Beveilig uw computer: waar op te letten?
Dagelijks wordt je computer blootgesteld aan vele gevaren. Niet alleen virussen wachten om hun slag te slaan, ook adware, hackers en phishers liggen op de loer. Hier spelen bedrijven handig op in, je hebt keuze uit talloze beveiligingsprogramma's, scans en detectoren met tig opties, zoveel dat een leek als snel de weg kwijt is. Wat is nu echt noodzakelijk om te hebben, en waartegen moet je je beschermen?
Malware
Malware, in de volksmond ook wel virus genoemd, is een vorm van software die zich in je computer verstopt en voor schade kan zorgen. Vaak worden virussen per e-mail verstuurd, met een misleidend verhaal laten ze je een link openen, waarna het virus zich in je computer nestelt. Sommige virussen kunnen niet veel kwaad, maar worden toch als vervelend beschouwd, omdat ze schrijfruimte innemen en je computer zo langzamer maken. Andere virussen zijn schadelijker: ze kunnen informatie op je computer wissen, en zelfs vertrouwelijke informatie naar andere zenden. Wanneer je computer besmet is, zal het virus zich proberen te verspreiden met behulp van jouw gegevens. Zo kan het virus zichzelf naar contactpersonen zenden.
Trojan horses
Naast virussen, heb je ook een ander soort malware, namelijk Trojan horses. Deze zitten ook vaak bijgevoegd bij e-mails, vermomd als nuttige software. In werkelijkheid vervullen ze hele andere functies dan ze lijken te doen. Zo maken ze de computer toegankelijk voor hackers en virussen. Anderen kunnen je systeem binnendringen, gegevens achterhalen of juist gegevens vernietigen.
Wat te doen?
Het belangrijkste is het installeren van een anti-antivirusprogramma. Hoewel deze programma's de veiligheid van je computer niet voor honderd procent kunnen garanderen, is het toch een stap in de goede richting. Hoewel het verleidelijk is om een gratis programma te downloaden, is het toch verstandig te betalen voor het programma. Betaalde programma's bieden vaak naast bescherming tegen malware, ook bescherming tegen andere bedreigingen. Bij het aanschaffen van een antivirus programma is het belangrijk te letten op de volgende punten:
- Veel antivirusprogramma's zijn zulke grote bestanden, dat ze je computer langzaam maken. Dit is niet de bedoeling natuurlijk. Let bij de aanschaf dus ook goed op de grootte van het programma.
- Antivirusprogramma's kunnen nooit alle virussen detecteren. Er worden voortdurend nieuwe virussen gemaakt, en er is dus kans dat het antivirusprogramma een virus niet herkent.
- Ook oudere virussen worden soms niet herkend. Ze kunnen zo zijn vermomd, dat het heel moeilijk is om ze op te sporen. Zelfs veelgebruikte antivirusprogramma's zijn hier meestal niet toe in staat.
Zaak blijft dus om zelf goed op te letten, ook wanneer je een toereikend programma hebt.
Adware
Adware is een onderdeel van software, bijvoorbeeld p2p-programma's. Wanneer je deze software downloadt, worden er automatisch bestanden in de vorm van adware op je computer geïnstalleerd. Adware is nog vrij onschuldig. Het kan vervelend zijn, maar het is niet schadelijk voor je computer. Het toont je namelijk reclame via een pop-up-venster. Spyware daarentegen is een stuk kwalijker. Spyware maakt vaak onderdeel uit van adware, en is voornamelijk bedoeld om informatie over jou te verkrijgen, door het bijhouden van bijvoorbeeld je internetgedrag. Deze informatie wordt vervolgens weer doorgespeeld naar buitenstaanders, bijvoorbeeld om gericht reclame te kunnen versturen. Daarnaast maakt ad- en spyware je computer een stuk langzamer, doordat er een continue aanvoer is van nieuwe reclame en informatie.
Wat te doen?
Wanneer je gratis software downloadt moet er sowieso al een lampje gaan branden. Software kan alleen gratis zijn wanneer de aanbieder op een andere manier het geïnvesteerde geld terugverdient. Met adware dus. Dit geldt overigens niet voor alle programma's, maar toch moet je bij gratis software extra voorzichtig zijn. Een kijkje nemen in de bestanden die de software bevat, is meestal niet afdoende. Adware is meestal heel slim vermomd. Daarom is het verstandig om uit te kijken met bijvoorbeeld gratis downloadprogramma's. Ook kun je een anti-adware programma installeren, bijvoorbeeld de AdAware van Lavasoft.
Phishing
Phishing is een nieuwe vorm van fraude, die gepleegd wordt via het internet. Criminelen proberen je informatie te ontfutselen door zich voor te doen als je bank. Eerst krijg je een e-mail, die afkomstig lijkt te zijn van je bank, maar in werkelijkheid een perfect nagemaakt exemplaar van een 'phisher' is. Je wordt gevraagd bankgegevens in te vullen. Ook staat hierin een link, die je dan loodst naar de site van de oplichter. Hierbij wordt gebruik gemaakt van URL-spoofing. Zo wordt de site van de bank gesimuleerd, inclusief dezelfde URL. Phishers gaan ook wel eens te werk via de telefoon.
Wat te doen?
Tegen phishing is geen programma dat je kan beschermen. Het is aan jezelf om phishing te herkennen. Wanneer er via een e-mail om bankgegevens wordt gevraagd, moet er een belletje gaan rinkelen. Banken vragen nooit zullen gegevens via de mail. Phishing is strafbaar, en je kunt hier melding van maken.