Malware: de soorten herkennen en verhelpen

Malware: de soorten herkennen en verhelpen Malware is een vervelend probleem waarmee vele computers mee te maken hebben. Malware is kwaadaardig software die schade aanbrengt aan je bestanden waardoor deze niet meer optimaal kunnen werken of waardoor deze helemaal niet meer kunnen worden opgestart. Er bestaan verschillende soorten malware die elk op hun eigen manier te werk gaan. De oorzaken van malware zijn verschillend en daarnaast zijn er ook verschillende manieren waaraan je malware kan herkennen. In sommige gevallen kan malware worden tegengegaan met goede software zoals Malwarebytes.

Wat is malware?

Malware is een samenstelling van de Engelse woorden 'Malicious Software' wat schadelijke of kwaadaardige software betekent. Deze software is gecreëerd om computersystemen te verstoren of om toegang te krijgen tot privé-computersystemen. Daarnaast wordt het ook gebruikt om informatie te verzamelen. Malware wordt altijd met opzet gemaakt. Software waarmee wel kwaad is gedaan maar hier geen opzet in het spel is, valt niet onder malware.

Soorten malware

Malware kent een aantal soorten of typen. Elk type of soort kan schade veroorzaken aan de pc, vandaar dat het beter is om te voorkomen dat je malware op je pc krijgt.

Adware

Dit type malware is een van de meest bekende. De computer raakt hierdoor geïnfecteerd waardoor je vaak last zult krijgen van pop-ups. Deze kunnen hinderlijk zijn tijdens het internetten of tijdens het gamen.

Bootsectorvirus

Dit is een klein type virus dat het opstartgedeelte op een diskette of een harde schijf infecteert. Deze probeert vervolgens andere schijven te infecteren.

Backdoor

Dit is een programma dat probeert toegang tot het systeem of programma's te krijgen. Deze is bewust gecreëerd om het beveiligingsmechanisme te omzeilen. De naam 'Backdoor' betekent dan ook achterdeurtje. Programmeurs gebruiken een Backdoor wel eens als de angst bestaat dat ze een wachtwoord vergeten om op deze manier toch toegang te krijgen tot het systeem. Helaas kan de Backdoor ook kwaadwillig worden ingezet om toegang te krijgen tot een andermans systeem.

Virus

Een virus wordt bewust gecreëerd om bestanden te beschadigen.

Worm

Dit type malware kan je zien als een letterlijke worm in de grond die zich langzaamaan door de aarde voortbeweegt. Een computerworm verspreid zich in dit geval door het netwerk aan en richt schade aan. Sommige mensen denken dat een worm een virus is, maar dat is niet het geval omdat het geen computerprogramma nodig heeft waaraan het zich vasthecht; een eigenschap die wel kenmerkend is voor een computervirus. Een worm is een computerprogramma dat zich vermenigvuldigt en zich door het systeem verspreidt om schade toe te brengen aan alle programma's die het op zijn pad tegenkomt.

Dialer

Zodra er een kiestoon uit het modem klinkt en de internetverbinding daarnaast trager wordt, kan het zijn dat je te maken hebt met een Dialer. Dit is een computerprogramma dat automatisch een duur 0909- of 0906-telefoonnummer belt. Hierdoor wordt de eigenaar van de pc op hoge kosten gejaagd en dit gebeurt zonder enige waarschuwing. De eigenaar van de pc merkt dit echter pas op wanneer de telefoonrekening binnenkomt en deze erg hoog uit blijkt te vallen.

IRC-bot

Het doel van een IRC-bot is het overnemen van de pc. Dit gebeurt doordat de pc verbinding maakt met een netwerk waaruit de pc bestuurd kan worden.

Keylogger

Met dit type malware wordt elke toetsaanslag geregistreerd en zelfs de muisbewegingen kunnen hiermee worden gelogd.

Ransomware

De computer wordt geblokkeerd en vervolgens moet deze blokkade worden opgeheven. Er wordt dan gevraagd of je geld wilt overmaken om deze blokkade op te heffen. Ransom betekent losgeld zoals dat ook altijd door criminelen wordt gevraagd tijdens een ontvoering. Er bestaat echter geen garantie dat de pc ook echt wordt ontgrendeld zodra het geld is overgemaakt.

Rootkit

Een rootkit is een set van softwaretools die wordt gebruikt door hackers om in te breken in een computersysteem. Het is een lastig te verwijderen soort malware.

