Wat is malware en wat kan je ertegen doen?
Iedereen heeft wel eens last van problemen met de computer. Meestal gaat het dan om wat (al dan niet onschuldige) spyware die gemakkelijk te verwijderen is met gratis programma’s zoals ad-aware en spybot. Een goede firewall en dito virusscanner kunnen bovendien heel wat problemen voorkomen.
Een woord waar veel mensen waarschijnlijk nog niet van gehoord hebben is malware. Malware is een verzamelnaam voor schadelijke en ongewenste software. Deze software heeft als doel: uw privacy schenden, schade aan uw computer aanbrengen of de normale werking van uw computer verstoren. Onder malware kan je heel wat classifiëren: virussen, wormen, trojans, spyware, adware,....
Enkele termen uitgelegd:
Virus
Een programma dat zich hecht aan andere programma's, bestanden of het besturingsysteem. Het is zo ontworpen dat het zichzelf repliceert. Zo probeert het zich te verspreiden van computer naar computer. Het virus "hangt" een kopietje van zichzelf aan een ander bestand. Van zodra dit dan opgestart wordt, is ook dit bestand besmet. De toegebrachte schade varieert van licht vervelende nevenwerkingen (vertragingen, opspringende venstertjes, veranderd pc-gedrag, ...) tot zuiver destructieve acties (wissen bestanden of harde schijf).
Worm
De afkorting van "Write once, read many". Deze vorm van malware maakt uitdrukkelijk gebruik maken van 'voortplanting' om op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk computers te besmetten. Een worm gelijkt op een virus, maar de verspreidingswijze is anders: een worm verspreidt zich niet van bestand naar bestand, maar van PC naar PC via een netwerk of e-mailverbinding. Een worm hoeft zich ook niet te hechten aan andere bestanden; de worm kan zichzelf zelfstandig verspreiden (het verspreidingsmechanisme zit ingebouwd). Verspreiding gebeurt meestal aan de hand van e-mail-adressen die op de geïnfecteerde computer worden aangetroffen. Een worm veroorzaakt vaak een toename in het netwerkverkeer. Normale programma's gaan langzamer werken of zelfs stilvallen.
Trojan
Net zoals het houten paard van Troje, is een Trojan of Trojaans paard een vergiftigd geschenk. Het is een progje dat zich, meestal "vermomd" als een nuttig progje, op je harde schijf zet en onzichtbaar software installeert die "poorten" openzet. Een hacker tracht vervolgens via een client-console toegang krijgen tot jouw pc. Met een trojan zet je je pc dus open voor buitenstaanders. Een trojan kan genesteld zitten in bepaalde software die je meestal gratis van het internet kan halen en kan ook in een attachment bij een e-mail zitten die van een betrouwbare bron lijkt te komen.
Spyware
Spyware is een verzamelnaam voor software die zich ongezien op je computer installeert en zo zonder dat u het weet zijn werk verricht. Zo worden bijvoorbeeld persoonlijke gegevens achterhaald zoals uw surfgedrag. Deze informatie komt dan bij bepaalde bedrijven terecht die dan op hun manier hun verkoopstechnieken kunnen bijsturen. Spyware wordt vaak mee geïnstalleerd met andere software die je downloadt. Het gaat hier dan vooral om eerder dubieuze software (vb. software om muziek illegaal te downloaden).
Malwarebytes
Een handig programma om u van deze malware te verlossen is
Malwarebytes. Het is een klein programmaatje dat u geheel
gratis kunt gebruiken om uw systeem mee te controleren op malware en om de gedetecteerde malware mee te verwijderen. Dit is natuurlijk geen vervanging van uw antivirus software, gewoon een aanvulling ter extra controle van uw computer. In samenwerking met de in de inleiding genoemde bekendere programma’s zal malwarebytes u veel leed kunnen besparen. Op
de site van de fabrikant kan u meer informatie vinden over malwarebytes alsook een gedetailleerde uitleg over de installatie van het programma.