Malware, spyware, adware en andere computer infecties
Malware, de hedendaagse Spaanse griep voor de computer is de verzamelnaam voor allerlei kwaadaardige en/of schadelijke software zoals Spyware, adware, trojan,IRCbot, keylogger en Rootkit. Net als de Spaanse griep zaait het dood en verderf onder computers, deze lopen vast, crashen, of strooien al je persoonlijke gegevens uit over het internet. Het woord MALWARE komt van het Engelse MALicious softWARE oftewel kwaadwillende software.
Wat is Malware en wat kun je er tegen doen of hoe voorkom je dat je er last van hebt?
Er zijn meerdere software categorieën binnen de naam Malware. De meest voorkomende soorten en daarmee ook de meest schadelijke zijn:
- Adware - infecteert de computer met reclame software, veroorzaakt popups met ongewenste reclames.
- Boot sector virus - tast de boot sector op de harde schijf aan waardoor de computer niet of slecht start.
- Computervirus - beschadigd bestanden en richt grote schade aan, verspreid zich makkelijk over diverse computers
- Computerworm - is een netwerkvirus, verspreidt zich over het netwerk en richt schade aan bij aangesloten computers.
- IRCBot - is een programma welke de besmette computer met een ander netwerk verbind waarna deze computer vanaf dat netwerk kan worden bestuurd.
- Rootkit - een programma welke zich op jouw computer installeert om een ander toegang te geven tot de computer bijvoorbeeld een cracker of hacker.
- Spyware - een programma welke, nadat het zich heeft geïnstalleerd op jouw computer, privacygevoelige data zoals wachtwoorden doorstuurt naar derden.
- Trojan horse (Trojaans paard) - Zit vaak verstopt in een onschuldig ogend programma of download, eenmaal binnen in jouw computer begint deze schade aan te richten door als spyware te gaan werken.
De laatste tijd komen er steeds meer combinaties van deze vormen voor.
Hoe weet je of je computer met Malware is geinfecteerd?
Er zijn een aantal symptonen waaraan je kunt herkennen of je computer is geinfecteerd met Malware, spyware of 1 van de andere vormen. Dit wil niet zeggen dat je altijd te maken hebt met malware wanneer je deze symptonen bij jouw computer herkend maar het zal dan in ieder geval raadzaam zijn om 1 van de later genoemde softwarematige oplossingen te gebruiken om je computer te scannen op de aanwezigheid van Malware.
De diverse symptonen:
Popups en Toolbars
Heb je op willekeurige momenten last van plotseling verschijnende pop-ups zonder dan je een pagina bezoekt welke pop-ups genereert of verschijnen er in je browser scherm toolbars zonder dat je deze daar hebt neergezet? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een spyware infectie.
Is je startpagina in je internetbrowser plotseling verandert of kun je bijvoorbeeld niet meer naar een website van een antivirus software leverancier zoals Norton, dan heb je last van een zogeheten browser-hijacker.
Het lijkt of je computer niet meer goed luistert naar bepaalde instructies, bijvoorbeeld systeemherstel werkt niet meer of de automatische updates worden niet meer uitgevoerd, of je merkt in taakbeheer een hogere activiteit van de processor terwijl je zelf geen programma's hebt opgestart, dan heb je waarschijnlijk een trojan infectie, deze start buiten de hoofdgebruiker om bepaalde programma's op om daarmee gegevens uit te wisselen met derden, je ziet deze programma's niet draaien maar merkt wel dat je computer ergens mee bezig is. Wat dan ook wel voorkomt is dat bijvoorbeeld je muis verkeerd om werkt, of de cd lade gaat zonder reden open en dicht. Soms zijn er bestanden verdwenen of begint de computer spontaan aan een herstart.
Er wordt automatisch e-mail verstuurd
Dit kan duiden op een wormvirus welke zich heeft genesteld in het e-mail programma en zich vandaar uit probeert te verspreiden door zichzelf mee te sturen met e-mail naar contactpersonen uit jouw adresboek.
Trage computer
Is de computer echt plotseling aanzienlijk trager geworden terwijl je er niet recent een zwaar programma op hebt gezet wees dan allert, dit kan een aanwijzing zijn voor een infectie.
Internet verbindings probleem
Valt de internet verbinding gergeld weg en wordt deze vervolgens weer automatisch tot stand gebracht of is de verbinding trager dan normaal, dan kan dit duiden op een infectie met een dialer virus. Dit virus controleert vervolgens de internetverbindingen en kan de gebruiker zelfs naar zogeheten phishing websites leiden.
Handige softwaretools om malware te voorkomen en van de computer te verwijderen:
Deze programma's zijn veelal gratis of bieden in ieder geval een eerste gratis scan zodat je in ieder geval weet of je computer geinfecteerd is. Je kunt hierna altijd beslissen of je er geld voor over hebt om de besmetting te verwijderen.
- Adaware (http://www.lavasoft.nl/)
- Spybot Search & destroy (http://www.safer-networking.org/nl/index.html)
- Spyware blaster (http://www.javacoolsoftware.com/spywareblaster.html)
- Spyware guard (http://www.javacoolsoftware.com/spywareguard.html)
- Mbam (http://www.malwarebytes.org/mbam.php)
- HijackThis (http://www.trendsecure.com/portal/en-US ... hijackthis)
Hoe voorkom je infectie met malware?
Allereerst van belang is om te weten waar de meeste infecties en virussen vandaan komen, veel mensen willen graag gratis gebruik maken van veelal dure software, bij software zoals een spel of programma komt altijd 1 heel belangrijke handeling kijken, namelijk het installeren. Voor een goede werking van malware is dit een ideale mogelijkheid om een computer te infecteren, de downloader haalt de gratis software binnen en installeert dit en tegelijkertijd de meegeprogrammeerde malware.
Dus wees behoedzaam met wat je download en installeert, laat 1 van de antimalware programma's het gedownloade bestand eerst scannen op de aanwezigheid van malware. De reguliere antivirus software heeft deze optie ook al, deze optie verschijnt wanneer je met de rechtermuisknop op een bestand klikt, dan zie je in de lijst als het goed is de optie staan..."scannen met".
Open ook geen onbekende e-mails met soms de mooiste aanbiedingen, gebruik bij twijfel altijd de scanfunctie.
Neem een goed anti virus programma en houdt deze up to date, er komen elke dag nieuwe virussen uit op het internet en de antivirus software leveranciers zullen waar nodig dagelijks uw beveiliging bijwerken, dit kan alleen wanneer u regelmatig, liefst automatisch, updates laat uitvoeren.
Luister naar waarschuwingen van de computer, zelfs Google geeft tegenwoordig aan of een website te vertrouwen is of niet.
Vergeet niet dat voor niks de zon op gaat, wat te mooi lijkt om waar te zijn is dat vaak ook, wanneer u op het internet via een torrentsite een programma gratis kunt downloaden wat in de winkel 300 Euro kost dan zit er vaak een addertje onder het gras, oftewel een virus tussen de bites.