Spyware

Zoals de naam ook aangeeft gaat het hier om software dat is gemaakt om te spioneren. Het doel van spyware is het verzamelen van gegevens die aan derden kunnen worden doorgegeven.

Rogueware

Rogue betekent 'vals' in het Engels. Deze vorm van malware laat de eigenaar van de pc geloven dat de pc is besmet met een virus waar speciale software vereist is om dit probleem op te lossen. Voor deze software dient dan te worden betaald. Dit soort malware kan je bijvoorbeeld herkennen aan de reclamebanners die op sommige websites worden weergegeven waarin, vaak met felrode letters, wordt aangegeven dat je pc is besmet met een virus.

Trojaanse paard

Net zoals het trojaanse paard uit de Griekse geschiedenis, doet het trojaanse paard zich op de pc zich anders voor dan het werkelijk is. Daadwerkelijk is het spyware en richt het schade aan.

Oorzaken malware

Malware wordt veroorzaakt door software die op de pc wordt gezet. De oorzaak kan liggen bij louche websites zoals die waar je gratis muziek kunt downloaden of pornosites. Daarnaast komt het ook mee met illegaal verkregen software of komt het met normale websites mee.

Hoe herken je malware?

De snelheid van de pc zal afnemen en daarnaast wordt de functionaliteit van de pc belemmert.

Trage pc

Een trage computer kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld wanneer je veel bestanden hebt opgeslagen op de pc of wanneer je een game wilt spelen die niet compatibel is met je computer. Maar als je pc van de ene op de andere dag erg traag wordt, dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van malware op je pc. Simpele apps zoals het kladblok of de rekenmachine zullen dan zelfs moeizaam kunnen worden opgestart.

Pop ups

Ook als je van de een op de andere dag last hebt van pop ups die constant omhoog schieten dan kan je ervan uitgaan dat je last hebt van malware op je pc.

Processen en Social Media

Malware zal allerlei processen opstarten die je helemaal niet bekend voorkomen. Controleer altijd in het taakbeheer of je processen tegenkomt die zijn opgestart die niet kent zoals GfxUI.exe. Controleer ook altijd je Social Media zoals bijvoorbeeld Facebook en Twitter. Malware zal in sommige gevallen posts plaatsen onder jouw naam die je niks zeggen.

Schade aan bestanden

Tot slot kun je malware opmerken aan het spoor van schade dat het heeft achtergelaten aan je bestanden. Hierdoor kunnen sommige apps en bestanden niet meer optimaal worden geopend of zelfs helemaal niet meer werken.

Oplossingen om malware te verhelpen

Omdat malware een groot probleem is waar je natuurlijk het liefst helemaal niet mee te maken wil hebben. Daarom wil je er zo snel mogelijk vanaf als je pc wel is aangetast door de malware. Dit kan je het beste doen door goede software te installeren waarmee je op een gemakkelijke manier kan scannen op malware en waarmee je dit snel kan verwijderen. Houd er wel rekening mee dat je frequent scant om te voorkomen dat er veel blijvende schade aan je bestanden wordt verricht of dat er meerdere bestanden worden geïnfecteerd. Malwarebytes biedt een goed alternatief op het gebied van anti-malware software.
© 2017 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is malware en wat kan je ertegen doen?Wat is malware en wat kan je ertegen doen?Iedereen heeft wel eens last van problemen met de computer. Meestal gaat het dan om wat (al dan niet onschuldige) spywar…
Anti-malware softwareAnti-malware softwareHet hebben van een goed anti-virus programma is uiteraard erg belangrijk maar het zal je niet beschermen tegen malware.…
Spyware & Windows Defender werkt prima tegen spywareSpyware & Windows Defender werkt prima tegen spywareWindows Defender is een prima anti-spywareprogramma. Het programma verwijdert zeer veel spyware en nog belangrijker het…
Hoe verwijder je malware van je computer?Hoe verwijder je malware van je computer?Als je met adware (denk aan pop-ups met reclame), spyware of andere malware wordt geconfronteerd, wil je die natuurlijk…
Software-implementatie: tips voor uw bedrijfSoftware-implementatie: tips voor uw bedrijfVeel bedrijven onderschatten de invoering en implementatie van software binnen hun bedrijf. Doorgaans is een software-im…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Malware
  • https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/de-5-tekenen-van-malware-zo-ontdek-je-of-je-de-dupe-bent-64131/
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 23-02-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.