. Je kan ervoor kiezen het vast te zetten, maar ook om de elementen mee te laten bewegen met jouw hoofd.
- Toyota Collaborator: Met deze app kan je samen met anderen in de Hangout jouw (nieuwe) Toyota auto samenstellen, precies zoals jij hem hebben wilt.
Hangouts On Air
Naast alleen Hangouts met je familie, vrienden of kennissen, kan je ook een Hangout houden die openbaar te bekijken is, als een soort televisieprogramma. Dit kan vooral handig zijn voor promotie van bijvoorbeeld producten, diensten of je eigen bedrijf.